Osnovni podatki

Južnoafriška republika, država na skrajnem jugu Afrike, je večplastna – nikoli ni samo eno. Je destinacija, ki se s svojo raznolikostjo dotakne vseh naših čutov. Od njenih ljudi do raznolike pokrajine, neskončnega števila divjih živali … V trenutku lahko preidemo od zgodovine do kulture in aktivnosti v naravi.

Narodni park Kruger omogoča celostno doživljanje. Raziskujemo ga lahko zjutraj, čez dan in zvečer, vsakič je doživetje edinstveno in neponovljivo. Velikih 5: slon, bivol, nosorog, lev in leopard.

Cape Town je mesto z eno najbolj spektakularnih lokacij, povsem na jugu afriškega kontinenta, med indijskim in atlantskim oceanom, tik pod slovito Mizasto goro. Nikoli dolgčas – še včeraj na Rtu dobrega upanja s pingvini, danes že sredi vinogradov in jutri na aktivnem pohodu s pogledi za milijon randov.

Odhodi

Cena

od 2298

Čas trajanja

11 dni

Status

Kmalu zagotovljeno

Prijavite se

Program

1. dan LJUBLJANA – ISTANBUL – JOHANNESBURG. Popoldanski zbor v Ljubljani in polet s kratkim postankom preko Istanbula v Johannesburg. Nočitev na letalu. (letalo)

2. dan JOHANNESBURG – izlet v Soweto. Dopoldanski pristanek v Johannesburgu. Po opravljenih letaliških formalnostih se takoj napotimo v dušo mesta – Soweto, eno največjih barakarskih naselij na svetu. Gosto poselitev spremljajo neskončni nasmehi, energija in optimizem. Tukaj so se rodili mnogi odlični nogometaši, glasbeniki in Nelson Mandela. Tekom obiska spoznamo življenje v času apartheida in tako lažje razumemo deželo, po kateri potujemo. Nekje v času sončnega zahoda se nastanimo v prijetnem hotelčku/penzionu na obrobju mesta. Tako kot mi tudi Južnoafričani radi pečejo meso na žaru (rečejo mu »braai«). Prileže se kozarec odličnega južnoafriškega vina (poznate sorto pinotage?). ...

1. dan LJUBLJANA – ISTANBUL – JOHANNESBURG. Popoldanski zbor v Ljubljani in polet s kratkim postankom preko Istanbula v Johannesburg. Nočitev na letalu. (letalo)

2. dan JOHANNESBURG – izlet v Soweto. Dopoldanski pristanek v Johannesburgu. Po opravljenih letaliških formalnostih se takoj napotimo v dušo mesta – Soweto, eno največjih barakarskih naselij na svetu. Gosto poselitev spremljajo neskončni nasmehi, energija in optimizem. Tukaj so se rodili mnogi odlični nogometaši, glasbeniki in Nelson Mandela. Tekom obiska spoznamo življenje v času apartheida in tako lažje razumemo deželo, po kateri potujemo. Nekje v času sončnega zahoda se nastanimo v prijetnem hotelčku/penzionu na obrobju mesta. Tako kot mi tudi Južnoafričani radi pečejo meso na žaru (rečejo mu »braai«). Prileže se kozarec odličnega južnoafriškega vina (poznate sorto pinotage?). Zaslužen počitek. (H/P*, V)

3. dan JOHANNESBURG – NP KRUGER. Zajtrk. Vkrcamo se na safari terenski tovornjak, s katerim potujemo v smeri vzhoda. Čaka nas vsaj 500 kilometrov vožnje, toda vožnja je prijetna, opravimo pa čudovite postanke ob poti. Vklopimo se na »Panorama  route«, slikovito pot, ki povezuje številne naravne in kulturne spomenike. Najlepši je pogled na ogromen kanjon reke Blyde. Pred sončnim zahodom prispemo v prijeten kamp tik ob Krugerju. Nastanimo se v lodgu (že postavljenih velikih šotorih s posteljo) in skupaj z lokalno ekipo skuhamo večerjo. Na drugi strani ograje že lahko opazimo bivola ali povodnega konja – ja, tu okrog kraljujejo živali. (P, ZV)

4. dan NP KRUGER. Zgodaj zjutraj se napotimo proti vhodu v narodni park Kruger, ki velja za enega najbolj znamenitih safarijev na svetu. Razprostira se na območju, velikem kot Slovenija. Park raziskujemo v džipih 4×4. Prej ali slej naletimo na črede zeber in impal. Tudi slon in žirafa se nam ne bi smela izmuzniti. Pričakovanje ne smejo biti previsoka, a naš skriti cilj bo vendarle »odkljukati« Velikih 5 (Big 5): bivol, nosorog, slon, lev in leopard. Z nekaj sreče bomo zasledili še tiste najbolj skrite – hijeno, geparda … V parku preživimo cel dan. Zvečer ponovno sedemo za svojo mizo v kampu in pripravljamo večerjo. Pregledamo fotografije živali in podoživimo dan. (P, ZV)

Na kraju samem in v skladu z razpoložljivostjo priporočamo izkušnjo nekaterih dodatnih safarijev (doplačilo cca. 40-60 EUR na osebo na posamezno doživetje):

Jutranji safari – peš (6:00-8:00): jutranji sprehod po naravi, kjer se z nekaj sreče iz oči v oči srečamo s slonom, najdemo tarantelo ali termitnjak ter sledi živali, ki so se ponoči gibale v bližini lodga.

Večerni safari z džipi: v mraku in ponoči je možno opazovati druge živali kot čez dan … (priporočamo).

5. dan NP KRUGER – let v CAPE TOWN. Zajtrk v lodgu si pripravimo sami, skupaj, kot ekipa. Spijemo še kavo, nato pa se odpeljemo na bližnje letališče Nelspruit (1,5 – 2 h vožnje), od koder poletimo na drug konec Afrike, v sloviti Cape Town. Popoldanski pristanek in vožnja v hotel. Osnovna orientacija in načrt za naprej. (H, Z, letalo)

6. dan CAPE TOWN – izlet na RT DOBREGA UPANJA. Zajtrk. Krasen dan na vidiku. Južno od Cape Towna se širi podolgovat rt, ki ponuja ogromno. Po njem opravimo krožno pot do skrajne točke – mističnega in vetrovnega Rta dobrega upanja, ki je povzročal preglavice nekdanjim pomorščakom. Na poti do tja se odpirajo krasni pogledi na obalo in ocean. Ustavimo se na plaži, kjer prebiva kolonija pingvinov. Ogledamo si jih povsem od blizu. Popoldanski povratek v Cape Town in prost večer. (H, Z)

