Ciper- Flamingi na jezeru

CIPER

Ciper - otok ljubezni in lepote

Ciper - mitološki rojstni kraj boginje lepote, Afrodite. Prepustite se prelepemu, raznolikemu otoku in spoznajte njegovo burno ter razgibano zgodovino.

Seznam potovanj Ciper - otok ljubezni in lepote

Ciper


O deželi

Ciper je ena izmed najmanjših evropskih držav in se nahaja na SV Sredozemlja, na stičišču treh celin (Evrope, Azije in Afrike) in je tretji največji otok v Sredozemlju. Otok je razdeljen na turški in grški del.. Večina pozna Ciper kot rojstni otok boginje ljubezni in lepote, Afrodite.

Ciper-NikozijaCiper ima zelo burno zgodovino, nič drugačna pa ni tudi sedanjost. Severni del otoka je leta 1974 zasedla Turčija in ustanovila Turško republiko Severni Ciper, čeprav te države (razen Turčije) ne priznava nobena druga država. V naslednjih letih je severni del otoka postal naseljen skoraj izključno s Turki, južni dve tretjini pa z Grki. Leta 2003 in 2004 so tekla pogajanja za vnovično združitev obeh delov otoka, vendar je grški del zavrnil pogoje združitve. Evropski uniji se je tako pridružil le grški del otoka.

Ciper-Afroditina skalaCiper sicer postaja vse bolj priljubljena turistična destinacija, saj vsako leto privabi okoli 2,4 milijona turistov. Mesti Famagusta in Salamis sta največji mesti na severnem delu Cipra ter slovita po mogočnih antičnih spomenikih. Kirenija je očarljivo mesto, ki je vsekakor vredno ogleda. Zeleni in hriboviti del otoka je pogorje Troodos. Tu se nahaja tudi najvišji vrh otoka, Olimp. V tej prelepi okolici najdemo ciprske cedre, ki naj bi bile sorodnice znamenitih libanonskih ceder. Paphos na južnem delu Cipra očara kot pristno ribiško mestece z raznobarvnimi ladjami in bližnjimi znamenitostmi.

Na Cipru prevladuje mediteranska kuhinja in je zelo podobna grški. Uporabljajo veliko olivnega olja, zelišča in začimbe, ki malo spominjajo tudi na azijsko kuhinjo. Veliko je zelenjave, kot so krompir v olivnem olju s peteršiljem in cvetača, pesa ter šparglji. Med priljubljenimi specialitetami so prav tako lignji, ostriž in hobotnica.

Zakaj na Ciper?

  • Nikozija - je edino mesto na svetu, ki ima v središču mesta mejo, katero lahko prečkate zgolj z osebnim dokumentom.
  • Famagusta in Salamis - mesto Famagusta je znano kot mesto duhov, Salamis pa zanimiv arheološki park.
  • Paphos - idilično obmorsko mestece, idealno tudi za počitnice.
  • Pogorje Troodos - zeleni in hriboviti del otoka, odličen za sprehode.
  • Phassouri - rojstni kraj Afrodite, kjer se je po legendi boginja ljubezni rodila iz morske pene.
  • Soteska Avakas - mojstrovina narave ter eden najzanimivejših krajev na Cipru
  • Kulinarične dobrote - odlična in okusna mediteranska kuhinja.

Ciper izbrana potovanja

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se
Želim izvedeti več