07. apr, 2021   Agencija Oskar, Intia  

 

Želite več smisla?

Avtorica: Vesna Selan

Modre dobre misli za spodbudo osebnemu razvoju

Na poti po spirali osebnega in strokovnega razvoja so modre krepčilne misli kot smerokaz, kam v trenutkih šibkosti in negotovosti usmeriti svojo pozornost. Na potovanjih v več kot petindvajsetletni praksi potovalne Agencije Oskar se je izoblikoval snop uporabnih, življenjskih resnic, ki jih z veseljem uporabljam ne le pri vodenju potovanj, ampak tudi v procesih koučinga in supervizije. Imenovani so Oskarizmi – ščepci modrosti in dajejo izhodišča za razmislek, navdihujejo in vabijo k iskanju odgovorov na večna vprašanja. Gre za zgoščena vodila za naše življenje polno smisla. Zavedanje smisla v vsakem trenutku nam namreč daje energijo, žar in navdušenje.

Kratke, zgoščene ideje ponujajo odgovore na vprašanja in iskanja, hrepenenja po iskanju smisla – kajti »Življenje brez smisla je nesmiselno«. Namen Oskarizmov je, da spodbujajo vedrino duha, podpirajo konstruktivni del človeške narave in nas spodbujajo, da se ustavimo ter razmislimo o tem, kar se nam dogaja. Oskarizmi zarežejo v naše doživljanje, ko nas potovanje razpira in daje pospešek pri spoznavanju samega sebe. Ko se ujamemo v brezčasju, nas potovalne modrosti vrnejo v sedanji trenutek. Ko smo v dilemi in ne vemo, kako naprej, ko se počutimo čudno ali smo nad življenjem kar tako godrnjavi – takrat je pravi trenutek, da se naslonimo na modro misel in z njo osvežimo svoj odnos ter naravnanost.

»Boljš’ da smo, kot da nismo« odgovarja na prastaro človekovo hrepenenje po smislu obstoja. Ko hodimo za vodnikom po neznanem terenu, mu zaupamo in sledimo, se v nas sidra modra, vedra ter nadvse vzpodbudna misel: »Boljš da smo, kot da nismo«. To vodniku piše na majici, z veselimi črkami, razprostrto čez cel hrbet. Napis se pozibava pred našimi očmi, ko hodimo za njim, srkamo podobe skal, duhamo vonj morja, na koži čutimo piš vetra; preko vseh čutov življenjska modrost pronica v nas in se zasidra v naše nezavedno. Že s tem izpolnimo tihi smisel potovanja, spoznanje dobimo s sabo za domov. »Potovanje in življenje brez smisla je nesmiselno.«

smisel blog - Želite več smisla?

»Danes je najlepši dan!« A spet? A res prav danes? Zakaj pa? Kaj ni bil že včeraj? Ah, ne, DANES je najlepši dan. Vsa moč je zgoščena v sedanjem trenutku, to je vse, kar imamo. In če je tukaj in zdaj vse, kar je, potem je to to. Občutimo globoko hvaležnost, da SMO in da lahko izkušamo življenje, kot nam je dano in kot ga soustvarjamo z ljudmi okrog nas. Danes je dan, ki ne mine, kajti jutrišnji je spet najlepši in tako se po Sokratovi spirali razvoja pomikamo naprej v seriji današnjih najlepših dni. Kajti »Prihodnost je prazna množica.«.

»Ni naključij. So le meje našega razumevanja.«. Vsako potovanje je drugačno, čeprav potujemo po istem programu, ker je potovanje unikatno in neponovljivo. Tako kot smo mi sami vedno znova drugačni in neponovljivi. Potujemo, da si napolnimo zakladnico doživetij, da poglobimo razumevanje sebe, sveta in življenja. To pa nam lahko uspe le, če se razbremenimo pričakovanj in si dopustimo izkušati onkraj meja pričakovanj.

»Sopotniki so največje potovalno bogastvo.«. Z nami delijo enkratno unikatno potovalno izkušnjo, z nami so, ko se sprostimo, ko se razbremenimo samih sebe, kakršni smo doma, in začutimo vse svoje plasti, z nami so, ko se v nas prebudi otrok. Skupaj tkemo potovalno tkivo in soustvarjamo doživetja, drug drugemu smo spodbuda, ogledalo, tudi v manj prijetnih trenutkih. Delimo uvide, prizore, razglede. »Vedno je vsakdo na pravem potovanju.« tudi če se na prvi pogled ne zdi tako. S sopotniki namreč preko potovanja po deželi potujemo vase.

 »Smisel potovanja je skrit v domačem življenju.« Na družinskem kosilu Oskarizem vržemo v zrak, mimogrede ga omenimo prijateljici na klepetu ob kavi in gledamo, kaj se zgodi. Morda si Oskarizem nalepimo ob ogledalo in se z njim zjutraj naravnamo na nov najlepši dan. Smisel je, da čim več tistega kar smo izkusili, spoznali in doživeli, prenesemo v svojo domačo resničnost. To je naša srčna želja in povabilo: naj bodo Oskarizmi tudi del vašega domačega sveta. Naj vam prinesejo modrost, spodbudijo razmislek, vlijejo veselje in moč za korak naprej. »Ko je vizija jasna, ostane le še užitek na poti.«

 

blog 3a 576x1024 - Želite več smisla?