7.-8. dan CAPE TOWN – “Self-drive” izlet v zaledje (Strand – Hermanus – Stellenbosch …) // cca. 500 km. Akcija naprej! Zjutraj prevzamemo avtomobile ali kombije (rent-a-car) in se podamo na 2-dnevno raziskovanje zaledja Cape Towna. Vozniki se med seboj menjavamo (več info pod programom). Cesta nas vodi do Stranda in po morda najlepšem obalnem odseku Afrike do Hermanusa in Gansbaaia. Nočitev v širši okolici. V skladu s časom in razpoložljivostjo se bomo lahko (z doplačilom, okvirno 100 EUR) zjutraj udeležili potopa v kletki z morskimi psi (z masko), ki prav tako kraljujejo v teh vodah. Na naši poti bomo pozorni tudi na številne ptice, endemično vegetacijo (fynbos) in možnosti sprehodov. Nekje med potjo nazaj se v Stelleboschu ali okolici ustavimo na degustaciji vina v eni od tamkajšnjih vinskih kleti. Vrnitev v Cape Town. (H/P*, Z) (H, Z, degustacija vina)

9. dan CAPE TOWN. Zajtrk. Današnji dan je namenjen raziskovanju Cape Towna. Če smo za, se (z doplačilom, cca. 30 EUR) dopoldan vkrcamo na ladjico in popeljemo na Robben Island, zloglasni otok, kjer je bil 18 let zaprt Nelson Mandela in s tem zaokrožimo zgodbo o apartheidu, ki smo jo začeli na začetku naše poti v Sowetu. Zvečer se lahko z gondolo (doplačilo, cca. 20 EUR) povzpnemo na Mizasto goro (Table Mountain) in z nje opazujemo sončni zahod. (H, Z)

10.-11. dan CAPE TOWN – ISTANBUL – LJUBLJANA. Zajtrk. Na voljo imamo še cel dopoldan in če nam prejšnji dan česa ni uspelo uresničiti, je danes še čas za to – tudi za jutranji treking na Mizasto goro, recimo. Sicer pa ležeren dopoldan z nakupovanjem v središču mesta in priprava na povratek. Popoldan vožnja na letališče. Nočni polet v Istanbul in po kratkem postanku let v Zagreb, kjer pristanemo naslednje jutro. Sledi še vožnja v Ljubljano. (Z, letalo)

Potovanje lahko poteka tudi v nekoliko obrnjenem vrstnem redu ogledov oz. spremenjenih letih.

Namesto udeležbe na poti z najetimi avtomobili (7.-8. dan) je tekom tega časa možnost namestitve v Cape Townu na bazi nočitve z zajtrkom v hotelu 3* (z doplačilom 4 ali 5*) in prosto za lastno raziskovanje.

Več
Cenik potovanja na osebo v dvoposteljni sobiRedna cenaAktualna cena
Razpisni program 2499 € 2298 €
Obvezna doplačila
Doplačilo za skupino v velikosti 10 - 14 oseb 180 €
Doplačila po želji
Doplačilo na kraju samem (priporočljive napitnine) 40 €
Doplačilo za nevoznika 20 €
Doplačilo za enoposteljno sobo 240 €
Odstopnina (4,56 %) od vrednosti aranžmaja -TRIGLAV ** 4.56 %
Vizum za JAR 90 €
Zdr. zav. Mondial, do 15 dni, svet, posamično, osnovno kritje - S* 19.78 €

Cena (najmanj 15 udeležencev) vključuje: letalske prevoze po programu in letališke pristojbine (382 EUR), notranji let Nelspruit-Cape Town, 6x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* ali penzionih, 2x nočitev v lodgu s polpenzionom, najem vozila s šoferjem in lokalnim vodnikom (2.-6. dan potovanja), najem džipov z vozniki v NP Kruger (4. dan), najem avtomobilov z gorivom in cestninami (7.-8. dan potovanja), vstopnina v Krugerjev park, izlet na rt Dobrega upanja, degustacija vina, slovensko vodenje, strošek priprave in organizacije potovanja.

Predvideni stroški na potovanju:

– tekoči stroški (hrana, pijača, drobne malenkosti): približno 150 EUR na potovalni teden.

Kako potujemo?

Prevoz: prvi del poti (Johannesburg – Kruger) opravimo s terenskim avtobusom (safari tovornjakom) z vso kamp opremo. Safari po Krugerju opravimo z džipi. Na Rt dobrega upanja se odpeljemo v kombiju, minibusu ali busu (odvisno od velikosti skupine). Del poti prepeljemo sami z najetimi avtomobili – »self-drive«*.

*»Self-drive«: 2 dni bomo zaledje Cape Towna raziskovali z najetimi avtomobili ali kombiji. Agencija Oskar uredi najem avtomobilov. S prijavo se sopotnik strinja, da bo prevzel obveznost vožnje avtomobila proporcionalno glede na število sopotnikov v njem. Če sopotnik ne želi voziti, ob prijavi doplača sedež v vozilu (doplačilo spodaj). Število mest za nevoznike je omejeno.

Nastanitev: raznoliko. Tekom celotnega potovanja smo nastanjeni v sobah, infrastruktura pa je različna – od lodgev do penzionov in hotelov.

Hrana: zajtrk je vključen vsak dan, na safarijih tudi dve večerji, ki jih pripravi lokalni vodnik, mi pa mu z veseljem priskočimo na pomoč. Kosila in večerje: v lastni režiji oz. bomo skupaj našli pravo restavracijo, ki bo primerna za naš žep in okus.

VIZE: Slovenci potrebujemo vizum, ki ga pridobimo na Veleposlaništvu Republike Južne Afrike na Dunaju. Obrazce in točna navodila za pridobitev boste prejeli 4 tedne pred pričetkom potovanja.

Mladoletna oseba do 18 let mora ob vstopu v Republiko Južno Afriko dodatno predložiti tudi rojstni list v angleškem jeziku.

ZDRAVJE: obveznih cepljenj za to potovanje ni.

Več informacij najdete na http://www.zdravinapot.si/destinacije/afrika/juznoafriska-republika

Z izpolnitvijo prijave na tej spletni strani se prijavljate na potovanje v organizaciji Oskar d.o.o. Prijava je informativne narave, program potovanja pa velja kot prva ponudba. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Oskar d.o.o. Po prijavi boste prejeli dokument Agencije Oskar (račun), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah, kot tudi razpored plačil in morebitni ostali dogovori. S plačilom prvega obroka računa v višini 30% cene potovanja ali po dogovoru se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine.

VIZE
Slovenci potrebujemo vizum, ki ga pridobimo na Veleposlaništvu Republike Južne Afrike na Dunaju. Obrazce in točna navodila za pridobitev boste prejeli 4 tedne pred pričetkom potovanja.
Vizum za Svazi dobimo ob vstopu v državo (brezplačno).
Mladoletna oseba do 18 let mora ob vstopu v Republiko Južno Afriko dodatno predložiti tudi rojstni list v angleškem jeziku.

