21. jan, 2015   Agencija Oskar, Grčija, Vodniki  

 

Klasična Grčija – NOVOST

Grčija-Atene-Akropilis, Pantheon tempeljPred tremi leti smo se Oskarjevci podali na Kreto – v zibelko evropske civilizacije, kot pogosto beremo in slišimo. Kreta je največji grški otok, izjemen izziv narave, kulture, zgodovine in samosvojih prebivalcev. Tudi letos nadaljujemo z odkrivanjem Krete, program smo osvežili in dopolnili, junija pa  imamo na Kreti tudi naše celostno potovanje. 

Naše poznavanje grške kulture in zgodovine pa zdaj širimo. Že med prvomajskimi počitnicami  bomo prvič izvedli KLASIČNO GRČIJO. Po propadu kretske kulture sredi 15. stoletja pred našim štetjem so vodstvo na grških tleh prevzele Mikene – majhna utrjena kopenska državica na polotoku Peloponezu. In nas bo pot peljala prav tja. Torej s Krete na celino, našo zgodovinsko rdečo nit bomo nadaljevali in jo prepletali po kopenski Grčiji … Iz Miken v Šparto in Atene in še kam …

Grčija-KeramikaOh, Grčija, dežela fascinantnih templjev, prelepih plaž, dišečih slastnih jedi, živahnih ritmov in tisočletnega ponosa! Dežela, kjer se je začela znanost, umetnost, filozofija, evropska omika in vse drugo, kar pomeni začetek kulture starega sveta – Evrope … Dolgo smo jo puščali ob strani, krožili okoli nje in skrbno pripravljali zares atraktiven program.

V naslednjih e-časopisih vam bomo naše potovanje odkrivali košček za koščkom in njegove največje poudarke. Videli bomo glavno mesto Atene. Danes dvo milijonsko mesto se sicer duši v gostem prometu in prenapolnjenih ulicah, vendar še vedno ohranjajo svoj čar z Akropolo, Arheološkim muzejem, antičnimi gledališči, privlačnim bazarjem in s številnimi dobrimi lokali.

Na naši poti bomo videli tudi slikovite samostane v Meteori, slovito preročišče v Delfih, Korintski prekop, Olimpijo, največje gledališče v Epidauru in  Sparto.

V naslednjih tednih vam bomo našo krožno pot podrobno predstavili in vas poskušali navdušiti, da boste potovali z nami. Saj je vendar poznavanje Grčije izjemnega pomena za razumevanje razvoja kulture celotne Evrope.

Daša G. M.

Invalid Displayed Gallery