02. apr, 2019   Agencija Oskar, Albanija, Vodniki  

 

Albanija s terenskimi vozili

Piše vodnik: Damjan Šef

Albanija je ena zadnjih evropskih držav, ki še spominja na tako imenovane dežele tretjega sveta. Poleg mnogih kulturnih znamenitosti, se skrivajo v njenih jedrih naravne lepote, ki presegajo vsa pričakovanja. Glavna atrakcija dežele je divja in neokrnjena narava, težko dostopne doline ob osamljenih rekah, skrita jezera, močvirja, planine in vasi, ki zgledajo še vedno tako, kot pred 100 leti. In ne nazadnje so tukaj stara turška, presenetljivo lepo ohranjena mesta, skoraj muzeji na prostem z močnim duhom po Orientu. Obala jonskega morja od mesta Vlore južno pa je skalnata in razgibana in v vsej svoji lepoti ena najbolj slikovitih na Mediteranu.

Albanija

Potovanje s terenskimi vozili nam bo omogočilo dostop do vasi, prelazov in dolin, ki so za popotnika, ki potuje z avtobusom ali osebnim avtomobilom nedostopna. Ne boste mogli verjeti, kje ljudje vse živijo in to v osrčju Evrope. Kampirali bomo v dolini, ki je pozimi šest mesecev odrezana od sveta in ljudje živijo samo od lastnih zalog. Ob zgodbah o krvnem maščevanju, ki se je še pred kratkim dogajalo, se boste lahko vživeli v tragiko nekaterih usod v preteklosti. Ob opazovanju bivše vojaške pomorske baze in zgodbah iz časa enega najbolj bizarnih komunističnih diktatur na planetu boste obnemeli. Veliko se bomo ustavljali za fotografiranje, se pogovarjali z domačini, od njih kupovali domači med, žganje ter sadje in zelenjavo. Brodili bomo po potokih skrivnostnih dolin in pili kavo v simpatičnih malih lokalih ob cesti. Svoje potrebe po urbanem okolju pa bomo zapolnili v idiličnih zgodovinskih mestih, kot so Berat,  Gjirokastra in Kruja. Kopali se bomo v kristalnem Jonskem morju, kjer so na plaži tako lepi okrogli kamenčki, da človek za ležanje niti brisače ne potrebuje.

Albanija

Večkrat bomo šotorili v kampih, ki imajo v Albaniji nek poseben čar. Največkrat so to majhne privatne parcele s hiško in sanitarijami, kjer živi tudi družina. Lokalne jedi, ki jih pripravljajo v vaseh pa so prava kulinarična poslastica.

Albanija

Potovanje je primerno za radovedneže nagnjene k pustolovščinam in take, ki jim ni mar ali bomo obedovali ob enih ali šele ob pol petih. Tisto najboljše, ki nas čaka na takih poteh pa so pripetljaji, ki jih v programu nismo niti predvideli in pridejo spontano kot darilo vsega željnemu popotniku.

Albanija