PREVOZ, PRTLJAGA, NASTANITEV

Južna-Afrika-CapetownPrevoz: glavnino poti po Republiki Južni Afriki (2.-8. dan) opravimo s terenskim avtobusom, predelan tovornjak v te namene. Sedeži so dovolj udobni za daljšo vožnjo, vozilo pa masivno za premagovanje vseh ovir na poti. Okna se spustijo za lepši razgled na okolico in možnost fotografiranja živali. V vozilu se nahaja prostor za shranjevanje prtljage, elektrika (vtičnice), rezervoar pitne vode ter mize in stoli, ki nam dobro služijo ob postankih za kosilo na poti. Potovalna hitrost se giblje med 50 in 80 km/h.

Prtljaga: v našem vozilu so sefi, kamor vsak dan spravljamo prtljago tekom vožnje. Sefi so globoki, vendar ne tudi široki. S tem namenom toplo priporočamo “mehko” prtljago, torej takšno, ki se jo da nekoliko stisniti. Nahrbtniki vseh velikosti so najboljša izbira. Sicer se bomo znašli in uspešno naložili tudi kovčke.
Ker bo glavna prtljaga spravljena, priporočamo, da imate pri sebi manjši nahrbtnik, kamor spravite vse dnevne potrebščine.

Nastanitev: tekom celotnega potovanja smo nastanjeni v sobah (ni šotorjenja), infrastruktura pa je različna – lodge (npr. v NP Kruger), penzion, manjši in večji hoteli.

Hrana: kot je navedeno pri posameznem dnevu. Zajtrki so večinoma vedno vključeni. Večerje so navadno vključene na dneve, ko prespimo v lodgih ali penzionih in jih pripravimo sami s pomočjo lokalnega vodnika, kuharja. Gre za družaben dogodek. Ostale večerje so izključene iz programa z namenom, da ima vsak potnik možnost poizkusiti različno hrano po svojih željah. Kosila so preprosta, pogosto kar nekje na poti ali s postankom v

DENAR IN PLANIRANI STROŠKI

Levji mladičiNapitnine: Priporočljive napitnine 60 EUR: V programu potovanja so navedene priporočljive napitnine, ki v gostujoči deželi ključno vplivajo na kvaliteto storitev lokalnih sodelavcev, ki so vključeni v vaše potovanje, ter s tem tudi na vaše počutje. Gornji znesek napitnin je namenjen nagradi za dobro delo lokalnih sodelavcev. Napitnina za slovenskega vodnika v gornji znesek ni vključena.

Priporočamo vam, da znesek priporočenih napitnin na začetku potovanja izročite vašemu vodniku, potem pa se lahko potovanju prepustite. Naš vodnik bo poskrbel, da bodo napitnine prišle v prave roke. V znesek priporočenih napitnin so vključene napitnine za vse storitve, ki so vključene v ceno potovanja.

Denar in planirani stroški: Lokalna valuta je južnoafriški rand (ZAR; 1 EUR = cca. 16 ZAR). Potrebne informacije glede menjave in tečajev boste izvedeli od naših vodnikov.

Lokalno valuto v Sloveniji težko dobimo v naprej. V večjih in uradnih menjalnicah v Republiki Južni Afriki sta sprejemljiva tako EUR kot USD. Denar je najbolje menjati po prihodu na letališče oz. tam dvigniti denar v lokalni valuti na bankomatih (Visa, Mastercard, tudi debetna Visa Electron, redkeje Maestro; različne provizije). Včasih dvigovanje na bankomatih ne deluje, zato vam priporočamo (delno) gotovino za vsak slučaj!

Za tekočo potrošnjo (hrana, pijača, manjši nakupi) se predvideva poraba okrog 20-25 EUR na dan. Prve dni so vključeni vsi obroki, zato bo poraba predvidoma nižja, kasneje pa kosila in/ali večerje v paket niso vključene. Priporočljive napitnine v gornji znesek niso vštete.

Opcijski izleti: v skladu z možnostjo in razpoložljivostjo so predvsem v NP Kruger ter Cape Townu na voljo dodatni izleti in aktivnosti z doplačilom. Osnovni opis nekaterih izletov je naveden v objavljenem programu oz. med doplačili.

ZDRAVJE

Obveznih cepljenj ni.

Blyde River CanyonMalarija: pogojno rizična. Možnost za okužbo obstaja v času južnoafriškega poletja (oktober-februar), saj sta temperatura in vlaga višja, to pa vpliva na prisotnost komarjev. Več insektov lahko pričakujemo na vzhodni strani dežele (NP Kruger, Svazi, Sv. Lucija). V praksi so kraji, kamor potujemo, le pogojno rizični. Pomembna je PREVENTIVA – močnejši repelenti proti komarjem (DEET med 30 in 50 % ali več kot 20 % pikaridina) ter dolga, svetlejša oblačila in zaprta obuvala. Pri sočasni uporabi repelenta in zaščitne kreme za sonce najprej nanesemo na kožo kremo za sončenje nato pa repelent. Že pripravljene kombinacije repelenta in sončne kreme so običajno blažje in manj učinkovite.

Tablete proti malariji (antimalariki) lahko imajo stranske vplive, pred uporabo je nujen posvet z vašim zdravnikom.

Vse dodatne informacije o boleznih in predhodni zaščiti lahko dobite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Ljubljana, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, telefon: (01) 586 39 00. Za več informacij obiščite: http://www.nijz.si.

Priporočamo sklenitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini (priporoča se višje kritje).

Za podrobnejše informacije vam bo na voljo vodnik potovanja.

VREME

Republika Južna Afrika ima zelo raznoliko podnebje. Potujemo skozi različna geografska območja med Indijskim in Atlantskim oceanom ter notranjostjo Afrike, od višjih nadmorskih višin do nižjih. Območja so tako podnebno precej raznolika, zato se moramo pripraviti na različne vremenske pojave in temperature. Območje okrog Johannesburga je tako povezano z višjimi nadmorskimi višinami, medtem ko je NP Kruger bolj tropski, južna obala s Cape Townom pa sredozemska.

Pripravljeni moramo biti na vse vremenske pojave ter razpon temperatur ter se temu primerno tudi oblačiti.

Več podrobnosti o trenutnih vremenskih razmerah najdete na http://www.worldweather.org ali na http://www.wunderground.com.

OBLEKA, OBUTEV IN OSTALA OPREMA

V Južni Afriki se glede obleke ni potrebno posebej prilagajati in smo lahko oblečeni po evropski modi. Kako se torej pripraviti?

