Piše: vodnica Daša
Novost! Novost! Novost!
Letošnja POLETNA KRETA ponuja novost – izlet na osupljiv in nenavaden otok SPINALONGA, ki se nahaja na vzhodni strani Krete.
Kdaj? Kar prvi dan našega poletnega potepanja po Kreti. Na voljo imate prosto popoldne za počitek in morske užitke, ali pa … greste z nami?
*****

Poseben čar daje mestecu zalivček VOULISMENI, ki ga domačini imenujejo kar jezero. Okoli zaliva so nameščeni številni bari in taverne. Kako lepo je posedeti tu zvečer, ko se dan nagiba v noč, ko zasvetijo številne pisane luči in se vročina umirja, s planote Lasithi pa zaveje svež veter. V mestu si je vredno ogledati pravoslavno katedralo na glavnem trgu, arheološki muzej in se sprehoditi po starem portu.

Pred nami je vasica ELAUDA. Tudi ta vasica je bila še ne dolgo nazaj vas ribičev. Zaliv Korfos ponuja imenitno zaščito pred odprtim morjem. V antiki je bil tu kraj Olous. Njegove ruševine so danes dostopne le s potapljaško opremo, saj je naselje globoko pod morsko gladino. Arheološki ostanki so danes v Arheološkem muzeju v Agios Nikolaos. V bližini so tudi ostanki antičnih solin in nekaj značilnih mlinov na veter. Danes pa je Elauda pretežno turistično naselje.

Najprej se bomo peljali z majhno barčico na naš cilj – otok SPINALONGO. Slabih 10 minutk traja vožnja in že se izkrcamo na otoku z bogato zgodovino. Antično ime za Spinalongo je Kalydon. Stari Grki so otok imenovali “Stin Elouda”, stari Rimljani “Stinelouda”, kasneje Turki “Spir longa”, iz turških časov je tudi simpatična zgodbica, ki pa naj ostane presenečenje …



Podatki, predmeti in fotografije o gobavcih nas pošteno pretresejo. Predvsem dejstvo, da so si nadvse želeli imeti povsem navadno življenje kljub bolezni. Nekateri, manj bolni, so se celo poročili in imeli otroke. Zdravniki so jim otroke vzeli in jih dali v posvojitev. Zanimivo je, da nihče od otrok ni podedoval bolezni!
Če si kdo želi, si lahko privošči skok v vodo, ki je kristalno čista in turkizne barve.
V PLAKI si privoščimo še malo prostega časa. Za okusno grško solati ali pa že omenjeni dakos – črni kruhek, namočen z olivnim oljem, s paradižnikom in feto ter domačimi začimbami.
