02. jun, 2015   Agencija Oskar, Španija, Vodniki  

 

Zakaj v Barcelono

Piše: vodnica Breda Dular

La RamblaRambla

Rambla je glavna žila mesta, katere osrednji del je zaprt za promet. Povezuje Katalonski trg na eni strani, na drugi strani pa se po 1,2 km konča s kipom Krištofa Kolumba. Slavni pesnik Lorca je nekoč dejal, da je Rambla edina ulica na svetu, za katero si želi, da se ne bi nikoli končala. Rambla je priljubljena tako med turisti, kot tudi med domačini. Tu je vedno živahno in včasih se komajda prebiješ iz enega konca na drugega. Na ulici lahko občudujemo ‘žive’ kipe, se ustavimo za kozarec osvežilne pijače ali manjši prigrizek, nakupujemo spominke ali samo opazujemo mimoidoče. Samo skok nas loči od barvite tržnice La Boquerie, Kraljevega trga in palače Guell, ki jo je zgradil arhitekt Gaudi.

Arhitektura

ArhitekturaBarcelona je raj za ljubitelje arhitekture. Lahko bi rekli, da je celo mesto muzej na prostem. Tu so se podpisali pod svojimi deli najbolj slavni arhitekti: Antonio Gaudi, Lluis Domenech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch in ogromno ostalih. Najbolj slavni arhitekt, ki ga poznamo pri nas je Gaudi. Njegove zgradbe lahko občudujemo po celem mestu. Med njimi so Casa Mila, La Pedrera in seveda bazilika, ki jo še vedno gradijo – Sagrada Familia. Najlepše se je mestu prepustiti peš in vijugati po ulicah, ter občudovati in fotografirati zanimive zgradbe. Ko smo utrujeni, vzamemo taksi in se odpeljemo nazaj v center mesta.

Montjuic

MontjuicMontjuic so zelena pljuča mesta. Kadarkoli si zaželimo pobeg iz množice in hrupa, se odpravimo na hrib, ki kraljuje nad mestom. Tja se lahko povzpnemo z vzpenjačo iz pristanišča, lahko pa tudi z avtobusom. Kaj lahko počnemo tam? Lahko se samo sprehajamo skozi tematske parke in zasaditve različnih rož. Lahko obiščemo prizorišče Olimpijskih iger, ki so se odvijale tukaj leta 1992. Ljubitelji abstraktne umetnosti si lahko pogledajo muzej Joan Miroja. Nekaj posebnega je obisk Španske vasi (Poble Espanyol), ki je bila zgrajena v okviru mednarodne razstave Expo 1929. Vas je zgrajena kot kombinacija najlepših stavb iz cele Španije in največji užitek se je samo sprehajati po ozkih in simpatičnih ulicah, posedati ob kavici in opazovati množico ali nakupovati spominke. V Okviru razstave Expo 1929 je bila zgrajena tudi prekrasna Narodna palača v neobaročnem stilu, ki je danes Umetnostni muzej. Pod palačo je ena največjih mestnih atrakcij – Magični vodnjak, kjer se zvečer preliva simfonija vode, svetlobe in glasbe.

Camp Nou

Camp NouZa športne navdušence – ali pa tudi ne – je obisk nogometnega stadiona pravo doživetje. Ko vstopiš v areno, kjer spremlja predstavo 99.000 gledalcev, te dobesedno preplavi navijaški duh in začutiš energije vseh tekem, ki so se kdaj koli dogajale tukaj. Nekaj posebnega se je povzpeti do galerije komentatorjev, kjer se lahko usedemo na njihove stole in v živo spremljamo tekme. Pot nas vodi skozi garderobo nogometašev in ob navdušenem kričanju množice se skozi tunel prebijemo na igrišče. Ekstaza za vse navijače! V trgovini ob izhodu pa si lahko nakupimo drese vseh tekmovalcev Barce.

