03. jul, 2013   Agencija Oskar, Kitajska, Vodniki  

 

TI VRAŽEVERNI KITAJCI – 1.del

Ko človek preživi nekaj časa na Kitajskem, Kitajska-rdeči lampijonikmalu dobi bolj poglobljen vpogled v ta narod. In ena od mnogih stvari, s katerimi se popotnik slej ali prej sreča, je tudi vraževerje, ki ga z malo večjo pozornostjo takoj opaziš. Že res, da se Kitajska razvija noro hitro, a to ne pomeni, da s tem razvojem zanemarjajo svojo kulturo ali zgodovino. In mogoče se kitajci ravno zaradi razvoja še bolj vračajo nazaj k svojim koreninam. Namreč, kitajsko vraževerje leži globoko zakoreninjeno v kitajski kulturi in zgodovini. Jedro kitajskega izročila je vraževerje, sestavljeno iz napovedovanja usode, čarovništva, klicanja duhov, žrtvovanja duhovom in bogovom ter verskih, prazničnih, poročnih in pogrebnih tabujev, itd. Vraževernost je lahko pozitivna ali negativna, in hkrati tudi zelo kompleksna, v katero ljudje zelo močno verujejo povsod po svetu.
Takoj za hrano, ki kitajce poganja k razvoju, Kitajska-Peking-Tempeljso številke bržkone njihova druga najpomembnejša stvar. Verjamejo, da lahko številke predvidijo posameznikovo usodo. Obstajajo srečne in nesrečne številke. Za vsakega kitajca je najbolj srečna številka 8, ki bi jo v prevodu lahko prevedli kot uspeh. In imeti tako številko na hišnem naslovu, avtomobilski tablici oz.kjerkoli prinaša lahko samo srečo in še več sreče. Nekateri so danes pripravljeni plačati več stotisoč dolarjev, samo da bi dobili to številko. Na primer v hotelih hočejo najbolj vraževerni na vsak način dobiti sobo s številko 8, 168, 518 ali 5189. Bojda je prišlo že celo do pretepov. Zanimiv izbor številk, a kaj pomenijo, poleg seveda znane, srečne osmice? Če bi prevedli številko 168 bi v besedah pomenilo »hočem gladek razvoj oz. prosperiteto«, številka 518 pomeni »bom prosperiral«, nakar številka 5189 pomeni » zelo dolgo bom prosperiral«.
Osmica je očitno res izjemnega pomena, saj so Kitajčeknekateri segli zelo globoko v žep, da bi jo dobili. Nek bogataš je hotel za svojega konjička registrsko tablico C8888 in zanjo odštel vrtoglavih 262.000 dolarjev. In zagotovo ni naključje, da so se Olimpijske igre v Pekingu začele ob točno določenem času, 8.avgusta leta 2008 ob 20:08 zvečer. Recimo, ena večjih kitajskih letalskih družb je nekaj let nazaj kupila telefonsko številko 8888-8888 za »samo« 290.000 ameriških dolarjev. Če bi se odločili za nakup telefonske številke na Kitajskem, bi vam v trgovini pokazali debelo knjigo tisočih telefonskih številk, od tistih najdražjih pa do najcenejših. Mnogi potrebujejo ure in ure premišljevanja, samo da bo prava in srečna. Sama pri izbiri nisem imela večjih težav, sem pač zbrala najcenejšo, ki je sestavljena iz številk 1 in 4. Potem, ko boste prebrali do konca vam bo vse jasno  .
Poleg osmice je tu še kar nekaj srečnih Kitajska riževa poljaštevilk. Naj omenim še številko 9, ki ima več pomenov. Pomeni dolgo življenje. Tudi večina kitajskih praznikov se po kitajskem lunarnem koledarju začne na 9.dan 9.meseca. Kitajska beseda za vino je zelo podobna številki 9, in iz tega razloga se ob praznikih pije vino. Je tudi cesarska številka, ki je bila v preteklosti rezervirana samo za cesarja.
No, pa da ne bom govorila samo o srečnih številkah. Tukaj so tudi nesrečne številke. In ni jih malo. Pri nas na zahodu je najbrž najbolj nesrečna številka 13. Tu na Kitajskem pa je najbolj nesrečna številka 4. V kitajskem jeziku se štirica prebere skorajda enako kot smrt. In če je le možno se bodo kitajci na vso moč izogibali uporabi te številke. Na primer, številni proizvajalci se v oznakah svojih izdelkov izogibajo štirice, prav tako so pogosti tudi hoteli, ki sploh nimajo tega nadstropja. Če dodamo pred nesrečno štirico še številko 1, preberemo »nesrečo«, in če beremo še vsako številko posebej, preberemo »umreti«. Če sestavimo številko 514, dobimo pomen »umrl bom«. Pod nesrečne številke spadata tudi številki 7 in 1. Grozni pomeni, zato niti ni čudno, da se jih kitajci izogibajo. Pa moje kitajske telefonske številke tudi .
Od mnogih obiskov Kitajske, sem danes prepričana, da je cela Kitajska zelo zelo vraževerna.
Nadaljevanje sledi …
Do takrat pa en lep pozdrav iz daljne Kitajske,
Marijana Panić