14. jan, 2020   Agencija Oskar, Maroko, Vodniki  

 

Čarobni Maroko privlačen skozi vse leto

Piše: vodnica Daša

Večkrat me vprašajo naši sopotniki, pa tudi drugi, ki bodo to šele postali – »Kdaj je najboljši čas za obisk Maroka?« In moj odgovor je vedno: »Kadarkoli!« Maroko je ena od dežel, ki je privlačna, zanimiva in gostoljubna celo leto.


Pomlad v Maroku …

Če želite videti bujna zelena polja pšenice, jesti odličen mladi krompir z Atlasa, piti sveže stisnjen jagodni sok, se v svežini juter sprehajati po antičnem Volubilisu, se sprehoditi do kraljeve palače v Rabatu po izjemno urejenem brstečem vrtu, v Fesu pa si ogledati bele in pisane kadi, kjer usnjarji namakajo in strojijo kože, nad njimi pa se spreletavajo neštete štorklje, potem obiščite Maroko spomladi.

volubilis pomlad - Čarobni Maroko privlačen skozi vse leto


Poletje v Maroku …

Če želite doživeti pravo Saharo, v večernem hladu s kamelo jahati do berberskega ( amazirskega) tabora, spati pod odejo tisočerih zvezd in zjutraj zlesti na visoko sipino, če želite skočiti v vedno hladni Atlantik in poslušati na peščeni plaži romantične Essauire kultno pesem Castles made of sand ( Jimmy Hendrix), če se želite prepustiti šarmu in vrvenju Jemma Fna v Marakešu, potem pojdite z nami na Berbersko pravljico ali Maroško nagajivščino poleti.


Jesen v Maroku …

Če ste ljubitelji poševne svetlobe gorskih grebenov Antiatlasa in Visokega Atlasa, če bi se radi pogreli na sončnem jugu med tisočerimi ksarji in kasbami (Ait Ben Haddou je princ med utrjenimi ksarji), če vas mika filmski Ouarzazate s paleto znanih filmov, potem se v Maroko odpravite jeseni.

maroko ait ben haddou jesen - Čarobni Maroko privlačen skozi vse leto


Zima v Maroku …

Naša novoletna in februarska potovanja so odeta v čar nežne maroške zime. Če želite vsak dan zaporedoma razbijati lastne stereotipe, se odpravite z nami. Odmaknili se bomo iz hladne Evrope, pili prelestni nos-nos ( bela kava, pol-pol), gledali proste plezalce v soteski Todri, se sprehodili po namakanih vrtičkih ob reki, dihali svež morski zrak ob veličastni mošeji Hasana II v Casablanci, ob valovanju oceana pa bomo spoznavali polpreteklo zgodovino. Vročine še ne bo, bo pa prijetno toplo. Razumeli bomo prizadevanja maroškega kralja Mohameda VI., ki gradi nove solarne elektrarne in namešča vetrnice. Sonca in vetra iz puščave ter z Atlantika ima Maroko zares veliko.

maroko todra 1024x465 - Čarobni Maroko privlačen skozi vse leto


Tako vidite, dragi Oskarjevi sopotniki, Maroko je lahko vaš cilj kadarkoli. Najbolje je, da ga obiščete večkrat v življenju, v različnih letnih časih.

Maroko … dišave, začimbe, svetloba, sonce, skrivnostne luči, keramika, pisani šali, modrina neba in modrina tuareških oči, metin čaj, valovanje Atlantika in nepremagljiv čar, …