  • Obleke naj bodo zračne, bolj ohlapne in iz naravnih materialov.
  • Paziti moramo na glavo in vrat – priporočamo kapo ali klobuk, lahko tudi naglavna ruta.
  • Dodajte nekaj toplih kosov oblačil, tudi dolge hlače.
  • Vetrovka.
  • Obutev: za sprehode in morebitne deževne dni ter hladnejše večere se priporočajo treking čevlji (nizki so v redu). Alternativa temu so tudi športni copati. Ne pozabite na opanke, ki so primerni za hojo po kampu ter za vroče dni in daljše vožnje v vozilu.
  • Barve oblačil naj bojo svetlejše (bela, bež, svetlo rjava, svetlo zelena), saj črna in modra bolj privlačita komarje.
  • Brisača in kopalke (možnost kopanja v NP Kruger v kampu po safariju; morda tudi drugje) ter opanke.
  • Pelerina ali majhen dežnik v primeru dežja.
  • Zaščita proti komarjem, obliži, osvežilni robčki, tablete (npr, lekadol, linex ali oglje), manjši viski ali šnops.
  • Adapter/pretvornik za elektriko (vtičnice).

HRANA IN PIJAČA

Jacaranda drevesa, ulica v PratoriiJužnoafriška kuhinja je zelo raznolika, kot je raznolika tudi etnična sestava. Na splošno je Južnoafričanom skupno to, da imajo radi žar. Imenujejo ga »braai«, ki velja kot oblika druženja. Najpomembnejše je mesto, pogoste so priloge, od katerih je najbolj razširjen »pap« – bel koruzni zdrob/polenta, saj je ta ugoden in hranilen.
Ob morju je več morske hrane. V Cape Townu je hrana najbolj raznolika, saj je tudi prebivalstvo etnično najbolj mešano in je na ta način poskrbljeno za vse. Restavracije nudijo morsko hrano, na drugi strani pa je možno pokusiti tudi krokodila, zebre ali pa recimo nojev burger. Razširjen je celo suši.
Ob vsaki jedi vas spremlja lokalno pivo, še boljša izbira pa je katero od vin.
Svetujemo vam ZGOLJ pitje ustekleničene vode. Za vse ostale podatke vam bo na voljo vaš vodnik.

VARNOST

Republika Južna Afrika po statistiki ne sodi med najvarnejše dežele. Izven mest so ljudje izredno prijazni, v središčih večjih mest (na naši poti Durban, Cape Town) pa se je predvsem ponoči bolje prevažati s taksijem kot peš (razen po glavnih, osvetljenih ulicah in cestah). Obleka naj ne bo vpadljiva.

Na splošno velja, da kljub pretežno prijaznim in poštenim ljudem v gneči tržnic in turističnih krajev obstaja možnost kraje. Priporočamo vam, da ste skozi ves čas potovanja pozorni na osebno lastnino in da ne nosite na potovanje dragocenosti ali drugih vrednejših predmetov! Agencija Oskar ne odgovarja za njihovo morebitno izgubo. Svetujemo vam, da si uredite ključavnice, s katerimi lahko zaklenete prtljago.

KOMUNIKACIJE, LOKALNI ČASI IN ELEKTRIČNA NAPETOST

Klicna številka iz JAR v Slovenijo je 00386 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Klicna številka iz Slovenije v JAR je 0027 + območna št. (brez 0) + klicana številka.

Mobilni telefoni delujejo, internet je na voljo v večjih mestih in nekaterih hotelih.

LOKALNI ČAS

Slovenski čas +1 ura.

ELEKTRIČNA NAPETOST

220 V, a uporabljajo drugačne vtičnice kot pri nasPoslušajteFonetično (tri luknje). Svetuje se uporaba adapterja.

SPLOŠNI  POGOJI  POSLOVANJA Oskar d.o.o.

I. SPLOŠNA DOLOČILA

Ti splošni pogoji so sestavni del pogodbe, ki jo skleneta Oskar d.o.o. (v nadaljevanju Oskar Plus) oziroma v njenem imenu pooblaščena agencija, in potnik, ki se prijavlja za določeno potovanje v organizaciji Oskar Plus. V primeru, da je posamezna določba v programu urejena drugače kot v teh splošnih pogojih, veljajo določbe, navedene v programu.

V primeru telefonske prodaje oziroma prodaje preko interneta se šteje, da je potnik sprejel določila teh splošnih pogojev takrat, ko je telefonsko oziroma preko interneta naročil potovanje. Z določili splošnih pogojev se potnik lahko seznani na spletni strani www.oskarplus.net oziroma prodajalca www.agencija-oskar.si, kjer so posebej označeni in splošno dostopni.

Naročnik oziroma potnik je vsaka oseba, ki je opravila veljavno rezervacijo ali opravila nakup/plačilo potovanja.

Ti splošni pogoji ne veljajo za nakupe letalskih vozovnic ter prodajo aranžmajev v organizaciji drugih ponudnikov turističnih aranžmajev, kjer nastopa Oskar Plus kot posrednik in potnika zavezujejo splošni pogoji organizatorja oziroma letalskega prevoznika in mednarodna zakonodaja na tem področju. Ti splošni pogoji tudi ne veljajo za pogoje zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini (če je vključeno v ceno potovanja), kjer Oskar Plus ravno tako nastopa le kot posrednik in veljajo splošni pogoji zavarovalnice.

II. PRIJAVA IN POGODBA        

Za razpisno potovanje v organizaciji Oskar Plus se potnik lahko prijavi v Oskar Plus, d.o.o. ali kateri drugi pooblaščeni agenciji. Program potovanja velja kot ponudba. Na osnovi ponudbe se potnik pisno ali ustno prijavi na ustrezno potovanje. Ob prijavi potnik prejme dokument pooblaščene agencije (račun/pogodbo o potovanju), iz katerega so razvidni vsi podatki o naročenem potovanju in dodatnih storitvah, kot tudi razpored plačil in morebitni ostali dogovori. Potnik je dolžan dokument pregledati in v primeru kakršnega koli nesoglasja ali napake le-tega reklamirati v roku 3 (treh) dni po izdaji računa. S plačilom prvega obroka računa (akontacija) se šteje, da je pogodba sklenjena. Potnik je dolžan navesti vse podatke in predložiti dokumente, ki jih zahteva program potovanja ter izvršiti plačilo v skladu z določbami iz IV. točke teh splošnih pogojev. V primeru, da potnik ob prijavi ne navede pravilnih podatkov, je odgovoren za vse stroške oziroma posledice, nastale zaradi napačnih podatkov.       

Prijava potnika je zavezujoča. Od nje lahko odstopi le v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja (IX. točka splošnih pogojev). Za zavezujočo prijavo se poleg plačanega 1. obroka računa šteje tudi vsaka prijava ali naročilo, posredovano v ustni ali pisni obliki, ki vsebuje ime in priimek potnika in ostalih udeležencev, številko kreditne kartice ali identifikacijo drugega plačilnega inštrumenta, plačilo ali delno plačilo cene potovanja ali drugo konkludentno dejanje, ki nakazuje na to, da je potnik posredoval zavezujočo prijavo.

