03. apr, 2013   Agencija Oskar, Kitajska, Tibet, Vodniki  

 

Kitajska – Oskarjevih 5!

Prva tri potovanja so pisana na kožo vsem, ki si želijo videti vse glavne znamenitosti od Pekinga do Šanghaja. Pri vsakem potovanju skušamo vplesti čim več narave in tradicije – torej, daljše kot je potovanje, več tega je.

Klasična Kitajska  je udobno turistično potovanje (stopnja 2), ki vas popelje po glavnih znamenitostih dežele. Začnemo v Pekingu s Prepovedano palačo in Kitajskim zidom, nadaljujemo v srčiki kitajstva Šianu, kjer  obiščemo slovite glinene vojščake. V drugi polovici potovanja pa nas na jugu čakata kitajski kras ter moderni Šanghaj. Klasično Kitajsko priporočamo vsem tistim, ki si želijo v čimkrajšem času na čimbolj udoben način videti deželo.

Na Doživeti Kitajski  doživimo vse glavne znamenitosti dežele, ki jih je treba videti! Glavnim znamenitostim iz “Klasične Kitajske” dodamo še izjemno zanimive budistične jame Longmen, središče Šaolinov in kung-fuja, izjemne riževe terase v Longshengu ter kitajski kras v Guilinu – slednja potovanju dodajata naravo in sproščeno vzdušje, in večji stik s kitajsko tradicijo in podeželjem.

Za vse tiste, ki imate željo po raziskovanju in začutiti zmajevo deželo, imamo pripravljeno Kitajsko pustolovščino . Torej, poleg glavnih znamenitosti dežele, dodamo še dvodnevni treking s konji po obrobju Tibeta, in se odpravimo za nekaj dni v južno provinco Guizhou, kjer domuje več kot 20 različnih kitajskih manjšin. Nato pauživamo še v neverjetni kraški pokrajini in zaključimo potovanje v modernem Šanghaju. To je res tista prava Oskarjeva »štirica«.

Za vse tiste, ki si želite zelo močno in globoko doživljanje Kitajske in njene bogate tradicije, imamo pripravljeni še dve »nori« potovanji.

Na potovanju Po svileni cesti Zahodne Kitajske  vstopimo v čisto drugačen svet. Vstopimo v kitajsko-centralnoazijski del, v največjo kitajsko provinc. Potujemo po svileni cesti, tako kot so nekoč potovale številne karavane. Skok v gorovje Karakorum in veličastje visokogorskega jezera Karakul, nato potujemo do živahnega Kašgarja z eno najbolj eksotičnih tržnic na svetu. Po južnem odcepu, preko Hotana in Yarkanda, med puščavo in gorami vstopimo v drugo največjo puščavo na svetu in po robu velike puščave doživljamo slavne oaze Turpana in Kuče. Prihod na križišče in vrhunec budistične umetnosti v jamah Dunhuanga . Drsimo  mogočni Rumeni reki do zadnjega mesta z ostanki velike kitajske mojstrovine – kitajskega zidu… To je prava potovalna »pravljica« v danes neznane svetove mogočne Kitajske.

In za konec je tukaj še Oskarjeva petica Tibet – V iskanju šambale . Potovanje nas vodi globoko v odmaknjeni svet zahodnega Tibeta, pod mogočni Kajlaš in v iskanje izgubljenega kraljestva. Uvodni takti v Lhasi in “dostopnem Tibetu” nas seznanijo z deželo, kulturo, tradicijo in verovanji. Mogočna Potala in samostani, vrvež tibetanskih ulic in živžav. Po osvojitvi baznega tabora za Everest pa vstopimo v komaj dostopno prelestje zahodnega Tibeta, v svet brez cest in neskončnih dolin do gore Kajlaš in vrhunsko preizkušnjo – 3-dnevno “koro” naokrog. A to je le delček zgodbe…. 

Marijana Panić