22. apr, 2015   Agencija Oskar, Islandija, Vodniki  

 

Islandska foto zgodba

Piše: vodnica Nina Slamnik

1.     ISLANDIJA IZ ZRAKA

1. Islandija iz zrakaKonec marca 2015 nas je Islandija pričakala še zasnežena.
Temperature, ki so nekaj tednov nazaj čez dan segale že do 8 °C, so se spet spustile pod ničlo. Zima se na Islandiji še zdaleč ni končala …
 

2.     REYKJAVIK

2. ReykjavikGlavno mesto Reykjavik se je kljub slabi napovedi kopalo v soncu. Sončna ladja, kot pravijo skulpturi Gunnarja Arnasona, je eden od simbolov mesta.
Pa je navdih res ladjino ogrodje, ali morda kitovo okostje …

 

3.     THINGVELLIR

3. ThingvellirOb jezeru Thingvallavatn leži kraj izjemnega zgodovinskega pomena, Thingvellir. Tu so Islandci pred več kot tisočletjem ustanovili svoj parlament. Nikoli niso imeli monarhije, so se pa začasno morali podrediti norveškemu in danskemu kralju. Danes, sicer samostojni, imajo s parlamentarci podobne težave kot drugi – previsoke plače ter korupcija.
 

4.     ISLANDSKI KONJI

4. Islandski konjiIslandski konji so nas spremljali povsod. Odlično so prilagojeni na krute razmere. Mali, čokati, kosmati, močni in samosvoji imajo radi svobodo in so tudi pozimi najraje zunaj. Včasih so pomagali pri tovorjenju in poljedelstvu in občasno končali na krožniku, danes pa jih vzrejajo za turistično jahanje in prodajo.
A tisti, ki zapustijo Islandijo, se nikoli več ne smejo vrniti domov …
 

5.     GEJZIR STROKKUR

5. Gejzir StrokkurGeysa je beseda, ki v stari nordijščini pomeni brizgati, prekipevati. In islandski Geysir je v 18. stoletju dal ime vsem gejzirjem po svetu. No, Geysir, o katerem so pisali že v 13. stoletju in je bizgal vodo tudi do 70 metrov visoko, ima zdaj zelo neredne izbruhe in miruje tudi po več let skupaj. Na srečo pa sosednji gejzir Strokkur vsakih nekaj minut pošlje vročo vodo do 20 metrov visoko v zrak … do naslednjega potresa, ko se spet lahko vse spremeni.
 

6.     SELJALANDSFOSS

6. SeljalandsfossTa 60-meterski slap Seljalandsfoss nas je pričakal kot v zimski pravljici. Leži pod ledenikom in vulkanom Eyafjallajokull, to je tisti, ki je s svojim izbruhom leta 2010 povzročil pravi letalski kaos. Največja atrakcija slapu je, da se lahko sprehodite pod njim (podobno kot pod našim Peričnikom).
Ker pa leži v senčni legi, je bilo okoli njega še vse zamrznjeno in živi led nam je sprehod za slap preprečil. Zdrs v ledeno mrzlo vodo namreč ni priporočljiv …
 

7.     SOLHEIMAJOKULL

7. SolheimajokullSolheimajokull je ledeniški jezik, po katerem se lahko tudi sprehajate. Po špranjah, brazdah, luknjah in izboklinah ledenika se lahko odpravite le opremljeni z derezami, čelado, cepinom in pasom za reševanje ter budnim očesom lokalnega vodnika.
 

8.     DYRHOLAEY

8. DyrholaeyPrijazna narava nam je eno najlepših plaž na svetu pričarala v krasnem soncu. Naravni rezervat je raj za ptice, na katere pa je treba še nekaj mesecev počakati. Za dramatične čeri pravijo, da so troli, ki jih je ujelo sonce in so zato okameneli … no, v resnici pa ti troli že več let le spijo.
 

9.     SNAEFELLSNES

9. Snaefellsnes
Na polotoku Snaefellsnes nam je narava pokazala še drugo plat. Mraz, dež in veter so nas dodobra prebičali. Razbesnelo morje je udrihalo po čereh, ptiči (galebi, čigre in viharniki) pa so vse to glasno komentirali. Ledenik Snaefellsjokull, ki je ena od najmočnejših energetskih točk na svetu, pa je ostal zagrnjen v meglo.
 

10.  EG SE THIG A ISLANDI

10. Eg se thig a IslandiIslandija se je kljub groznemu vremenu od nas poslovila v (mavričnem) slogu in vam kliče: »Se vidimo na Islandiji.”