Zgoraj navedeni pogoji ne veljajo za potovanja, ki jih organizira Oskar Plus za t.i. zaključene skupine oziroma po naročilu (individualne ponudbe). V tem primeru velja program potovanja kot ponudba, na osnovi ponudbe pa se potnik pisno prijavi na ustrezno potovanje z izpolnitvijo prijavnice, ki je posebej izdelana na osnovi pogojev iz programa, oziroma s kakršno koli drugo pisno potrditvijo. Z izpolnitvijo prijavnice oziroma predložitvijo osebnih podatkov potnikov se šteje, da je pogodba sklenjena in je potnik ob morebitni odpovedi potovanja dolžan poravnati vse stroške v skladu z določili o potnikovi odpovedi potovanja (IX. točka splošnih pogojev).

Agencija Oskar je v skladu s pogodbo dolžna potniku nuditi storitve, ki imajo vsebino in lastnosti, kot so napovedane v pogodbi oziroma programu potovanja, in skrbeti za pravice in interese potnika v skladu z dobrimi poslovnimi običaji.

Potnik je dolžan skrbeti, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi upravnimi predpisi. Oskar Plus ima pravico zavrniti prijavo potnika, za katerega lahko upravičeno vnaprej domneva, da teh pogojev ne izpolnjuje oziroma lahko ne bi izpolnjeval tekom potovanja.

III. PRIJAVNINA IN VARŠČINA

Oskar Plus za svoje storitve zaračunava naročniku standardne rezervacijske stroške in stroške za sestavo ponudbe pri prodaji turističnih aranžmajev v višini 15 EUR na rezervacijo oziroma v polovični višini za enodnevne izlete. V primeru bolj zapletenih ponudb po želji za individualna potovanja Oskar Plus lahko zaračuna potniku 21 EUR v obliki varščine za izdelavo ponudbe. V primeru, da potnik ponudbe ne sprejme, se varščina ne vrača.

IV. PLAČILO

Za dan plačila se šteje dan, ko potnik izvrši vplačilo pri Oskar Plus ali pooblaščeni agenciji, oziroma ko Oskar Plus prejme plačilo na transakcijski račun. Potnik ob prijavi plača 30 % cene potovanja, v kolikor ni na programu potovanja drugače označeno. Preostali del plača potnik najmanj 10 dni pred začetkom potovanja, v kolikor ni na dokumentu Oskar Plus (pogodba, račun) drugače določeno. Pravočasno plačilo prvega obroka pomeni potrjeno rezervacijo. Če potnik na plača v dogovorjenem roku, to pomeni odpoved rezervacije in se smiselno uporabijo določila o potnikovi odpovedi potovanja iz IX. točke teh splošnih pogojev.

Potnik se obvezuje vplačati razliko, ki bi nastala zaradi morebitne računske napake na izdanem dokumentu Oskar Plus, Oskar Plus pa se obvezuje vrniti potniku eventualno preveč zaračunani znesek, ki izvira iz računske napake. Ta obveza velja do izteka poslovnega leta.

Oskar Plus lahko v programu določi, da potnik plača določene storitve, ki bodo opravljene na kraju samem, njenemu predstavniku ("obvezno doplačilo na kraju samem"). V tem primeru Oskar Plus ne nastopa kot organizator niti kot posrednik, ampak zgolj kot informator. V tem primeru uveljavlja potnik vse reklamacijske zahtevke izključno od izvajalca storitve na kraju samem.

>Kadar za potnika potovanje rezervira pooblaščena turistična agencija, veljajo vsa določila iz te točke smiselno tudi za pooblaščeno turistično agencijo.

V. CENE

Cene potovanja so določene s programom potovanja, ter veljajo od dneva objave programa do spremembe. V ceni so vštete storitve, navedene v programu potovanja. Za potnika je veljavna cena na dan sklenitve pogodbe/izdaje računa.

V skladu z veljavno zakonodajo lahko Oskar Plus to ceno spremeni tudi po sklenitvi pogodbe, in sicer zaradi sprememb v menjalnem tečaju ali sprememb v tarifah prevoznikov, ki vplivajo na ceno potovanja. V primeru spremembe cene iz tega naslova Oskar Plus najkasneje 20 (dvajset) dni pred odhodom pisno obvesti potnika oziroma pooblaščeno turistično agencijo, ki je naredila rezervacijo, o tem, ter izda dodatni dokument (račun), ki ga je potnik dolžan plačati pred odhodom.

Sprememba cene iz naslova tečajnih razlik se obračunava kot razlika vrednosti tistega dela stroškov, ki so izraženi/obračunavani v tuji valuti, obračunana po tečaju (1) tuje valute na dan priprave potovanja (planirana cena po ponudbi) ter (2) na dan priprave obvestila o spremembi cene (običajno 20 – 23 dni pred odhodom). Za preračun se vzame tečaj Banke Slovenije.

Če zvišanje dogovorjene cene preseže deset odstotkov cene potovanja, lahko potrošnik odstopi od pogodbe, ne da bi moral povrniti škodo. V tem primeru bo Oskar Plus potniku vrnila vplačani znesek.

Ravno tako Oskar Plus v programu potovanja določi izhodiščno ceno pri določenem številu potnikov, katera se lahko spremeni, v kolikor se za potovanje prijavi manjše število potnikov. Oskar Plus lahko v programu navede to dodatno ceno (v obliki “obveznega doplačila v primeru velikosti skupine od/do oseb”). Ob prijavi Oskar Plus oziroma pooblaščena agencija potniku zaračuna izhodiščno ceno potovanja. V kolikor nastopijo pogoji za spremembo cene iz naslova "manjše skupine", potnik ne more odstopiti od pogodbe, saj je bil z njimi seznanjen ob prijavi. 

VI. ARANŽMAJI, KJER OSKAR PLUS NI ORGANIZATOR POTOVANJA

V primeru, da Oskar Plus ni organizator potovanja, nastopa v vlogi informatorja. V teh primerih podaja prejete informacije od organizatorja potovanja potniku in mu pomaga pri prijavi na potovanje. Pogoji prijave, plačila in morebitne odpovedi potovanja so v skladu z veljavnimi pogoji organizatorja potovanja. Na dokumentu Oskar Plus mora biti naveden organizator potovanja. Šteje se, da Oskar Plus prodaja tovrstne aranžmaje v tujem imenu in za tuj račun. Morebitno reklamacijo ureja potnik z organizatorjem potovanja.         

VII. POSEBNE STORITVE IN DOPLAČILA PO ŽELJI

Posebne storitve so tiste storitve, ki praviloma niso vštete v ceni potovanja (enoposteljna soba, posebna prehrana, letalska karta, druga doplačila po želji, …) ali so za njih v programu predvidena doplačila (vizumi, druga doplačila ipd.), zato jih potnik plača posebej, razen če ni v programu drugače določeno.

