24. apr, 2019   Agencija Oskar, Islandija, Vodniki  

 

Islandija

Gejzirji, kiti, fjordi, borovnice ter še nekaj začimb

Vsakič znova se veselim odhoda in sopotnikov, s katerimi bomo naredili novo, vrhunsko zgodbo vikinškega otoka – Islandije. Polet nad škotskim višavjem in potem še malo čez Severno morje ter pristanek na otoku, ki je povsem drugačen od vsega, kar smo vajeni. Narava nam je neznana, polja lave povsod, žuboreča in topla voda, čista, kot nikjer na svetu. Skromno rastje se nedolžno kaže poleti, ko se belina umakne v ozadje, v ospredje pa barva vode in barva neskončno zelenih pašnikov. Raven horizont prekinjajo ledeniki, povsod tečejo slapovi in edino cesto, ki teče po otoku sem in tja preskočijo tolste ovčke, ki se sprehajajo vedno v trojkah. 

Islandija-njorke

Razen glavnega mesta in južnega zlatega kroga je potovanje po Islandiji tudi potovanje vase. Ves dan hoje in raziskovanja narave, čudenja ob številnih pojavih, ki pričajo o nastanku zemlje, se ponudijo kot dokaz, da otok še venomer raste. In ko se zjutraj predramiš, je dan še od včeraj, in od dneva pred njim – sonce le malo zaide za horizont, kakšno uro ali dve, potem pa vsako jutro znova ožari to neverjetno naravno lepoto.

Topel zalivski tok, ki obliva otok, nam olajša bivanje, tako pozimi kot poleti. Včasih sonce tako toplo greje, da hodiš bos po livadah in brez razmišljanja spustiš svoje telo na zeleno podlago. Zazreš se v nebo, in vse okoli tebe je tišina in mir. Ure lahko brez slabe vesti opazuješ mati naravo, ki je tukaj s čarobno paličico ustvarila najlepše.

Vsak vrh, ki ga osvojimo, je naša osebna zmaga, vsako jutro se dvignemo na kakšen ugasel krater, bazaltne skale, poskušamo srečo in iščemo tjulnje. Glavo sklonimo pred čigrami, ki glasno opozarjajo nase, postajamo ob cesti in skušamo ujeti islandske konje. Na severu otoka se srečamo iz oči v oči z mormončki, žalostnimi klovni, ki prhutajo s krili in hranijo mladičke. Kiti grbavci vedno poskrbijo za kakšen spektakularen potop, o katerem potem še dolgo govorimo in delimo posnetke.

Islandija-slap Sejlandsfoss

Vzhod otoka je prvobiten, fjordi so res veličastni in večkrat tišina ob opazovanju narave postane najbolj navadna stvar, saj vsakdo želi biti del te igre narave, te lepote severa in podoživeti vsak dan znova. Jezera v vulkanu, smrdeče fumarole in uhajanje žvepla, preproge sladkih borovnic in severnih jurčkov. Kot otroci se podimo za plodovi in zadovoljni oblizujemo vijolično borovničevo barvo s prstov. Najpreprostejše stvari postanejo največji izziv in vsako jutro se postavi enako vprašanje: kaj bom pa danes jedel? Skromnost v kuhinji, veliko sodelovanja in smeha pri pripravi obrokov – vse to je del velikega islandskega kroga – naše prave 11 oz. 12-dnevne sage.

In na koncu potovanja stopimo v najbolj turističen del, ledene gmote plavajo po laguni in se nabirajo na črni obali kot diamanti. Polja lave so posuta z okamnelimi troli (o njih vam povem skrivnost na potovanju), za hip lahko stopimo na ameriško in evrazijsko tektonsko ploščo – njun razmik. Dom prvega parlamenta, kjer so severni možje sprejemali zakone, sodili nepridipravom in tako nevede pripluli v Ameriko. In slapovi … vsak dan kakšen. Vsak je lepši, vsak bolj drugačen od prejšnjega, ki se ga sploh že težko spomnim. In potem pride Gejzir – Strokkur! Eden in edini tukaj. Buuum udari topla voda iz nedrja Zemlje. Vau! Temu fenomenu damo posebno pozornost.

Islandija-črna plaža

Rejkjavik – najbolj severna Evropska prestolnica. Zanimiva, pisana, mirna. Turisti se sprehajajo mimo Hallgrimove cerkve, vsi iščejo kakšno dobro trsko (ribo) za pod zob, nekateri se gostijo s pravim islandskim hot-dogom. Spet nova atrakcija z zgodbo – jaz vam priporočam, da jo doživite. 

Po 11 dnevih valovanja, opazovanja in neskončnih užitkov v neokrnjeni naravi še zadnji potop v silikatno vodo. V modri laguni sprostimo telo in se namažemo z glino. Ven pridemo prerojeni. Saga se končuje in v nas pušča brazde. Močne, globoke, nezamenljive. Na Islandijo se vrneš zopet čez nekaj dni, ko pregledaš vse fotografije, čez nekaj mesecev, ko razmišljaš o novi destinaciji in vsake toliko, ker takšne neokrnjene narave skorajda ni več na obličju našega planeta.

Islandija-modra laguna

Več … Potovanja na Islandijo

Piše: Blanka Kovačič