10. apr, 2024   Agencija Oskar, Islandija, Vodniki  

 

Islandija  – Moč narave

Piše: Jože Jaklin

Potovanja na Islandijo

Prispemo na Islandijo, v drugačnost, v novo resničnost. Kaj nas čaka? Narava z vso svojo močjo. Tukaj še ni pokleknila pred človeško okupacijo.

Kaj bomo dobili v deželi ognja in ledu? Nekaj lepega in nenavadnega. Kar nam bo pač podarila divja, neukročena narava. Dežela vulkanov in ledenikov, ki jih pri nas ni več. Ogenj in voda v večnem nasprotju. Pa vendar dva elementa, ki sta nujno potrebna za naše življenje. Divji ledeni Atlantik, pod katerim še vedno bruhajo vulkani. Mlada prvinska dežela, ki se še vedno trese, raste, spreminja. Kot mlada deklica, ki raste v zrelo žensko. Prekrasna Islandija. Dežela, ki nastaja pred našimi očmi. Ne zamudite tega trenutka!

Moč zemlje! Tektonske plošče se razmikajo, Amerika in Evroazija se oddaljujeta. Si želite dotakniti obeh, preden bosta predaleč? Thingvellir. Ob prelomnici se dogajajo potresi, vroče točke. Geysir. Drgetanje zemlje. Nova zemlja, ki se rojeva. Na zemlji pa že raste Islandski lišaj in mahovi in naokrog se že smukajo nevidni ljudje – vilini in troli.

Moč ognja! Iz globin Zemlje prihaja ogenj. V podzemnih tubah se nabira magma. Ob prelomnici se odpirajo ognjene razpoke. Zemeljska skorja poka. Tudi danes pričakujemo izbruh. Grindavik. Diši (mogoče smrdi) po sveže pečeni zemlji. Po nasutem pesku čez sveže lavino polje, ki se še kadi, se peljemo v Modro laguno. Na kopanje v mistično laguno, z blatno masko na obrazu. Pivo ali zdravilni koktejl preden zaslišimo glasno pesem narave?

Moč vode! Na črno lavo se je spustila voda in naredila ledeni oklep. Neskončni ledeniki. Vatnajokul. Največji ledenik v Evropi. Morene, ledeniške razpoke, ledenik, ki brusi zemljo na poti v morje. Bi ga radi videli, preden izgine? Pohitite. Mudi se. Ledeniki, ki jokajo, ko se topijo in spuščajo svoje solze na črnem vulkanskem pesku. Kontrasti. Bela in črna. Diamanti na obali. Jokulsarlon.

Moč sonca! Sonce je trenutno v  obdobju svoje večje aktivnosti. Zemlji preko izbruhov pošilja pozdrave. V Viku na temnih vzpetinah južne Islandije ujamemo Auroro Borealis. V temni noči utihnemo in gledamo. Ker je dolga noč, lahko ob normalnih urah spremljamo sončne vzhode in zahode. Sonce se igra z vodnimi kapljicami in ustvarja mavrice na padajočih slapovih. Gulfoss, Seljandsfoss, Skogafoss. Aurora ali mavrica? Obe sta lepi.

Moč zraka! Topel zalivski tok in ledeni polarni zrak se tukaj igrata. Močni vetrovi nas premetavajo po plažah Vikssfiara. Sneg, dežne kaplje, peščena zrna nas udarjajo po obrazu. Naslednji trenutek. Topel zrak nas boža na toplih skalah, ki jih oblivajo zahrbtni valovi. Reynisfiara beach. Obe plaži sta bili tudi letos izbrani za najlepši v Evropi. Sedaj mi je jasno, zakaj so tu snemali večino nadaljevanke The Lord of Thrones.

Moč človeka! Thingvelir. Tu je nastal prvi parlament na svetu, ki še deluje. Moč demokracije nad tiranijo. Surovost Vikingov se spremeni v dogovor, zakone, sodelovanje. Ugrabljene irske lepotice spremenijo visoke Vikinge v Islandsone (sinove Islandije) in prekrasne islandske lepotice (Islanddotir) – zmagovalke lepotnih tekmovanj. Narod, ki je odkril Vinland, Ameriko še pred Kolumbom. Preživeli so izbruhe in lakoto. Ste že jedli fermentiranega grenlandskega morskega psa, ovčjo glavo ali obaro, škampovo juho ali sladice z veliko cimeta? Ste obiskali knjigarno v Reykjaviku, najbolj severni prestolnici na svetu? Saga ali moderni kriminalni roman? Prostor za druženje.

Pridite, da začutimo moč narave. Sodelovanje človeka in narave je mogoče. Vprašajte Islandce. Za boljši jutri. Veselim se novih doživetij. Tukaj sem z vami in za vas.

Vaš vodnik Jože

Potovanja na Islandijo