26. maj, 2015   Agencija Oskar, Venezuela, Vodniki  

 

Zakaj v Venezuelo?

Piše: vodnik Matjaž Rajh
O tej državi Južne Amerike je pri nas slišati bolj malo. Vsake toliko smo v medijih zasledili kakšno bolj  politično obarvano novico. Dokler je Hugo Chavez (nekdanji kontraverzni predsednik) še živel morda kaj več, sedaj pa zopet večina sploh ne ve, kaj se tam dogaja. Kadar spremljamo lepotna tekmovanja, na le-teh dokaj redno zmaga lepotica iz Venezuele. Morda smo prav tako že slišali, da je Venezuela članica OPEC, pravi naftni gigant.
ObalaPoleg tega pa so turistične znamenitosti te države precej neznane, čeprav dežela ponuja marsikaj. Kdorkoli je kdaj potoval tod naokoli, si najbolj zapomni naravne lepote, floro in favno.
Kdo bi si mislil, da se Venezuela lahko pohvali z najdaljšo karibsko obalo na svetu, številnimi koralnimi otoki, prelepimi plažami in vso zabavo, ki sodi zraven. Najbolj znana izmed karibskih destinacij pa sta zagotovo otok Margarita in pa otočje Los Roques. Tukaj so neštete možnosti za ribolov, potapljanje, snorklanje, surfanje, uživanje sveže morske hrane in obilico zabave in plesa.

Venezuela-AndiIn kdo bi vedel, da se Andsko gorovje razteguje celo do Venezuele, kjer se Pico Bolivar (najvišji vrh) dviga v nebo 5007 m nad morjem. To je povsem drug svet. Pravi kontrast tropski obali … tu se človek naužije svežega zraka in gorskih lepot! Pokrajina nudi prijetne sprehode, trekinge in prave vzpone, rafting, vožnjo s kajaki in seveda tradicionalno življenje malih vasi.  V senci najvišjih vrhov pa leži Merida, eno najlepših in najprijaznejših mest Venezele, kjer strežejo fantastičen sladoled, ki so ga prodali že v tolikih okusih, da se je sladoledarna, od koder prihaja, uvrstila celo v Guinnessovo knjigo rekordov!
Venezuela-delta OrinocoIn katera je tretja najbolj vodnata reka našega sveta? Slavna Orinoko, po kateri zaplujemo v notranjost širne delte, v kateri obiščemo domorodce Warao, ki nam ta potopljeni svet tudi malce razkažejo. To je del države, po katerem je le-ta dobila tudi svoje ime – Venezuela ali Male Benetke.
Najvišji slap tega sveta prav tako najdemo v Venezueli! Venezuela-Dragon FallsTo je Angelov slap, ki meri kar 979 m. Leži daleč na JV države. Fantastično doživetje, saj do slapu priplujemo po toku reke navzgor, premagujoč številne brzice in druge ovire. Najdemo ga med tepuiji, mizastimi gorami, ki so ostanki praplanote Gvajanskega masiva in se danes samotno dvigajo nad meglicami gozdov te čudovite narave.
Celo puščavo najdemo na SZ Venezuele. In to pravo puščavo, v kateri bi brez težav posneli film o Lawrencu Arabskem.
ŽivaliKaj pa ravninski del dežele – Llanos? Tako bogat z živalskim svetom, da se lahko z njim kosa morda  le afriški Serengeti …
Geografsko tako pestra dežela omogoča, da tu živi ogromno število ptic, rib, plazilcev, sesalcev in insektov, ki popolnoma prevzamejo človeka. Lahko bi kar našteval: anakonde, kajmani, arapaime, piranje, želve, kapibare, tapirji, veliki in mali mravljinčarji, pasavci, opice, lenivci, morske krave, rožnati in drugi delfini, skati in električne jegulje, orjaške vidre, metulji, makao in druge papige, itd..
Venezuela-živaliVenezuela je prava poslastica za ljubitelje narave, ki si tu lahko privoščijo številne dejavnosti, od ribolova, opazovanja ptic, plezanja, trekinga do plesa in glasbe ter druženja ob dobri hrani in pijači.
Je resnično eksotična destinacija, kjer turizem še ni naredil pretirane škode. Je doživeta in pestra dežela, ki človeku ostane v toplem spominu.
Zato Venezuela! Z veseljem se vrnem še nazaj!