24. mar, 2014   Agencija Oskar, Kitajska, Vodniki  

 

Kitajske poroke

V kitajski kulturi, kjer je družina postavljena na prvo mesto, so poroke izjemno pomemben del njihove družbe. Dogovorjene poroke so bile včasih na Kitajskem stalna praksa, danes pa so vse bolj redke, saj se mladi vedno bolj upirajo željam svojih tradicionalnih staršev in si želijo biti čimbolj svobodni pri izbiri bodočega partnerja.
Kitajska-Ženin in nevestaDanes ima Kitajska dobrih 1,3 milijard prebivalcev. V družini so bili od nekdaj bolj zaželjeni fantje, saj so bili in so še vedno oni tisti, ki prenašajo ime družine iz roda v rod, in tisti, ki na “stara leta” finančno skrbijo za svoje starše. Vendar se je danes razmerje med številom moških in žensk bistveno spremenilo. Danes kažejo statistični podatki, da je na Kitajskem več žensk kot pa fantov. In danes je biti ženska na Kitajskem kar neke vrste prestiž. Poroke so precej draga zadeva, saj se skozi poroko vsem pokaže bogastvo družine. Seveda je plačnik celotne poroke ženin in njegova družina. In punce danes zelo previdno izbirajo svojega bodočega partnerja. Ni dovolj, da sta si samo všeč in neskončno zaljubljena eden v drugega, ampak tudi, koliko imata ženin in njegova družina “pod palcem”. Če ima dobro plačano službo, stanovanje ali hišo, dober avto (najbolj priljubljen avtomobil je BMW, kar Kitajci prevedejo kot “Be My Wife” – bodi moja žena), se bojo punce hitreje odločile za poroko.
Kitajska-Večna zaobljubaA vmes zelo hitro poseže tudi stara kitajska tradicija, ki je pri mnogih družinah še kako nujna. Izjemno pomembno je, da se družini neveste in ženina pred samo poroko tudi srečata in spoznata, ponavadi brez prisotnosti zaročencev. Obe družini bosta natančno preverili vse možne informacije – od ugleda družine pa vse do njihove preteklosti. Od vseh informacij, ki jih pri takem srečanju družine dobijo, je odvisen nadaljni ugled obeh družin. Nevestina družina preveri tudi premoženjsko stanje ženinove družine, in se tako prepriča, da z nevesto v novem domu ne bodo grdo ravnali. Namreč, po poroki bo nevesta postala del ženinove družine. Če slučajno katera od družin ni zadovoljna s statusom druge, potem do poroke najverjetneje ne bo prišlo.
Kitajska-Ženin in nevestaIn če do poroke že pride, potem na vrsto stopi še kitajsko vraževerje. Poleg številk in različnih kombinacij so tu še druga vraževerja, ki se nanašajo na čas pred poroko, samo poroko in po poroki. Zanimivo je, da se morata tri mesece pred poroko mladoporočenca izogibati pogrebom, udeleževanja drugih porok ali pa obiskati žensko, ki je pravkar rodila. Poročne obleke morajo biti rdeče, rumene ali bele barve, saj te barve zakonu prinašajo srečo. Poroka na deževen dan bo prinesla srečen in ploden zakon, …
Uf, en kup vraževerij je okrog njihovih porok. A vendar je Kitajcem to še kako pomembno. Poleg vraževerja je danes zopet vedno bolj “modna” stara kitajska tradicija in z njo spoštovanje staršev. Saj ne sprejeti njihovih želja, je nekaj, česar si znotraj kitajske družbe skoraj nihče ne upa storiti.
Tekst in fotografije: Marijana Panić