V primeru, da so k posameznemu potovanju razpisane posebne storitve, potnik posreduje želje po teh storitvah ob prijavi, doplača pa jih k ceni potovanja. Objavljene cene posebnih storitev veljajo zgolj v primeru naročila in plačila teh storitev ob prijavi na potovanje. Med samim potovanjem potnik doplača posebne storitve vodji potovanja ali predstavniku Oskar Plus v kraju, kjer se storitev opravlja, v ustrezni valuti, če je med potovanjem to storitev še mogoče naročiti, po ceni, veljavni na kraju samem.   

V primeru posamezne prijave za potovanja lahko potnik prepusti Oskar Plus, da se mu potrudi najti sopotnika, s katerim bo delil sobo, oziroma ki je pripravljen z njim deliti sobo. Ne glede na omenjeno pa mora posamezno prijavljeni potnik ob prijavi doplačati za enoposteljno sobo. V primeru, da se posamezno prijavljenemu potniku najde sopotnik, se potniku po potovanju vrne doplačilo za enoposteljno sobo. V primeru, da se na potovanje prijavita dva, ki sta skupaj v sobi, pred potovanjem pa eden od njiju potovanje odpove, mora drugi doplačati za enoposteljno sobo, če mu ni možno najti drugega sopotnika.

VIII. ODSTOPNINA

 Potnik se ob prijavi lahko odloči za vplačilo odstopnine. Odstopnina znaša 5 % cene potovanja in se obračuna za vsakega potnika na rezervaciji. S programom se lahko posebej določi drugačna višina odstopnine oziroma da odstopnina ni mogoča. Sporazum o odstopnini velja v primeru vojaškega vpoklica, bolezni in smrti v ožji družini (potnik, zakonec, starši, otroci) in se lahko uveljavlja le ob predložitvi ustreznega potrdila. Potnik je na osnovi potrdil upravičen do vrnitve vplačanega zneska potovanja (brez odstopnine). Ne glede na plačano odstopnino ima Oskar Plus v primeru tovrstne potnikove odpovedi potovanja pravico tudi do povrnitve administrativnih stroškov, ki znašajo 15 EUR po prijavi. Prav tako potnik nima pravice do vračila stroškov za pridobitev vize.

V primeru, da je potnik vplačal odstopnino, vendar odpove potovanje iz drugih razlogov, se višina povračila stroškov odpovedi obračuna v skladu s IX. točko splošnih pogojev, potnik pa tudi nima pravice do vračila administrativnih stroškov, ki znašajo 15 EUR po prijavi, stroškov za pridobitev vize ter odstopnine.

Če potnik potovanja ne odpove pred odhodom, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačila na podlagi plačane odstopnine. Smatra se tudi, da je potnik odstopil od pogodbe, kadar potnika ne sprejme na prevoz prevoznik (letalski, ladijski, avtobusni in podobno) iz kakršnih koli razlogov, ki so lahko varnostne ali regulativne narave, ne glede ali se je to zgodilo med potovanjem ali pred pričetkom potovanja. Potnik je v takem primeru odgovoren za vso povzročeno škodo in ne more uveljavljati nobenih vračil na podlagi plačane odstopnine.

V primeru, da potnik odpove potovanje oziroma odstopi od pogodbe zaradi dokumentirane višje sile, ki je ni mogel predvideti ali se ji izogniti v času pred podpisom pogodbe o potovanju, ter ima o tem ustrezne veljavne uradne dokumente, pa ni položil odstopnine, ima Oskar Plus pravico do povračila vseh svojih že nastalih stroškov, kakor tudi vseh tistih, ki z odpovedjo potovanja nastanejo. Razliko Oskar Plus vrne potniku.         

Zahtevka za uveljavitev odstopnine ni mogoče uveljavljati po začetka potovanja, kakor tudi ne za čas neizkoriščenega dela potovanja.        

IX. POTNIKOVA SPREMEMBA POGODBE ALI ODPOVED POTOVANJA

 Potnik ima pravico zahtevati spremembo pogodbe (npr. sprememba imena, dodatne storitve, sprememba namestitve ipd.) po njeni sklenitvi, Oskar Plus pa je dolžna preveriti v kolikor je to sploh mogoče. V primeru spremembe pogodbe na zahtevo potnika Oskar Plus lahko zaračuna potniku administrativne stroške v višini 21 EUR za spremembo, v kolikor ni s temi splošnimi pogoji drugače določeno. V primeru, da s spremembo nastanejo dodatni stroški (npr. sprememba letalske vozovnice), pa Oskar Plus zaračuna tudi povrnitev le-teh.

Potnik ima pravico do odpovedi potovanja, in sicer v poslovalnici, kjer se je prijavil, ali direktno na prijavnem mestu Oskar Plus. V primeru, ko potnik odpove potovanje, ima Oskar Plus pravico do povračila stroškov, ki so odvisni od časa, ki je ostal do pričetka potovanja. V vsakem primeru Oskar Plus zahteva povrnitev administrativnih stroškov rezervacije v višini 15 EUR. Če na programu ni drugače določeno, veljajo spodaj napisani odpovedni stroški:

 •  odpoved od 60 do 45 dni pred odhodom, 15% cene aranžmaja,
•  odpoved od 44 do 30 dni pred odhodom, 30% cene aranžmaja,
•  odpoved 29 do 22 dni pred odhodom, 50% cene aranžmaja,
•  odpoved 21 do 15 dni pred odhodom, 80% cene aranžmaja,
•  odpoved kasneje kot 15 dni pred odhodom, 100% cene aranžmaja.

 Ne glede na zgoraj določene stroške odpovedi so le-ti lahko tudi višji, kadar to pogojujejo pogoji organiziranja potovanja, torej ki jih Oskar Plus narekujejo veljavni pogoji prodaje in/ali jih pogojujejo poslovni partnerji.  

Ne glede na zgoraj določene stroške so stroški odpovedi lahko tudi drugačni, če tako piše v programu potovanja ali pogodbi.

Ob odpovedi potovanja pred odhodom mora potnik napisati pisno odpoved oziroma podpisati odpovedni dokument, ki mu ga v podpis ponudi Oskar Plus. V primeru, da zavrne podpis tega dokumenta, se šteje, kot da potovanja ni odpovedal. 
Med potovanjem lahko potnik prekine potovanje na svojo željo. Če potnik med potovanjem potovanje prekine, ob vrnitvi nima pravice do povračila stroškov ali kupnine, ne delno, ne v celoti. V kolikor potnik med potovanjem po svoji želji spremeni program oziroma ne potuje po programu, ki je sestavni del pogodbe z Oskar Plus, se šteje, da je potnik odstopil od pogodbe med potovanjem. V tem primeru je potnik odgovoren za stroške in škodo, ki jo je s tem povzročil. V primeru spremembe programa na lastno željo ali zaradi višje sile, ne da bi za to obstajali razlogi na strani Oskar Plus zaradi nepravilno opravljene storitve, potnik nima pravice zahtevati kakršnekoli odškodnine ali znižanja cene.     

