24. apr, 2019   Agencija Oskar, Finska, Norveška, Skandinavija, Vodniki   , ,

 

Zakaj v Skandinavijo, se sprašuje Brane

Piše: vodnik Branko Struga

Najprej se velja pozabavati s samim pojmom. Na kaj mislimo, ko govorimo o skandinavskih deželah? Je to Skandinavski polotok z Norveško in Švedsko na njem? Spada sem tudi Danska, mogoče Finska? Kaj pa Islandija, Ferski otoki in severni del evropske Rusije?

Gledano strogo geografsko sta skandinavski deželi le Švedska in Norveška. Ležita na polotoku, po katerem teče staro Skandinavsko gorovje. Ker imata z Dansko, Ferskimi otoki in Islandijo veliko zgodovinskih, jezikoslovnih, socialnih in vrednostnih skupnih točk, včasih ob terminu Skandinavija pomislimo tudi na te dežele. Pravilneje bi jih označili kot Severne ali Nordijske. Na severu Evrope ležita še Finska in pa evropski del severne Rusije, ki po zgodovinskem, verskem in jezikovnem kriteriju ne spadata v ta nabor, sta pa zaradi klimatskih danosti in z njimi povezanimi praktičnimi rešitvami v vsakdanjem življenju dodatna obogatitev tega dela Evrope.

Skandinavija los 1024x682 - Zakaj v Skandinavijo, se sprašuje Brane

Zakaj torej v Skandinavijo; na Norveško, Švedsko in Finsko? Sam se bližam šestdesetim. Opažam, da me velika mesta, zelo turistične znamenitosti, množično obiskani muzeji in kulinarika ne zanimajo več, kot so me nekoč. Veliko več mi pomenijo gozdovi, ptičje petje, veter na izpostavljenih legah, odprti pogledi, skalni previsi, sonce in dež … Narava z vso svojo močjo in pojavnostjo. Mislim, da tega nikjer v Evropi ne morete ujeti na tako elementarni ravni, kot prav na evropskem severu. Del odgovora na vprašanje zakaj ravno tam se skriva že v statističnih geografskih podatkih. Švedska je 5. največja evropska dežela (a le 10 milijonov prebivalcev ), Norveška je 6. (5 mio. preb. ), Finska pa 8. (5 mio. preb.). Vse tri države so mnogo gosteje naseljene na jugu. Na severu prevladuje narava. Poenostavljeno rečeno: kjer ni ljudi, gospodarijo naravne zakonitosti. Če se skušate umestiti v naravni in kozmični red, morate tja!

Zakaj Švedska redkeje, pogosteje pa Finska in Norveška? Švedska je po svoji legi in pokrajinskih značilnostih nekje vmes, med Finsko in Norveško. Ti dve sta si sila različni in sta kar se da čisti odslikavi dveh ekstremov. Finska je v glavnem ravninska in poraščena z gozdom. Finci so zato prebivalci gozda; introvertirani individualisti, redkobesedni in razmišljajoči. Norveška je dežela velikih razgledov, razgibana, skalnata in obmorska. Norvežani so delovni, disciplinirani in pretežno skromni. Pred nafto in zaslužki povezanimi z njo so bili v glavnem (revni) kmetje in ribiči.

Skandinavija Norveška Nordkapp2 1024x684 - Zakaj v Skandinavijo, se sprašuje Brane

Finska ima v glavnem celinsko podnebje; vroča poletja in mrzle zime. Zanimiva je od severa do skrajnega juga. Na jugu ležijo prestolnica, pristanišče Helsinki, Slovencem poznani zimskošportni center Lahti, najstarejše finsko mesto Turku. V osrednjem delu so številna jezera, pa tudi večja mesta kot so Tampere, Jyvaskila, Kuopio in Oulu. Na severu je največje mesto Rovaniemi s 60.000 prebivalci. Leži prav na polarnem krogu. Je prestolnica Laponske, kjer prebiva več severnih jelenov kot ljudi. Severno od Rovaniemija so veliki narodni parki, osamljene vzpetine s smučišči, ki obratujejo do maja, reke, gozdovi, Narava z veliko začetnico.

Norveška je obmorska, gorata dežela izjemnih razgledov in velikih naravnih lepot. Na jugu so glavno mesto Oslo, naftna prestolnica Stavanger in zgodovinsko (hanseatsko) pristanišče Bergen. Osrednji del je turistično najbolj obiskan. To je dežela globokih in ozkih zalivov, fjordov, osamljenih kmetij in malih vasi. Dežela za pešačenje, kjer se za vsakim ovinkom in na vsaki vzpetini vidi več in bolje. Sever je močan, narava pa prvinska in neukročena. Gozdna meja je pri 400 metrih nad morjem, okoli Nordkappa rastja sploh ni več. Na norveškem severu živijo severni jeleni, losi, lososi in celo muškatno govedo. Ljudje smo tu blizu svojega roba, veseli družbe in (po)moči skupnosti. Prav posebno lepa je celotna norveška atlantska obala; številni otoki, osamljeni zalivi, ptičje skale, čeri, ribiški čolni … Zrak, morje, skale, veter in sol.

Skandinavija Lofoti 1024x288 - Zakaj v Skandinavijo, se sprašuje Brane

S severno Evropo smo šele začeli in bomo vsekakor tudi nadaljevali. Kot smo rekli, tu so še Danska, Švedska in evropska Rusija.

Več … Potovanja v Skandinavijo