01. dec, 2015   Agencija Oskar, Bolivija, Vodniki  

 

Zakaj v Bolivijo

Piše: vodnica Nataša Tanko

Bolivija je nedvomno ena najbolj presenetljivih in najpristnejših držav v Južni Ameriki. Z nekaj manj kot 11 milijoni prebivalcev na svoji zemlji, ki je skoraj šestkrat večja od Slovenije, je to predvsem država neskončnih prostranstev in nepojmljivih lepot. Naj bo to visoka planota Altiplano ali tropski gozd, vsakogar se dotakne na svoj čutni način in ga zaznamuje za vedno.

Zakaj potovati po tej  manj poznani, a po krivem prezrti deželi?

Divja narava, ki ponuja nedotaknjene, skoraj deviške poglede, Bolivija-Indijanciki jemljejo dih, pa naj bodo to surrealistično slano jezero Uyuni, barvite lagune v Sud Lipez, zasneženi andski vrhovi, bujno rastje deževnega gozda Yungas ali pisan živalski svet amazonskih nižin.

Večinsko prebivalstvo predstavljajo avtohtoni Indijanci, ki skrbno čuvajo svoje običaje in tradicijo.  Bolivija je tista dežela, kjer ima indijanski glas še kaj veljave, tako na področju gospodarstva, sociale, kulture in politike. Po žilah bolivijskega predsednika Evo Moralese se pretaka indijanska kri. Pristnost in avtentičnost dežele je zagotovljena.

Arheološka in zgodovinska mesta, kot je Potosi, eden največjih rudnikov srebra v 16. stoletju, ki je polnil tako španske kot tudi druge evropske blagajne tistega časa, kolonialno mesto Sucre, ki nas očara s svojo ljubkostjo, in Tiwanaku, mesto spečih bogov, ki  je cvetelo in izumrlo na obali jezera Titicaca pred Inki.

Dežela, ki je še ni preplavil masovni turizem, vendar še vedno ponuja vse udobje klasičnega turizma, hkrati pa ga začini z avanturizmom in nepredvidljivostjo.

Invalid Displayed Gallery