19. maj, 2015   Agencija Oskar, Filipini, Vodniki  

 

Filipini – "Top 10"

Piše: vodnik Senad Osmanaj
Filipini so predvsem otočna dežela, dežela arhipelagov in tisočerih otočkov. Če bi vsak dan obiskali en otok, bi se lahko tukaj zadržali skoraj 20 let. Izmed mnogih potovanj v to rajsko deželo, sem izbral meni nekaj najzanimivejših krajev, ki so name pustili globok vtis.

1. Otočna skupina Palawan

Filipini-El Nido območjeDa je Palawan raj na zemlji, ve vsak, ki ga je vsaj enkrat obiskal. Številni arhipelagi, karakterizirani kot kraški svet, so popolnoma drugačnega nastanka kot preostali Filipini in se ponašajo z neštetimi rajskimi otočki, ki se klifasto dvigujejo v neprehodne višave. Turistično najbolj prepoznavni kraji, kot so El Nido, Port Barton, Coron in Tay Tay, so le delček te odkrite lepote, a neodkritega je še bistveno več. Na več kot 1300 otočkih živi približno 800.000 ljudi, večina na največjem otoku, pol manjšem od Slovenije. Na Palawanu se nahajajo še najmanj tri svetovne pomembnosti – beri dalje!
Po otoku vas popelje naslednji video.

2. Naravni park “Tubbataha Reef”

Filipini-koralni grebenNahaja se v sredini Suluškega morja in je poznan kot eden najboljših svetovnih koralnih grebenov, kjer se nahajata dva velika atola in nekaj nenaseljenih otočkov, odmaknjenih 130 km od kopnega. Potapljači morajo najeti tako imenovani “Safari boat” v trajanju 7 dni za raziskovanje tukajšnjega podvodnega sveta. Bil je nominiran za novo sedmo čudo sveta, a na koncu ostal zaščiten samo pod okriljem Unesca.

3. “Underground river” – novo sedmo čudo sveta

Filipini - Underground riverPredstavlja enega izmed najbolj kompleksnih jamskih sistemov na svetu, krasi ga 8,2 km dolga plovna reka znotraj jame, ki se na koncu izliva v morje. Številni minerali, kristali, kamnite formacije in do 20 milijonov let stari fosili so le delček iz znanstvenega popisa. Če k temu dodamo več vrst tropskih gozdov, pester živalski kopenski, zračni in podvodni svet, potem dobimo zaokroženo celoto, ki upravičuje naziv sedmih svetovnih čudes. Odkrivanja se odvijajo še naprej, tako so pred dvema letoma italijanski znanstveniki tukaj odkrili fosilizirano morsko kravo.

4. Pokopališče ladijskih razbitin

Druga svetovna vojna ni opustošila samo Manile, razširila se je tudi na dobro zaščitene obale, kamor so pribežale japonske ladje pred močnimi napadi ameriških zračnih sil v Manili. Ko so jih Američani ponovno odkrili, so 24. 9. 1944 potopili preostalih 11 japonskih vojaških ladij. Danes se nahajajo v okolici Corona na različnih globinah in predstavljajo največji koncentrat potopljenih ladij ter so primerne za vse, potapljače brez in z izkušnjami.

5. Riževe terase Banaue

Riževa poljaPrepotovali smo cel svet, a lepših in obsežnejših teras nismo našli še nikjer. Terase so pred več kot 2000 leti začeli v hribovje klesati in oblikovati kitajski potomci, pleme Ifugao, nekdanji lovci na glave, odlični kmetovalci in primitivni inženirji. Posebnost teras se kaže v tem, da je vsaka terasa narejena iz prej oblikovanega kamna, da je gojenje riža povezano z religioznimi običaji in strogimi tradicionalnimi pravili. Nahajajo se povprečno na 1500 m nadmorske višine in razprostirajo čez osem krat večjo regijo od Slovenije. Če bi položili teraso za teraso v obliki ravne črte, bi le-te segale čez polovico sveta po ekvatorju. Riževe terase so naš največji vrhunec potovanja, kljub temu da se mnogi pred prijavo na potovanje sprašujejo, kaj bodo tam počeli tri dni.

6. Vulkanski otok Camiguin

Filipini-Potopljeno pokopališčeRiževa polja kot na Baliju, slapovi kot v Venezueli, narava kot v Costa Rici, vulkani kot na Havajih, otočki kot na Maldivih, festivali kot v Rio de Janieru, želve kot na Galapagosu – vse  to je Camiguin v najlepšem pomenu besede! Majhen vulkanski otoček je nastal z erupcijo kar sedmih vulkanov. Njegove obale so črne, a le nekaj minut z ladjico stran se nahajajo kontrasti belega peska (otoki in nasipi). Atrakcije otoka v besedi:
Največji filipinski slap.
Rezervat šestih od sedmih vrst školjk velikank (Clamshell), težkih do 200 kg.
Filipini-Na peščenem nasipu sredi morjaPotopljeno pokopališče, ki je konec 19. stol. zaradi izbruha vulkana zdrsnilo po pobočju v morje. Si predstavljate snorklanje med španskimi grobnicami? Edinstveno in neponovljivo doživetje!
Bogato podvodno življenje.