Oskar Plus oziroma pooblaščena oseba lahko kadar koli pred potovanjem ali na dan odhoda zavrne osebo, kadar oceni, da bi potnik lahko ogrozil zdravje ali premoženje sebe ali drugih, oziroma ki je ob odhodu očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc. Oskar Plus v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi.

Oskar Plus ima pravico tudi med potovanjem zahtevati od potnika, da prekine skupno pot s skupino, če sam ne skrbi za to, da sam osebno, njegove osebne listine in njegova prtljaga izpolnjujejo pogoje, ki so predpisani z obmejnimi, carinskimi, sanitarnimi, denarnimi in drugimi predpisi, ali če je očitno pod vplivom alkohola, drog ali drugih tovrstnih substanc ali če se neprimerno obnaša do ostalih sopotnikov in njegovo izločitev zahteva skupina. Oskar Plus v tem primeru ravna po določilih o potnikovi odpovedi. Oskar Plus bo uveljavljala vso škodo, ki bi jo na poti oziroma med trajanjem izvajanja programa potnik povzročil s svojim neustreznim ravnanjem.          

Višina stroškov odpovedi potovanja v primeru, da Oskar Plus ni organizator potovanja, je določena s splošnimi pogoji ali drugim aktom organizatorja.

 X. ORGANIZATORJEVA SPREMEMBA PROGRAMA ALI ODPOVED POTOVANJA    

Oskar Plus si v skladu z veljavno zakonodajo pridržuje pravico do odpovedi potovanja najkasneje 7 (sedem) dni pred predvidenim odhodom, če se za potovanje ne prijavi minimalno potrebno - v programu navedeno - število potnikov. V primerih, ko Oskar Plus izrecno pisno jamči odhod, ne more odpovedati potovanja, razen če se prijavi manj kot v programu predvideno najmanjše predvideno število potnikov.

Oskar Plus si pridržuje pravico do popolnega ali delnega odstopa od pogodbe, če pred izvajanjem ali med izvajanjem programa nastopijo izredne okoliščine, ki jih ni bilo mogoče pričakovati, odstraniti ali se jim izogniti, za Oskar Plus pa te okoliščine pomenijo utemeljen razlog, da pogodbe ne bi sklenila, če bi obstajale ob sklenitvi pogodbe.

Oskar Plus lahko odpove pogodbo oziroma odstopi od pogodbe in zahteva povrnitev škode od potnika, ki neposredno krši določbe pogodbe, ki jo je sklenil z Oskar Plus, predvsem, če se ugotovi, da je potnik namerno sporočil napačne podatke o številu potnikov ali njihovi starosti, oziroma je med potovanjem prišlo do sprememb, potnik pa o tem ni obvestil Oskar Plus.
Oskar Plus si pridržuje pravico (in ne odgovarja) za spremembe dneva in časa odhoda oziroma za odpovedi potovanja, zaradi spremembe letalskega voznega reda ali nastopa višje sile ter pravico do spremembe smeri potovanja, če se spremenijo pogoji za potovanje (nov vozni red, negotov položaj v državi, kjer je organiziran program, naravne nesreče ali drugi nepredvideni vzroki, na katere Oskar Plus ne more vplivati), brez posebne odškodnine in po veljavnih predpisih v potniškem prometu.       

Odgovornost Oskar Plus je omejena zgolj na neizvedbo določenega dela programa, v delu, ki pomeni ustrezne materialne stroške. Oskar Plus ne odgovarja za nematerialno škodo, ki bi nastala iz naslova zamud, odpovedi ali spremembe prevoza ali prevoznega sredstva.     

Oskar Plus ne more prevzeti odgovornosti za spremembe programa zaradi nastopa kakršnekoli višje sile med potekom programa. V teh primerih lahko potnikom zagotovi storitve v spremenjeni obliki, glede na obstoječe možnosti.

V primeru, da Oskar Plus odpove potovanje, ima potnik pravico do celotnega povračila vplačane cene aranžmaja, nima pa pravice do povračila stroškov vizuma, ali stroškov cepljenj, ki so bili s programom zahtevani. O kakršnikoli naknadni spremembi programa Oskar Plus potnika nemudoma obvesti.

V primeru, da stanje na kraju samem Oskar Plus ne dopušča namestitve potnikov v naročenem objektu, lahko Oskar Plus namesti potnika v istem kraju v drug objekt enake kategorije.      

 XI. POTNI DOKUMENTI 

Potnik mora imeti veljaven potni list ali drug veljaven ustrezen dokument, s katerim lahko vstopi v posamezno državo. Potnik je dolžan paziti na vsa določila glede veljavnosti potovalnega dokumenta. Veljavnost dokumenta se upošteva na ZADNJI dan potovanja! Oskar za morebitne neprijetnosti ali prisilno prekinitev potovanja potnika iz tega naslova ne odgovarja.   
Potnik je dolžan pridobiti vizume, ki so za te države zahtevana. Če potnik te obveznosti ne izpolni, ravna Oskar Plus po določilih o potnikovi odpovedi potovanja. V primeru, da potniku ureja vizum Oskar Plus, le-ta ne jamči za uspešnost pridobitve vizuma. Stroškov pridobitve vizumov Oskar Plus potniku ne vrača. V primeru zavrnitve vstopa v državo ali druge ovire nosi vse stroške potnik sam. Smatra se, da si potnik ureja vizum sam, če Oskar Plus ne dostavi vseh potrebnih dokumentov v predpisanem roku, ne glede na to, ali je potnik pri Oskar Plus že vplačal pridobitev teh dokumentov.

Zaradi zahtev v mednarodnem potniškem prometu (letalski, ladijski, avtobusni...) je potnik dolžan ob prijavi posredovati vse potrebne podatke o vseh udeležencih potovanja, ki jih prijavlja. Podatki se morajo v celoti ujemati s podatki v uradnih dokumentih, ki so jih udeleženci potovanja dolžni v skladu s predpisi o prestopu državne meje in ustreznimi tujimi zakonodajnimi akti nositi s seboj. V primeru, da napačni podatki povzročijo zamudo, dodatne stroške ali prekinitev potovanja, odgovarja za vse nastale stroške udeležencem potovanja zgolj potnik sam.       

Če potnik med potovanjem izgubi dokumente ali so mu le-ti ukradeni, so pa nujno potrebni za nadaljevanje potovanja ali za vrnitev v domovino, si potnik na lastne stroške priskrbi nove. V primeru, da mora potnik zaradi izgube ali kraje dokumentov prekiniti potovanje, ni upravičen do kakršnegakoli povračila vplačanega potovanja ali povrnitve stroškov.     

XII. OBVESTILA PRED ODHODOM/POTOVANJEM         
Potnik prejme končno obvestilo najkasneje 5 (pet) dni pred odhodom. Škodo, ki bi nastala, ker bi potnik podal nepopoln ali nepravilen naslov za namen izpolnitve računa in posledično obveščanja o potovanju, nosi potnik. V primeru, da potnik v navedenem roku ne prejme obvestila, se je dolžan sam javiti na svojem prijavnem mestu in ga zahtevati. Reklamacij iz naslova neprejete pošte Oskar Plus ne bo upoštevala.

