13. apr, 2010   Agencija Oskar, Kuba, Vodniki  

 

Kuba

Piše: vodnik Roman Požeg – Che

Ena zgodbica:

“Habana, Habana” je dejala prelestna indijanska deklica, pokazala na svoji prsi, kot bi hotela narisati črko Ï in ponovila” Habana, Habana”. Nad njeno lepoto črnih dolgih las, prelepo zagorelo kožo, in mirnostjo, so španski kolonizatorji popolnoma obnemeli. In od takrat naprej mesto nosi ime Havana!Kuba 1 300x200 - Kuba

Res prelepa je ta Havana in kako se je lepo sprehajati po ulicah, kjer rastejo prelepe kolonialne stavbe iz časa Krištofa Kolumba, iz časa ko je bilo mesto imenovano Pariz in nato še Las Vegas Karibov. En sam muzej na prostem, bi lahko dejal. Celo mesto živi v Karibskem duhu saj povsod srečuješ vesele, optimistične Habanerose, ki jih obdaja veselje, zadovoljstvo, optimizem, za boljši jutri, za katerega pa poskrbi dnevna doza kubanskega ruma!

Najbolj pa mi vedno ostane v spominu potikanje se po zakotnih ulicah Havane, saj je to tista prava Havana, ki pa jo verjetno mi ne poznamo prav dobro, saj nam mediji ponavadi posredujejo le v papir zavite prelepe stavbe, ki jih ponuja stara Havana. Ko se sprehajaš, lahko potrdim brez občutka strahu vidiš, kaj je prava Havana. Na ulicah bosonogi otroci igrajo baseball (nacionalni šport), doma narejenih palic in žogic, ulice so polne prelestnih zagorelih deklet, ki posedajo pred stanovanjskimi hišami in si pripovedujejo raznovrstne zgodbe, ki se jim dogajajo na življenjski poti, predvsem zgodbe ljubezni, ki jih piše prevroče kubansko življenje. Moški predvsem postopajo sem ter tja seveda z obvezno prisrčno flaško ruma. Res se začuti ta pravi utrip Kube v takšnih zakotnih uličicah. Predvsem pa nikoli ne pozabiš vonja, ki prihaja iz hiš, ki ga oddaja creolska kuhinja in smarad, ki ga oddajajo prastari gangsterski avtomobili brez kakršnihkoli katalizatorjev. Seveda pa ne smem pozabiti na glasbo, ki te spremlja prav na vsakem koraku! Prav posebna svetloba pa se riše proti večeru, ko sonce zahaja za obzorjem. Svetloba, ki se riše po ulicah je res nepozabna!

Kuba 2 300x225 - KubaČe se malo zasanjaš, se lahko predstavljaš, kako so se po ulicah sprehajale mlade dame v spremstvu pravih gospodov, kočije ki so se podile po ulicah in zvoki konjskih kopit, na vsakem koraku obrtniki, ki opravljajo svoja dnevna opravila in ponujajo svoje izdelke … in 50 let kasneje … gangsterji, ki se podijo po ulicah Havane v avtomobilih iz 50 let in prihaja do medsebojnih obračunov … in Fidel in Che na svojih znanih govorih v Havani … Čas je, da se zbudim in odidem novemu preživetju naproti, saj me 21.04 čaka prva Oskarjeva revolucija na Kubi …, če preživim, se še kaj javim in upam, da mogoče te trenutke enkrat delim z vami … Če ne preživim, pa “Hasta la victoria siempre!”