Piše: vodnica Nina Mavrič

Turki nikoli niso bili velika pomorska sila, k čemur so najverjetneje prispevale njihove nomadske korenine stepskega centralno azijskega ozemlja, od koder prihajajo. Zato so tudi plaže urejene čisto po turško. Še posebej na črnomorski obali. Na južni sredozemski obali je vse bolj “evropsko” urejeno, nam bližje, medtem ko obala
Črnega morja ostaja “turška”. Kaj to pomeni?

Turška plažaŠirna črnomorska obala na južnem, turškem delu iz leta v leto ponuja več urejenih plaž. A javna, urejena plaža zgleda malo drugače, kot si mi predstavljamo. Kaj torej potrebujemo za urejeno plažo po turškem okusu?

1. Dovolj prostora za vsaj 100 plavalcev, ki si tik drug ob drugem uredijo svoj kotiček za preživetje popoldneva.

2. Dokaj lahek dostop do morja, kjer je širši pas nizke vode, v kateri Turki veselo čofotajo. Od daleč ta prizor zgleda približno tako kot kiti, nasedli v nizki vodi. S to primerjavo ne mislim nič hudega in žaljivega, a ta asociacija še najbolj ustrezno oriše prizor.

3. Plaža mora biti kamnita ali peščena, kamor lahko zapičiš senčnik ali pa le tega ogradiš s kamenjem.

4. Na plaži mora biti dovoljeno zakuriti ogenj, da se na žaru peče ovčka in kuha čaj. Če je plaža bolj urejena, ima na voljo že posebne kamine oziroma prostore, namenjene peki na žaru.

Kalkan - Turčija5. Namesto ležalnikov morajo prave turške plaže imeti mize in stole, ob katerih se peče ovčka, mama Turkinja pa kuha čaj ter opazuje svojega moža in otroke, ki čofotajo v vodi.

6. Na enem delu mora biti skupaj zbitega nekaj lesenih desk in ta prostor lahko služi za stranišče ali pa za preoblačenje.

7. Nekje mora biti tudi kakšna dotrajana cev z ventilom, iz katere priteče sladka voda, da si izpereš slano vodo.

8. Malo večji prostor iz skupaj zbitega lesa, po možnosti prelepljenega z različnimi reklamnimi plakati, je trgovinica in bar v enem, kjer lahko kupiš čajček, vodo, sok, sladoled, čips in posušene sončnične semenke.

9. Zdaj se po novem po plaži sprehajajo prodajalci simita – okroglega kruha, posutega s sezamom in z luknjo v sredini, sladkastega okusa.

10. Da pa je “štimunga” res prava, poskrbijo turški glasbeni hiti poletja, ki prihajajo iz zvočnikov trgovinice.

Komentirajte

Za komentiranje morate biti prijavljeni.

Zahodna Turčija-Pogled na morje-tran
POTOVANJE:
Cena:
od 840 EUR
Trajanje:
od 12 dni
Potovalni stil:
Stopnja 3 - Oskarjevo doživeto potovanje
Turčija-Istanbul-Hagia Sophia-zastava-trae
POTOVANJE:
Cena:
od 1098 EUR
Trajanje:
od 15 dni
Potovalni stil:
Stopnja 3 - Oskarjevo doživeto potovanje
Zahodna Turčija-Efez-trxk
POTOVANJE:
Cena:
od 744 EUR
Trajanje:
od 9 dni
Potovalni stil:
Stopnja 2 - Oskarjevo turistično potovanje
Zahodna Turčija-Carigrad-Modra mošeja-tri
POTOVANJE:
Cena:
V PRIPRAVI
Trajanje:
od 4 dni
Potovalni stil:
Stopnja 2 - Oskarjevo turistično potovanje
Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se