Beli peščeni nasip
, ki ga formirajo morski tokovi in plimovanje morja. Njegova oblika je tako vsak dan drugačna, pogled z njega na vulkanski in črni Camiguin pa neprecenljiv.
Številni naravni izviri, med katerimi so tudi izviri mineralne vode s CO2. Številne naravne toplice so odprte tudi ponoči, ko vse že mirno spi.
Atrakcije otoka v sliki – video.

7. Otok Bohol

Nahaja se na turistično najbolj obleganih poteh in se ponaša s precej zanimivostmi:
Čokoladni hribčki – gre za dvignjene koralne grebene, ki so jih preoblikovale sile narave in erozija. Prst je debela največ 2 cm zato so hribčki poraščeni samo s travo. V času sušnega obdobja se trava posuši in spremeni v rjavo barvo. Okoli 90 simetričnih in na oko enakih hribčkov začne spominjati na čokoladne bombone.

Filipini-Tarsier, najmanjši primat na svetuTarziji
spadajo med najmanjše primate na svetu in po svoji obliki spominjajo na opice. Veliki so kot človeška dlan in so v resnici hibrid petih živali. Iz tarzijev naj bi nastala opica in iz opice človek. Tukaj Darwinova teorija pade.
Čudež narave – na pročelje ene izmed najstarejših kamnitih cerkva na otoku je narava narisala portret prvega župnika, takoj zraven pa še Marijo z malim Jezusom, za vse tiste, ki menijo, da je portret nastal zgolj iz naključja.
Prvi mednarodni mirovni sporazum je nastal na Boholu, ko je Miguel Legazpi na svojo ladjo povabil lokalnega poglavarja Datu Sikatuna. Pri zapestju sta si prerezala žili, zbrala kri v kozarec in v znak premirja in zavezništva srknila zbrano kri.
Stotine delfinov – zgodnje jutranje vstajanje je velikokrat nagrajeno z eno uro druženja z velikimi jatami delfinov!
Kiti – včasih so tukaj lovili kite, danes jih je bistveno manj, a še vedno sem zahajajo. Na bližnjem otoku kitolovcev organizirajo izlete za opazovanje kitov.

8. Whalesharks – morski psi kitovci v Donsolu in Oslobu

Filipini-plavanje s kitovcemMorski psi, veliki kot kiti, so zaradi svoje velikosti dobili naziv kitovci. Gre za do 18 m velike pošasti in so največje ribe v morju. Na Filipinih so najštevilčnejši predvsem zaradi obilja planktona, malih rib in mehkužcev, s katerimi se te velike pošasti prehranjujejo. Prepoznavni so po svetlikajočih se pikah na telesu in počasnem plavanju, s hitrostjo do 5 km/h, kot nalašč za soočanje z njimi. Velikokrat zaplavamo z njimi. Neprecenljivo doživetje, ki za vedno ostane!

9. Vulkani

Filipini tvorijo skupaj z Indonezijo tako imenovano ognjeno črto, črto na stičišču velikih tektonskih prelomnic, kjer se sproščajo podzemne energije skozi naravne dimnike, bolj znane kot vulkane. Na Filipinih je več vulkanskih posebnosti:
Filipini-Riž in vulkanVulkan Mayon se smatra za najlepši stratovulkan na svetu, najbolj popolnega videza, ki je hkrati najaktivnejši filipinski vulkan s skoraj 50 izbruhi v zadnjih 400 letih in več kot 1300 mrtvimi in tisoče razseljenimi.
Pinatubo – njegov izbruh leta 1991 predstavlja drugi najmočnejši izbruh 20. stoletja. Okolica je dobila podobo mesečeve pokrajine, kjer je komaj zdaj začelo poganjati prvo rastlinje. Izbruh vulkana je dosegel višino 34 km, za posledicami izbruha je globalna temperatura padla za 0,5 stopinj Celzija, 700 ljudi je izgubilo življenje in 60.000 se jih je preselilo. Do vrha se pride z džipi, v kraterju se bohoti slikovito jezero.
Taal vulkan - FilipiniTaal je še en poseben vulkan med vulkani. V kraterju je 15 x 20 km veliko jezero, po katerem se lahko s čolničkom pripelješ na vulkanski otok. Tukaj čakajo konji in z njimi se povzpne na vrh otočka, od koder se odpre pogled na novo kratersko jezero. Sredi tega novega jezera se nahaja še majhen otoček. To je najmanjši kraterski otoček na svetu. Taal je nazadnje bruhal leta 2011.

10. Boracay

Filipini-sončni zahodMajhen otoček Boracay je pojem filipinskega turizma. Njegova bela peščena plaža z vsemi možnimi niansami turkizno zelene in modre je vsako leto uvrščena med 10 najlepših plaž sveta. Tukaj so bogati Filipinci in ostali zgradili vse sorte hotelov in infrastrukturo po zahodnih standardih. Boracay je samo lani obiskalo 1.360.000 turistov oz. 13 % vseh turistov na Filipine. Danes se ostali manj poznani otoki redno primerjajo z Boracayom, slišijo se tudi govorice da na Palawanu gradijo novi Boracay.