01. jul, 2020   Agencija Oskar, Slovenija  

 

Zakaj v “deželo medveda” z Oskarjem?

Piše: Vesna Selan

Poletje 2020 posvečam Deželi medveda. Notranjski. Včasih se mi je zdelo, da je treba iti nekam daleč, da se lahko zgodi kaj zares lepega. Zdaj pa vse bolj spoznavam, da je dovolj le ura vožnje iz Ljubljane, da se srečam z »drugačnostjo« in lepoto prvinske neokrnjene narave.

Kot lokalna vodnica skupin tujcev iz vsega sveta sem neštetokrat obiskala Bled. V Ljubljani poznam vse znamenitosti, na Obali se počutim kot doma. A v štirih desetletjih svojega življenja še nikoli prej nisem bila v Loškem Potoku! Zdaj raziskujem »tujo«, domačo deželo, se čudim in srkam. Vlečem vzporednice z deželami sveta. V čem se stikamo in v čem smo si različni?

Gremo navznoter, gremo v Notranjsko! Omejitev od zunaj me vodi navznoter, vase, v bližnje kraje. Usmerja me v vsebine, za katere sicer nikoli ni časa in ki se jim najrajši izogibam. Že na prvi pogled so nekako zoprne – v smislu: o tem so nas učili v šoli, ojoj, to bi pa res morala vedeti!?! Potem pa se ob raziskovanju prebudi radovednost, zamika me, da bi vedela več, da bi tisto »kar smo se nekoč učili v šoli« nadgradila in povezala v živo izkušnjo.

S tem, ko raziskujem plasti naše skupne zgodovine, se mi odstirajo plasti mene same. Nezavedni del mene je v kolektivnem slovenskem prostoru in črpa iz slovenskih zgodb. Moja osebna zgodovina je prepletena z zgodovino naše dežele. Zdaj je pravi čas, da pogledam na osebne družinske in skupne slovenske zaplete v preteklosti z nove perspektive.

Ko postavim stvari na svoje pravo mesto, se del notranjosti uredi, začutim večjo moč, postanem bolj cela. Temu so namenjeni celostni vikendi uporabne duhovnosti in temu so namenjene delavnice postavitve družine. Bolj ko razumem, kako so živeli moji predniki, bolj razumem tudi sebe in svoje notranje vzgibe. Bolj ko se spoznam, lahkotneje se počutim v svoji koži.

Atraktivna prvinska gozdnata pokrajina daje priložnosti za aktivne počitnice. Preseneča me odmaknjenost, prvobitnost, hkrati pa domačnost. V deželi medveda ne srečamo prav nič spektakularnega, a vse kar doživimo, je prisrčno in seže do srca.

Kaj se me je v deželi medveda ta vikend najbolj dotaknilo?

Križna jama! Tukaj so zime preživljali jamski medvedje, tu se lahko s čolnom zapeljemo po jamskem jezeru. Svetovno znana vodna kraška jama, pristna in neokrnjena. Doživetje, ki ostane!

Cerkniško jezero! Jezero je, jezera ni. Voda pride, voda gre. Ko se napolni do vrha, postane največje slovensko jezero. Kako skrivnostno! Na ljudski in zabaven način smo pokukali v globine skrivnostnosti, o katerih je pisal že Valvasor.

Krpanova pot! Naš Martin Krpan, močan in silen človek, ki je premagal Brdavsa, izhaja prav od tod. Na poti srečamo štalo, kjer se je rodila Krpanova kobila – majhno kljuse, a velika moč, njegov rojstni kraj, Krpanovo lipo ter celo klop, kjer je Krpan v svojih močnih rokah prvič začutil mehkobo ženskega oprsja.

V spominu so mi ostali tudi naši lokalni vodniki, ki s srcem pričarajo žive zgodbe preteklosti in jih prepletajo s sedanjostjo. Z žarom delijo svoje navdušenje z nami, ko ponosno razlagajo o svojih krajih.

Utrne se spoznanje: »Ej, doma je res KUL!«

Oskarjevci smo se preko celega sveta vrnili domov. V Loški Potok. Kaj vam lahko ponudimo? Kaj vam lahko damo, dragi sopotniki? Lahko vas povabimo v našo sredino. Srečajmo se, poklepetajmo, izmenjajmo spoznanja zadnjega časa in vse skupaj nadgradimo – z izkušnjo domače dežele. Čas je, da se povežemo. 

Letošnje poletje ne rabim nič drugega kot – deželo medveda! Živo deželo! Na travnikih buhti življenje. Gozdovi so polni življenja. Skupaj prisluhnimo šelestenju trav in šumenju dreves. Se vidimo v Loškem Potoku. Tu smo za vas.

Več … Oskarjev vikend v deželi medveda, 3 dni
Več … A(tra)ktivna dežela medveda, 4 dni