13. sep, 2023   Agencija Oskar, Kolumbija, Vodniki  

 

Kolumbija – morda niste vedeli

Piše: Roman Požeg

Potovanja v Kolumbijo

Morda niste vedeli, vendar je Kolumbija država, ki se imenuje po Krištofu Kolumbu – kar je  ironija, saj noga Krištofa K. nikdar ni stopila na današnja kolumbijska tla. Država leži na severozahodu južno ameriškega kontinenta in je edina južnoameriška država, ki leži tako ob Tihem kot Atlantskem oceanu. Niste vedeli? Zagotovo pa veste, da je predvsem poznana, kot številka ena proizvajalka kokaina na svetu, kateri je nekdaj vladal zloglasni, vsemu svetu poznan eden in edini Pablo Escobar. Kraj nekdaj mnogih ugrabitev in nevarnega uličnega kriminala … državo so terorizirale različne gverilske skupine … ena največjih proizvajalk kave na svetu … No, in tako se počasi konča naše poznavanje Kolumbije, saj prihajamo iz zahodnega »razvitega« sveta. No, res je bilo nekdaj tako, danes pa je situacija povsem drugačna. Kakšna so dejstva o Kolumbiji?

Kolumbija je tretja država na svetu glede raznolikosti biodiverzitete.
Takoj za Brazilijo in Indonezijo. Ima več kot 5000 različnih vrst. Ima največje število različnih vrst metuljev in dvoživk na celem svetu. Ima toliko različnih vrst ptic kot Severna Amerika in Evropa skupaj.

Kolumbija, država srečnih ali nesrečnih ljudi? Prebivalci že nekaj zadnjih let veljajo za srečne prebivalce svoje države. Vedno se jih nekje okoli 85% izreče za srečne prebivalce našega planeta!

Kolumbija, država staroselskih ljudstev.
Še danes v državi živi 80 staroselskih ljudstev, ki govorijo 88 različnih jezikov.

Kolumbija, dežela kave.
Država je tretja največja proizvajalka kave na svetu! Številka ena, kar se tiče raznolikosti blagovnih znamk. 90% kolumbijcev vsako jutro spije kavo in za otroke je čisto normalno, da po kosilu spijejo kavo z mlekom.

Kolumbija, država, kjer vladajo ženske.
Kolumbijke že od nekdaj veljajo kot neverjetno lepa dekleta. In ne samo to! Po podatkih kar 53% Kolumbijk v družini »nosi hlače«, takoj za Jamajčankami, kjer je le teh kar 59%.

Najbolj znani Kolumbijec vseh časov?
Verjetno, če ne bi bilo Pabla Escobarja, bi to bil znani romanopisec in Nobelov nagrajenec s svetovno znanim delom »100 let samote« Gabriel Garcia Marquez.

Kolumbija, država državnih praznikov.
Kolumbija slovi, takoj za Indijo, po največjem številu državnih praznikov na svetu. Nič čudnega, da Kolumbijci veljajo za izredno srečne prebivalce svoje države!

Kolumbija, država patriotizma.
Prebivalci veljajo za ene največjih patriotov sveta. Tako radio kot televizija vsak dan ob šestih zjutraj in šestih zvečer predvaja državno himno, da prebivalci slučajno ne bi pozabili besedila.

Kolumbija, država prepovedi pitja alkohola.
Hmmm, brez skrbi. Glede na odličen rum in raznoliko paleto piv, je prepovedano uživati alkohol le v času državnih političnih volitev in v času svetovnega prvenstva v nogometu. Le zakaj?

Kolumbija, država smaragdov.
V državi se nahajajo največji rudniki in kopi smaragdov na celem svetu. Pravijo, da vsak drugi smaragd, ki se pojavi na našem planetu, prihaja iz Kolumbije.

Kolumbija, država, ki ima svoj  znameniti Machu Picchu.
Cuidad perdida ali Izgubljeno mesto je starodavno terasasto mesto na obronkih gorovja Sierra Nevada. Po preučevanje arheologov je nekje 650 let starejše od znamenitega mesta Machu Picchu.

Kolumbija, država , kjer je prestolnica razglašena za svetovno prestolnico gledališča. V mestu vsako leto gostuje znameniti Iberoameriški gledališki festival, ki traja 17 dni. Vsako leto ga obiščejo gledališke, cirkuške in umetnostne skupine s celega sveta.

Kolumbija, država, kjer obstaja kraj, kjer pade največ dežja na našem planetu. Loro je kolumbijski kraj na obali Tihega oceana, kjer letno povprečno pade le nekje okoli 13 m dežja na …

No, sam sem Kolumbijo obiskal že nekaj desetkrat. Nikoli ne pozabim svojega prvega stika z meni top tremi najljubših do danes že obiskanimi državami sveta. Ko sem po Kolumbiji potoval sam, nekje leto 2010 se je pisalo, sem bil vedno znova in znova fasciniran nad odzivom domačinov. Ko mi je na avtobusu prisedel kak domačin, je vedno sledilo spoznavanje skozi vprašanje: »Prijatelj povej mi, kaj veš o moji državi?« Moji odgovori so bili vedno podobni vašim. Vendar so mi domačini kot popolnemu tujcu na koncu moje avtobusne poti vedno pomagali na kakršen koli način, zgolj z namenom, da operejo slabo karmo svoje države in s tem razblinijo negativne miselne mite nas “Zahodnjakov” o njihovi deželi. Prav tako pa nihče od njih nikoli, ampak res nikoli za uslugo ali pomoč ni vzel ne denarja ali karkoli ponujenega. Pomagali so le z enim namenom, meni in svetu pokazati kaj v resnici Kolumbija je in ne, kar svet piše o njej! Najbolje pa, da se o resnici mojih besed sami prepričate in se zanesete na lastne občutke in doživetja.

Se vidimo in zagledamo na letališču za Kolumbijo!