26. mar, 2015   Agencija Oskar, Člani pišejo, Tanzanija, Zanzibar  

 

Zakaj v Tanzanijo?

1. V velikem tektonskem jarku so našli najsterejše ostanke naših prednikov1.    Veliki tektonski jarek

To je dežela, skozi katero poteka veliki tektonski jarek. In prav v tej veliki zemeljski prelomnici so znanstveniki odkrili najstarejše ostanke življenja naših prednikov. Na potovanju se tako povrnemo domov, v našo pradomovino Afriko.

2.     Čudoviti safariji in noro lepa narava

2. Tanyanija je raj za ljubitelje naraveTanzanija je vrhunska destinacija za vse ljubitelje živali in narave. Toliko različnih živali, kot jih lahko vidiš in odkrivaš na safarijih po Tanzaniji, ne moreš videti v nobeni drugi deželi. Možnosti je ogromno in kar težko se je odločiti. Park Tarangire slovi po velikih čredah slonov in edinstveni vegetaciji, med katero prevladujejo narobe obrnjena drevesa – Bao bab. Ugasli vulkanski krater Ngoro Ngoro je svet zase, jezero Manyara je raj za ljubitelje ptic, tu je še slavni Serengeti. Možnosti je neskončno, pravi raj za vse ljubitelje živali. Za adrenalinske navdušence Tanzanija ponuja celo vrsto pohodov, daleč največji izziv predstavlja pohod na streho Afrike, mogočno goro Kilimandžaro.

3.     Velika slana jezera

3. Velika slana jezera so dom številnih pticV velikem tektonskem jarku so kot posledica mogočnega zemeljskega preoblikovanja nastala velika jezera. Večina teh jezer je slanih in rahlo alkalnih. Kot taka jezera predstavljajo krasen habitat za celo vrsto rakcev, alg in ostalih mikroorganizmov. In posledično naravno okolje za celo vrsto ptic. Nekatere so avtohtone in celo življenje prežive na bregovih jezer, druge si tu najdejo dom na vsakoletni selitvi iz Evrope v Afriko in nazaj. Še en raj za ljubitelje narave.

4.     Plemena

4. Masaji so najbolj poznano ljudstvo TanzanijeNarodnostna sestava dežele je zelo pestra. Ja, na prvi pogled so vsi temnopolti, a se zelo razlikujejo med seboj in po svojem načinu življenja. Nekateri žive še zelo tradicionalno, kakor njihovi predniki. Mogoče so še najboljši primer tega ljudstvo Hadzabe in pa Datoge, ki res žive svoj tradicionalni način življenja in trmasto kljubujejo vsem spremembam, ki jih prinaša civilizacija. Nepozaben je dan, ki ga preživimo z Masaji, zagotovo najbolj poznanim afriškim ljudstvom.

5.     Zanzibar – otok začimb

5. Nageljevi klinčki so bili dolgo vir bogastva na ZanzibarjuSkozi stoletja je bil Zanzibar središče gojenja in trgovanja z začimbami. Pod vodstvom Omanskega sultanata so bile na otoku velike plantaže in v 19. stoletju, ko je bil Zanzibar na vrhuncu, so na njegovih plantažah pridelali 80 % vse svetovne proizvodnje klinčkov. Tradicija je ostala in na otoku je še danes vrsta plantaž, kjer se obiskovalec lahko seznani z različnimi začimbami.

6.     Stone Town

6. Pogled na obalo mesta Stone Town, edinstven preplet različnih kulturStara prestolnica Zanzibarja predstavlja edinstveno mešanico afriške, arabske, indijske, perzijske in evropske kulture. V starem mestnem jedru, ki ga sestavlja labirint ozkih ulic, se bogata zgodovina in arhitektura prepletata na vsakem koraku. Ob obali se ponosno razkazujejo najlepše palače, zgrajene z denarjem, ki ga je otoku prinašala trgovina z začimbami. Palače so dandanes spomin in opomin, kako se skozi čas spreminja slava imperijev.

7.    Sanjske plaže

7. Plaže na Zanzibarju so med najlepšimi na svetuTanzanija ponuja ljubiteljem morja ene izmed najlepših plaž na svetu. Predstavljajte si neskončne obale, ki jih kot najfinejša preproga pokriva kot mivka droban bel pesek, palme, turkizno, skozi vse leto toplo morje – ja, to je to. Severna obala Zanzibarja s svojimi plažami, ki so še povsem neobljudene, ponuja raj na zemlji in edinstven kraj za odklop od ponorelega sveta. Kaj je lepšega kot foto safari, splezati na vrh Kilimandžara, za konec pa se odpočiti v raju zanzibarskih plaž?

8.    Otroci

8. Otroci so upanje tega svetaOtroci so upanje tega sveta in v Tanzaniji ni prav nič drugače. Žal pa je veliko otrok v Tanzaniji, ki so ostali sami, brez starševske topline. V Agenciji Oskar smo tako posvojili otroke v eni izmed sirotišnic, kjer za otroke zelo lepo skrbijo. Vsakič obiščemo naše otroke in vsakič dobimo mnogo več, kakor pa prinesemo s seboj.

9.    Sončni zahodi

9. Sončni zahodi, le kje so lepši kot v AfrikiAh, sončni zahodi v Afriki! Nikjer na svetu ni tako lepih sončnih zahodov, pravijo poznavalci. Nikjer barve tako ne žare, nikjer se sonce ne zdi tako blizu, kar vabi te, da stegneš roko in se ga dotakneš. Ne vem, kje so lepši: ko se izgubljaš na enem izmed številnih safarijev, na sprehodu skozi savano v spremstvu Masajev ali pa ko sproščeno piješ koktejl na sanjski plaži Zanzibarja.

10.  Preprosti in sončni ljudje

10. Ljudje, preprosti, nasmejani, sprejemajo obiskovalce z velikim nasmehomČisto na koncu, a eden izmed glavnih razlogov zakaj v Tanzanijo, so prav gotovo njeni prebivalci. Preprosti, prisrčni in vedno nasmejani. Vsak Mzungu (beri belec) je dobrodošel. Čeprav večina prebivalcev živi zelo preprosto, skromno po naših standardih, pa so njihova srca odprta za vse. In ko jim izkažeš spoštovanje, da sprejemaš njih same, njihovo kulturo in način življenja, si njihov za vse življenje. In ne pozabite, nasmeh, preprost, odkrit človeški nasmeh, je tisti, ki odpira vsa vrata in srca. Zato si le narišite nasmeh na obraz in se nam pridružite na enem izmed naslednjih potovanj v čudovito Tanzanijo.

Gvido Pevec