09. okt, 2019   Agencija Oskar, Grčija, Vodniki  

 

»Danes je najlepši dan na mojem potovanju« ali »Z maturanti potovati po Grčiji«

Piše: vodnik Bojan Grošelj

To je bila naša rdeča nit, resnično ne ravno ob 8. uri zjutraj, pa vendar vsak dan je bil naš najlepši dan. Vsak dan nova izkušnja, novo znanje, videnje in vsrkavanje grške civilizacije, ki se nam je počasi odstirala. Seveda ni bilo »vse« v antiki, veliko smo se družili, pogovarjali in istočasno vsrkavali dva obraza Grčije;  tistega prvinskega na eni strani in sodobnega na drugi.
Da je vse teklo kot mora, smo na začetku poti skupaj sprejeli nekaj dogovorov, ki smo se jih potem tudi držali in tako je bil rek »vsi za enega, eden za vse« še kako resničen in tudi povezanost, biti kot eno, je našemu potovanju dodala posebno noto.

Veliko smo videli, doživeli, se čudili in seveda smejali.

Že sam prihod v Grčijo nas je preveval s pričakovanji, radovednost se je nadaljevala v Ioannini, prvemu mestu na naši poti, popolnoma pa nas je navdušila Meteora, pokrajina, kjer se za trenutek ustavi čas. Navdušenju ni in ni bilo konca 😊.  Toda to je bil šele prvi dan!

Drugi dan smo odšli v Delfe. Dijaki niso mogli skrivati pričakovanj, kaj jim bo prerokovala Pitija v Apolonovem svetišču. Najbolj pogosto vprašanje je bilo: »Kako mi kaj kaže na maturi?« Glede na dobro voljo zatem, je bila Pitija očitno zelo pozitivna in radodarna z odgovori. Kako ne,  dijaki so s svojo zavzetostjo prepričali tudi mene …

Grčija-Atene-antično gledališče pri Akropolisu

Atene, glavno mesto Grčije in večerja na Plaki.  Že naslednje jutro smo se povzpeli na Akropolo, dijake so navduševale želve, kasneje smo uživali v prepričljivi zgodbi lokalnega vodnika. Možakar se je pošteno in dramaturško vživel v antične čase! Toda že nas je čakal Peloponez, Korintski kanal in antični Korint. Precej naporno, vendar na koncu nas je pozdravil Tolo, ob morju na plaži smo pozabili na vse in preprosto uživali. In naslednji dan smo spet uživali in uživali … saj je potovanje eno samo uživanje in doživetje.
Zadnji dan naše poti smo obiskali Mikene in zrli Agamemnonu v obraz. Nato smo se podali v Epidaver in obnovili grško tragedijo, ki jo poznamo še iz 1. letnika.

Trajekt je imel zamudo. Nič zato, pa smo obiskali še Navplij, najlepše grško mesto, zopet presežek, kdo je sploh v tistem trenutku misli na trajekt!

Da je bil res vsak dan najlepši, sem kakšno zadevo pojasnil tudi v rimah in nekaj malega še zapel … Moto, kdor poje, slabo ne misli 😊.  Dijaki so me na začetku malce čudno gledali, kasneje pa se smejali z mano. Rime so se jim usedle tako zelo, da so se ob koncu naše poti poslavljali z rimami celo sami!

To je bilo zares eno doživeto potovanje. Potrudili smo se vsi; voznik, razredničarke, komercialisti v agenciji in jaz, da je to potovanje ostalo dijakom nepozaben spomin.

VSAK DAN JE NAJLEPŠI DAN NA MOJEM POTOVANJU.