XIII. ZDRAVSTVENI PREDPISI

Potnik je dolžan opraviti cepljenja, ki so za državo potovanja zahtevana. V primeru, da so v programu za potovanje navedena oziroma zahtevana določena cepljenja, si mora vsak potnik sam priskrbeti mednarodno potrdilo - rumeno knjižico z vpisanimi opravljenimi cepljenji. Oskar Plus ne odgovarja za morebitne zaplete ali potnikovo prekinitev potovanja zaradi potnikovega nespoštovanja zdravstvenih predpisov države, v katero vstopa, kakor tudi ne za stroške povezane s tem.      

 XIV. PRTLJAGA 

Oskar Plus ne odgovarja za prevoz, krajo ali poškodovanje potnikove prtljage ali drugih osebnih stvari, dragocenosti in dokumentov iz namestitvenih objektov (hotelskih sob, apartmajev ipd.) in prevoznih sredstev (letal, avtobusov, ladij ipd.). Prijavo izgubljene ali poškodovane prtljage potnik sam naslovi na prevoznika ali hotel. Prevoz posebne prtljage (kot so kolo, surf, golf oprema, glasbeni inštrumenti ipd.) mora potnik najaviti že ob prijavi ter plačati prevozniku v skladu s pravili letalskega prevoznika, v kolikor v programu potovanja ni drugače določeno. Vse stroške oziroma škodo, ki bi zaradi tega nastala, nosi potnik sam.      

Pri letalskem prevozu ima potnik pravico do brezplačnega prevoza določene teže prtljage (po določilih prevoznika), vsak dodatni kilogram pa doplača potnik sam na kraju samem v ustrezni valuti oziroma po določilih letalskega prevoznika. Otroci do dveh let nimajo pravice do brezplačnega prevoza prtljage.

Pri nizkocenovnem prevozniku je dovoljena teža prtljage, ki jo oddate ob prijavi na let, običajno nižja od dovoljene pri rednih prevoznikih. Vsak dodatni kilogram se doplača. Tudi dovoljena teža osebne prtljage, ki jo vzamete s seboj na letalo, je lahko nižja, o čemer so potniki obveščeni najkasneje z obvestilom pred odhodom.

XV. INFORMACIJE       

Informacije, ki jih potnik dobi na prijavnem mestu, ne obvezujejo Oskar Plus bolj kot navedbe v programu ali ponudbi. V primeru dvoma se vedno šteje za veljavno: pisna ponudba, račun in pogodba o potovanju, pisna informacija ali pisna razlaga.

XVI. REKLAMACIJE OZIROMA PRITOŽBE

Potnik je dolžan nepravilnosti sporočiti predstavniku Oskar Plus na kraju samem, ko se zgodijo. V primeru, da bi bila reklamacija lahko rešena na kraju samem (na primer pomanjkljiva čistoča sobe, oprema, lega sobe ipd.), potnik pa ni sporočil napake oz. nepravilnosti, se šteje, da se je potnik strinjal s tako storitvijo in je s tem izgubil pravico do vlaganja kasnejših reklamacij.

Potnik lahko vloži reklamacijo pisno v roku dveh mesecev od dneva, ko je bila storitev nepravilno opravljena, sicer Oskar Plus le-te vsebinsko ne obravnava. Reklamacija mora biti utemeljena. Potnik naj zato reklamaciji priloži ustrezne dokaze in/ali ustrezno potrdilo hotelirja, prevoznika oziroma druge ustrezne osebe o dejanskem stanju, na podlagi katerega potnik svoj zahtevek uveljavlja.

Oskar Plus je dolžna pisno odgovoriti na reklamacijo v 8 dneh po njenem prejemu. Če gre za enostavno pomanjkljivost in napaka ni sporna (oziroma, če potnik ni priložil vseh potrebnih dokumentov, v roku, potrebnem za njihovo pridobitev) je Oskar Plus dolžna po prejemu popolnega reklamacijskega zahtevka zahtevi ugoditi. Če napaka ni enostavna, je Oskar Plus dolžna raziskati vse okoliščine, ki so pripeljale do reklamacije. Dokler Oskar Plus ne odloči o pritožbi, se potnik odreče posredovanju katerekoli druge osebe, sodnih ustanov ali dajanja informacij javnim glasilom.

Višina odškodnine je v primeru, če po krivdi Oskar Plus ni prišlo do izvedbe programa ali nekaterih storitev, omejena z višino vplačanega potovanja oziroma z višino realne vrednosti neizvedenih storitev. To določilo ne velja v primeru, ko ima Oskar Plus pravico do odpovedi aranžmaja ali spremembe programa, skladno z določili teh splošnih pogojev in zakona.

Neodvisno od tega pa odgovarja Oskar Plus potniku za škodo, ki je temu zaradi neustrezne izvedbe aranžmaja nastala na drugih njegovih dobrinah, in sicer po splošnih pravilih o odškodninski odgovornosti.

Ne glede na vloženo reklamacijo je potnik dolžan poravnati svoje obveznosti po izdanih računih za opravljeno storitev v skladu z razporedom plačil, morebitna odškodnina pa se izplača po končanem reklamacijskem postopku na osebni račun potnika.

XVII. UPORABA PODATKOV

Oskar Plus vse pridobljene podatke o potnikih varuje v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Šteje se, da potnik s prijavo na potovanje pristaja na uporabo teh podatkov tudi za namene statistične obdelave in obveščanja o ponudbi. Če potnik tega ne želi, lahko to izjavi ob prijavi na potovanje oz. pisno izrazi kadar koli kasneje.         

XVIII. KONČNA DOLOČILA

V primeru spora med strankami se uporabi pristojno sodišče.

Oskar d.o.o.

Kranj, 01. september 2015

Prijavite se

Tabela odhodov

OdhodPovratekŠt. dniRedna cenaAktualna cenaStatusPredviden vodnikOpomba
12. feb 22. feb 11 od 2499 € od 2298 € Kmalu zagotovljeno LAVTAR MITJA vrhunci JARProgramPrijava
12. sep 20. sep 9 od 2199 € od 2097 € Prijavite se ProgramPrijava

Želite brezplačno Oskarjevo razvajanje?

Vpišite vaš elektronski naslov in si zagotovite Oskarjeve bralne poslastice! Svež katalog in zanimiv priročnik vas najprej popeljeta do vizije vašega sanjskega potovanja, o najboljših terminih, cenah in zadnjih Oskarjevih podvigih pa boste kasneje obveščeni z e-časopisom, ki vas bo subtilno razvajal vsak drugi teden. Ko je vizija jasna, ostane le še užitek na poti. :)