22. maj, 2015   Agencija Oskar, Španija, Vodniki  

 

Zakaj v Španijo?

Piše: vodnica Breda Dular

ŠPANSKA HRANA IN TAPASI

HranaKakorkoli že, mimo hrane v Španiji nikakor ne moremo. Španci radi jejo – ne samo da jejo, oni uživajo v hrani. Dokaz za to je, da praktično ne moreš najti nobenega bara, kjer ne bi poleg pijače stregli tudi hrano. Če spiješ kozarec piva ali vina, boš zraven dobil še malo porcijo tapasov. Morda malo čipsa, arašidov, lahko pa mali prigrizek s kruhom in sirom ali jamon-om. Jamon (pršut) je kralj vsega. Tapasi so lahko hladni ali topli. Zato ne bodite presenečeni, če dobite topli tapas iz piščančjih jetrc.

ŠPANSKI TEMPERAMENT

LjudjeŠpanci veljajo za temperamentne, vendar so po naravi dokaj podobni nam Slovencem. Zmotno je mišljenje, da nas bo na ulici nekdo cukal za rokav in vabil v trgovine. Tega v Španiji ni. Mirne duše se lahko sprehajamo po trgovinah in mimo stojnic pa nas ne bo nihče nadlegoval. Razživijo se šele v družbi s prijatelji, ob kozarčku piva ali vina, kjer skuša vsak živahno povedati svoje mnenje.
 

RAZNOLIKA POKRAJINA

NaravaTako kot Slovenija nudi raznolikost pokrajin, tako jih nudi tudi Španija, vendar z eno razliko – v Španiji so razdalje večje kot v Sloveniji. Iz tega razloga smo potovanja po Španiji razdelili na več potovalnih terenov (Andaluzija, Osrednja Španija …). Narava v Španiji dobesedno preseneti in dodaja k našim doživetjem. Kaj je lepšega kot po celodnevnem ogledu mest sproščen in uživaški dan v naravi, polni zelenja. Osrednja mezeta nudi pogled na nepregledne nasade vinogradov in oljk, Andaluzija preseneti s svojo hribovitostjo, vzhodna Španija nudi  pašnike s hrastovimi gozdovi, zahodna Španija nudi pogled na čudovito hribovje, ki jih prepredajo manjše reke. Vsak kos je drugačen, vsak dodaja k pestrosti potovanja.

ZGODOVINA

ZgodovinaZgodba o Španiji je polna legend o kraljih in kraljicah, Mavrih, o prekomorskih osvajanjih, o ljubezni do umetnosti, o vojnah … Španija je bila v 16. stoletju in naprej ena najbolj čistih katoliških držav v Evropi. Na prestolu so po domači Trastamara dinastiji zavladali Habsburžani in kasneje v 18. stoletju Burboni, ki so na prestolu še danes. Španci pravijo, da imajo francoskega kralja, Francija pa kralja sploh nima.

UNESCO

UnescoŠpanija je država, ki se lahko pohvali z največ UNESCO dediščine v Evropi. Vsi večji kraji se ponašajo s slovitim nazivom, celo flamenko je priznan kot izrazna dediščina vsega človeštva. In ne zaman. Zapuščina, ki jemlje dih, se nam ponuja na ogled: mogočen akvadukt v srcu Segoviie, veličastni El Escorial blizu Madrida, Univerza v Salamanci, Mezqita v Cordobi, Katedrala in Alcazar v Sevilli in še bi lahko naštevali. Prestižni nazivi so opomnik, ki govorijo, da je dežela vredna naše pozornosti.

MLINI NA VETER

Campo de CriptanaKo govorimo o Španiji, ne moremo mimo mlinov na veter, oziroma točno določenih mlinov v Campu de Criptani. Tu je prizorišče, kjer je Don Kihot prvič napadel te velikanske pošasti sredi mogočne ravnice. Najlepše je tam sedeti ob sončnem zahodu, ki se preliva v vseh odtenkih rdeče do temno vijolične barve, ter nato izginja v globoki modrini. Veter odnese vse skrbi in lahko se samo stopimo z okoljem.
 

BLIŽINA

BližinaŠpanija leži sorazmerno blizu in je v istem časovnem pasu, tako da nas loči le nekaj ur vožnje z letalom. Ker je blizu, je razmeroma blizu tudi način razmišljanja in življenja, brez velikih odstopanj. Ni se nam potrebno odreči udobju Evrope in že smo v popolnoma drugačni pokrajini, kot smo je vajeni doma.

ZNANA, PA VENDAR NEZNANA

Znana pa vendar neznanaČe kdo omeni Španijo, takoj pomislimo na flamenko, bikoborbe in mavrsko arhitekturo. Vse to je značilno za južno Španijo, za Andaluzijo. Vendar če želimo doživeti pravo Španijo, potem se je potrebno odpraviti v njen osrednji del, ki ga sploh ne poznamo in se ga ravno zato ogibamo. In ko si enkrat tam, je presenečenje zagotovljeno, ravno tam v srcu Španije. Pridemo v svet mogočnih gradov, akvaduktov, glavnih trgov, simpatičnih mest in gostoljubnih ljudi. In čudenju ni konca.
.

PODALJŠANJE POLETJA

PoletjeKo je pri nas že kar hladno, je v Španiji še vedno toplo in to velja kar do novembra. Ko oblečemo pri nas dolge rokave, tam še vedno pohajkujemo v kratkih in se nastavljamo toplim sončnim žarkom. Čuti se vpliv mediteranskega podnebja in mesta so razvajena s soncem. Občutek, da je doma hladno in da smo si podaljšali poletje, nas bo grel in pripravil na dolge zimske dni.

UMETNOST

UmetnostŠpanija je prispevala k svetovni umetnosti kar nekaj stilov. Na jugu, v Andaluziji je doma mavrski stil. Je mešanica mavrskih in krščanskih elementov. V osrednji Španiji je nastal platereski stil, ki spominja na reliefne srebrne krožnike, ki so včasih krasili mize. Bratje Čuriguera pa so dodali kar njihov, čuriguerski stil, ki je poln okrasja in bogatih ornamentov. Vse skupaj se kot simfonija prepleta z ostalimi umetniškimi stili in tvori pravo pašo za oči, v katerih uživa vsako, še tako nevešče oko. Ni pomembno ali se spoznaš na stil in umetnost, pomembna je izrazna moč, ki jo je skušal ustvariti umetnik. In pomemben je vzklik navdušenja, ki se sam sproži ob srečanju z ustvarjeno lepoto.