Barrio GoticBarrio Gotic

Barrio Gotic (gotska četrt) je center starega mesta in eden najbolj živahnih predelov. Restavracije, bari, mali trgi, ozke uličice in množica ljudi. Navkljub velikim spremembam, ki jih je doživelo mesto v 19. in 20. stoletju, je veliko zgradb še vedno ohranilo srednjeveški duh, najdemo pa tudi rimske ostanke. Ulični plan je podoben labirintu, z mnogimi ozkimi ulicami, ki se odpirajo na trge. Večina predela je zaprta za promet. Užitek se je sprehajati okoli katedrale in začutiti stari gotski duh, ki veje naokrog. Če smo v Barceloni v nedeljo, potem ne smemo zamuditi katalonskega narodnega plesa ‘sardano’, ki ga plešejo tukaj.

Park GuellPark Guell

Park Guell si zasluži posebno pozornost. Hrib, ki je bil prej pust, brez vode in neprivlačen je arhitekt Gaudi spremenil v park z zelenjem, primernim za bivanje. Prvotna ideja je bila, da bi tukaj zgradili kompleks luksuznih hiš s skupnim bivanjskim prostorom. Ideja ni zaživela, saj je bila daleč pred svojim časom, osrednji del pa je dobil pod umetnikovimi rokami življenje, kar je prepoznal tudi Unesco. Največji užitek je posedati po barvastih klopcah, ki so okrašene z mozaiki. Glavni vhod čuvata dve ‘sladkorni’ hiški, salamander (kuščar) pa je zaščitnik cisterne v notranjosti kompleksa.

Rambla del MarRambla del Mar

Ko se naveličamo pohajkovanja po Rambli, se mimo spomenika Krištofa Kolumba odpravimo proti  morju in se preko lesenega mostu sprehodimo do restavracij z morsko hrano. Od tu je lep pogled na pristanišče, Montjuic in Barceloneto. Posebno doživetje je obisk Oceanarija, kjer nas lahko med sprehodom po osemdeset metrskem prozornem tunelu občudujejo ogromni morski psi in ostala podvodna radovedna bitja.

Sagrada FamiliaSagrada Familia

Arhitekt Gaudi je zadnja leta življenja popolnoma posvetil temu velikemu delu. Gradnja še vedno traja, po predvidevanjih naj bi z deli končali leta 2026. V španski državljanski vojni je bila cerkev delno uničena, zgoreli pa so tudi načrti. Gradnja teče naprej počasi, saj se financira samo z vstopninami in donacijami. Kljub temu, da še ni dokončana, je pod zaščito Unesca. Že sam sprehod okoli bazilike nas navda z veličastnim spoštovanjem do velikega arhitekta. Najveličastnejša so Vrata rojstva, ki predstavljajo Jezusovo rojstvo, nastajala pa so še pod taktirko Gaudija. Na drugi strani so Vrata žalosti, ki predstavljajo Jezusovo smrt, tretja vrata, Vrata slave pa so še v delu. Ko bo zgrajen najvišji stolp, bo visok 170 metrov.

Barceloneta

BarcelonetaBarcelona leži ob morju in je eno redkih mest v Evropi, ki se ponaša s krasno peščeno plažo, morskimi restavracijami in živahnimi bari. Od Ramble nas loči do tja polurni sprehod mimo pristanišča. Tu vse vrvi od življenja. Nekateri se kopajo in lagodno poležavajo, nekateri tečejo, se sprehajajo ali samo posedajo in opazujejo ležerno življenje. Ko so leta 1992 mesto preurejali za Olimpijske igre, so del propadajočega ribiškega predela spremenili v danes enega najbolj priljubljenih kotičkov v Barceloni.

Picassojev muzej

Picassov muzejMuzej vsebuje eno največjih kolekcij slavnega slikarja Picassa. Na ogled je 4251 umetnin in muzej se lahko pohvali z največjo stalno zbirko njegovih del. Sam objekt je v ulici Montcada in je sestavljen iz petih bližnjih palač, ki so jih povezali skupaj. Prvotno so nameravali razstaviti njegova dela v Malagi, kjer se je rodil, vendar so na umetnikov predlog odprli muzej v Barceloni.