28. sep, 2022   Agencija Oskar, Kolumbija, Vodniki  

 

Kolumbija – (ne)varna lepotica?

Piše: Iztok Mervič

Ko vam nekdo reče, da gre na potovanje v Kolumbijo, se najprej zgrozite: »Kaj si nor? Tam je ja noro nevarno, najmanj oropali te bojo, če ne kar ugrabili!« Ja, tak sloves si je prekrasna južnoameriška dežela pridobila v zadnjih desetletjih, ko smo poslušali zgodbe o gverilcih FARC, o Pablu Escobarju, o nasilju v večjih mestih. Takrat Kolumbija res ni bila država, kamor bi se popotnik odpravil mirnega duha, danes pa je slika povsem drugačna.

Kolumbija je postala za popotnika varna in prijazna dežela. Posledice se sicer še vedno čutijo, rane so še vedno odprte, a življenje utripa povsem drugače kot še pred desetletjem, da ne govorim o 90ih letih, ko je bil Medellin najnevarnejše mesto na svetu – danes pa je eno najbolj obiskanih in prijaznih mest v Kolumbiji.

Prav neverjetno je, ko se dandanes sprehajaš po teh mestih, kar ne moreš verjeti, kakšen preskok so naredili v Kolumbiji, da so danes to kraji, ki niso prav nič bolj nevarni kot London, Barcelona ali New York. Zgodba o vzrokih in razlogih je zelo kompleksna in hkrati ena najzanimivejših v pokolonialni svetovni zgodovini – zato je hollywoodskim scenaristom neizčrpen vir navdiha.

Vse to so odmevi nekih preteklih časov in neke nore, magične resničnosti, ki so jo Kolumbijci (pre)živeli. V Kolumbiji se je celo rodila literarna smer, t.i. magični realizem, ki na samosvoj način slika kolumbijsko resničnost in vsakdan ter nas uči, da je v Kolumbiji res vse mogoče.

Začenši s staroselskimi Indijanci in konkvistadorji, preko kolonialnega obdobja do dvestoletne državljanske vojne, do sodobnih zgodb o kokainskih kartelih, levičarskih gverilah, paramilitarnih enotah … Vse to je počasi klesalo kolumbijsko identiteto, ki je še dandanes neverjetno pisana in eklektična. Velike zasluge za to ima tudi njena topografija oz. njene geografske značilnosti.

Kolumbija – Indijančki Wounaan (Ladrilleros, Pacifiška obala)

Ne samo, da je Kolumbija (glede na relativno velikost) najbolj biološko raznolika dežela na svetu, dežela z dvema oceanoma, super različnimi podnebji in osupljivo naravo. To je dežela, kjer odmeva 1000 ritmov, je edinstvena, večkulturna in barvita destinacija z energičnimi mesti, njena zgodba pa je prepletena s staroselskimi običaji, kolonialno zgodovino ter izzivi moderne družbe.

Kakorkoli že, stereotip super nevarne dežele pade že v prvih dneh, ko spoznate to južnoameriško lepotico, predvsem njene ljudi. Južnoameričane dobro poznam in lahko bi celo rekel, da so mi Kolumbijci od vseh najbolj pri srcu. Nekakšna mešanica med super prijaznimi Perujci, energičnimi in vročekrvnimi Brazilci ter glasbeno in plesno navdahnjenimi Kubanci so, vsaj jaz jih tako vidim.

Turizem v Kolumbiji dolgo skorajda ni obstajal, v zadnjem času pa temu ni več tako. Dežela se počasi uveljavlja kot zaželjena turistična destinacija, ki utripa v ritmu salse, vallenata in reggaetona, pregovorni latinskoameriški temperament vas navdahne že prvi dan. Domačini so znani kot zelo prijazni in nasmejani, očarljivi, optimistični in kreativni ljudje, ki ljubijo življenje.

Kolumbijci so eklektična nacija stoterih vplivov in običajev. Stereotipi padajo kot za stavo. Od staroselskih Indijancev, preko potomcev podjetnih španskih kolonialistov v andskih hribih in dolinah rek Magdalena in Cauca, zasanjanih kavbojev v nižinah Orinokije, pozabljenih plemen v Amazoniji in ležernih prebivalcev karibske obale, do potomcev pobeglih sužnjev na pacifiški obali ter v ritmu reggaeja plesočih kreolov na arhipelagu San Andres in Providencia.

Kolumbija se resda še vedno bori z duhovi preteklosti in izzivi sedanjosti, prihodnost pa obljublja – morda bi lahko na polno zasijala in postala najbolj mavrična v zadnjih 500 letih. Gledano s širše perspektive, bo Kolumbija najverjetneje še nekaj časa ostala eden izmed dobičkonosnih južnoameriških virov za ropanje bogastev, ki se stekajo v žepe svetovnih elit. Nekateri verjamejo, da lahko k lepši prihodnosti doprinese tudi novo izvoljeni predsednik, čeprav je politika v Kolumbiji še danes zelo nehvaležna tema. Če želite izvedeti, kaj si o tem mislijo domačini, nikoli ne začnite pogovora z vašim mnenjem o politični situaciji. Ko pridobite osnovno zaupanje vašega sogovornika, ga povprašajte, če misli, da se bo situacija z novim predsednikom kaj spremenila in vaš sogovornik vam bo hitro razodel njegove politične nazore. Vaša naloga je le, da ga poslušate.

Kolumbija v sebi skriva na stotine zgodbic in podzgodbic, še neodkritih krajev in neslišanih ritmov ter melodij. Doživimo jih skupaj! 😊

Kolumbija – Mali Indijanček Wounaan pomaga očetu. (Mangrove Ladrilleros, Pacifiška obala)