02. jun, 2015   Agencija Oskar, Španija, Vodniki  

 

Zakaj v Madrid

Piše: vodnica Breda Dular

Puerta del Sol 276x300 - Zakaj v MadridPuerta del Sol

Puerta del Sol so bila včasih ena od mestnih vrat. Sončeva vrata so dobila ime po soncu, ki je vsako jutro osvetlilo vrata. Danes je tukaj trg in srce mesta ter najbolj prometni del. Tu utripa življenje in vedno se nekaj dogaja. Če smo omagali od ogledov, se samo usedemo in opazujemo reko ljudi, ki teče mimo nas. Atrakcija trga so ‘živi’ kipi, ki tekmujejo med seboj v izvirnosti. Del trga je tudi kip medveda, ki pleza na drevo in je zaščitni znak Madrida. Največja zabava, ki se tu dogaja, je praznovanje novega leta.

Plaza Mayor

Plaza Mayor 300x176 - Zakaj v MadridVsako špansko mesto ima svojo plazo mayor ali glavni trg. Madridski je nastal v 16. stoletju, ko ga je dal zgraditi Filip III. Habsburški, ki je takrat vladal Španiji. Stoji v centru mesta, samo nekaj ulic ga loči od Puerte del Sol. Na trg vodi devet vhodov in z vseh štirih strani ga obdajajo simetrične stavbe. Spodaj pod arkadami so restavracije in bari, kjer lahko posedamo in opazujemo vrvež, lahko pa si naročimo izdaten obrok tapasov in potolažimo lačen želodček.

Muzeji

Zlati trikotnik 300x169 - Zakaj v MadridZlati trikotnik umetnosti tvorijo trije pomembni muzeji, ki stojijo dokaj blizu eden drugemu. Ljubitelji umetnosti pridejo tukaj na svoj račun. V muzeju Prado se nahajajo umetniška dela, ki so nastala pred 20. stoletjem. V muzeju Reine Sofie se nahajajo dela umetnikov iz 20. stoletja. V muzeju Thyssen-Bornemisza pa so na ogled starejša dela in sodobna umetnost. Če bi prišli pogledat v Madrid samo te muzeje, bi nam vzelo najmanj 14 dni časa.

Buen Retiro 247x300 - Zakaj v MadridBuen Retiro Park

Buen Retiro Park je eden največjih parkov v Madridu. Do 19. stoletja je pripadal kraljevi družini, danes pa je mestni park. Ni daleč od muzeja Prado in je popolnoma obkrožen z mestnimi zgradbami. Služi kot zatočišče prebivalcev Madrida pred mestno vročino, za sprehode, igro otrok, počitek, šport, srečanja … skratka za uživanje. V parku so lepi kipi, fontane, jezera … največ pozornosti pa si zasluži Kristalna palača z okolico. Park je pravo pribežališče pred gnečo v mestnem jedru. Ko se naveličamo ogledov, se prepustimo lahkotnemu pohajkovanju po zelenju.

Real Madrid 295x300 - Zakaj v MadridReal Madrid

Glavni nogometni stadion Santiago Bernabeu je doživetje zase in obvezna točka za obisk vseh nogometnih privržencev. Stadion leži ob glavni prometni cesti Passeo de la Castellana. Vsako soboto stadion gosti tekmo in takrat je najbolj pomembno, da smo tam ali vsaj nekje v bližini, če želimo začutiti utrip in energijo tekme. Če zamudimo tekmo, si stadion lahko ogledamo tudi med tednom, ko lahko obiščemo tribune, garderobo, igrišče, kabine komentatorjev in manjši muzej kluba. Na koncu pa lahko v njihovi trgovini kupimo drese vseh tekmovalcev Real Madrida.

Bolšji trg 234x300 - Zakaj v MadridBolšji trg

Vsako nedeljo se v starem zgodovinskem delu Madrida odvija bolšji trg, ki je med največjimi v Evropi. Samo nekaj ulic stran od Plaze Mayor je gneča nepopisna. Prodajajo nove in stare stvari, dobiš od igle do pohištva in raznoraznih spominkov, ter unikatnih oblačil. V sklopu trga so odprte tudi vse bližnje trgovinice in restavracije, tako da se lahko okrepčaš po napornem ogledovanju. Del trga pa so tudi predstave nepoznanih glasbenikov, ki pridejo pokazat svoje talente in zaslužit nekaj evrov.

Gran Via 225x300 - Zakaj v MadridUlica Gran Via

Ulica Gran Via je znana kot ‘ameriški Broadway’, ker je ulica, ki nikoli ne spi. Zgrajena je bila na začetku 20. stoletja in povezuje ulico Alcalo s Španskim trgom. Je glavna poslovna in trgovska ulica, saj je v ulici nešteto trgovin vseh znanih svetovnih znamk. Mirno bi lahko rekli, da je odprta ulica muzej, saj se zgradbe kar kosajo v arhitekturnih dosežkih. Užitek se je sprehajati po ulici in samo občudovati zgradbe, ki nas obkrožajo.

Kraljeva palača

Kraljeva palača 300x200 - Zakaj v MadridKraljeva palača je ena najmogočnejših zgradb v Madridu. Palača je še vedno delujoča, del sob pa so preuredili v muzej, ki je dostopen tudi nam obiskovalcem. Zgrajena je bila v 18. stoletju po vzoru pariškega Versaillesa in se ponaša z 250-imi veličastno okrašenimi sobami. Zunaj dodaja k veličastnosti palače ogromen trg, zadaj za palačo pa je prekrasen park, katerega del je zaprt za javnost. Že sam sprehod mimo palače nas prepriča o veličastnosti zgradbe.

Mercado San Miguel

Mercado 300x183 - Zakaj v MadridMercado San Miguel je tržnica takoj zadaj za Plazo Mayor. Zasluži si vso našo posebno pozornost, zlasti po naporni hoji. Na tržnici prodajajo klasično ponudbo sadja in zelenjave. Del tržnice pa so zanimive restavracije, kjer strežejo sveže pripravljeno hrano. Restavracije lahko pred nami sestavijo in pripravijo obrok, narežejo ‘jamon’ (pršut) ali sir, postrežejo s kozarcem vina in začne se najbolj prijeten del dneva, ki ga imajo tudi Španci najraje, siesta – počitek in pogovor ob kozarčku in hrani.

Obvezno 225x300 - Zakaj v MadridObvezno z avtobusom in peš

Če si Madrida ne ogledaš z avtobusom, si ga je nemogoče predstavljati. Na severu mesta so zrasli ‘štirje biki’, oziroma štiri ogromne poslovne in trenutno največje stavbe v Španiji. Po cesti Passeo de Castellana, ki deli mesto na vzhodni in zahodni del, pridemo do muzeja Prado. Če se odpeljemo na vzhod pridemo do arene za bikoborbe Plaza de Toros. Če se peljemo na zahod, pa nas cesta pelje po odprti ulici muzej Gran Via skozi center mesta do Španskega trga ali Plaza d’Espana. Od tu naprej pa raziskujemo center mesta peš.