22. maj, 2015   Agencija Oskar, Španija, Vodniki  

 

Zakaj v Andaluzijo?

ArhitekturaPiše: vodnica Breda Dular

UNIKATNA ARHITEKTURA

Nikjer drugje na svetu se ni oblikovala taka enkratna arhitektura kot ravno v Andaluziji. Kombinacija zahodnih in mavrskih elementov je ustvarila zlitje obeh – ali na kratko – ustvarila je popolnost. Zahvaljujoč popolnosti, so se vsi zavojevalci trudili ohraniti te bisere. Pozabili so na vsa verska nesoglasja, pozabili na moderni čas in nove sloge in se potrudili, da ohranijo to popolnost na ogled tudi nam. Zato danes lahko uživamo v Granadi v Nasridovih palačah in vrtovih Generalife, občudujemo Alcazar in Katedralo  v Sevilli, ter mošejo v kombinaciji s katedralo v Cordobi.

OBALA ATLANTSKEGA OCEANA

AtlantikCosta del Luz ali obala svetlobe nas vedno navda z navdušenjem, optimizmom in odpihne vse skrbi, ki jih prinesemo od doma. Dolge peščene plaže so raj za športni turizem, saj pritegnejo surfarje in kajtarje iz cele Evrope. Enourni sprehod do svetilnika na rtu Trafalgar je pesem za našo dušo. Rt je ovit v zgodbo o zadnji veliki bitki med angleškimi in francosko-španskimi jadrnicami. V resnici pa nas očara morje, ki je včasih divje, včasih pa preseneti z globoko mirnostjo. Španija je dežela, kjer se stikata divji Atlantski ocean in Sredozemsko morje.

GIBRALTAR

GibraltarGibraltar ne spada pod Andaluzijo, dejstvo pa je, da krepko dodaja k slikovitosti in pestrosti Andaluzije. Angleška prekomorska posest in kozmopolitansko mesto, kjer živijo Angleži, Španci, Portugalci, Italijani in tudi ultra ortodoksna judovska skupnost, še kako dodaja k pestrosti potovanja. Mesto se ves čas širi v morje in ima eno najbolj zanimivih letališč na svetu, saj steza teče preko najbolj prometne ceste, ki povezuje Španijo in Gibraltar. Najbolj simpatični prebivalci pa so opice, ki živijo na vrhu ‘skale’ in so edine opice v Evropi, ki živijo na prostosti.

RONDA

RondaMesto leži dobro uro in pol iz Malage med Rondskim pogorjem. Kar se tiče naravne lege, je eno najbolj spektakularnih mest na svetu – ravno zaradi svoje naravne postavitve okoli 100 metrov globokega kanjona El Tajo. Dobrih dvesto let nazaj so obe strani kanjona povezali z mostom, ki daje mestu danes tipično podobo in ga dela slavnega. O njem je pisal v svojih knjigah Hemingway. V mesto so prihajali slavne osebe kot Heinrich Maria Rilke in Hans Christian Andersen. Mavrska arhitektura, bele fasade hiš, mogočen kanjon, slikovit most in prostrana dolina delajo Rondo zaljubljeno v sebe, saj se lahko ogleduje iz vseh kotičkov.

BELE VASICE

Bele vasicePrava Andaluzija nas čaka na podeželju, daleč stran od velikih mest. Vse imajo isto podobo: hiške imajo belo fasado okrašeno z modro in rumeno barvo, vse imajo rdeče strehe, ozke ulice in okna ter balkone okrašene z rožami. Na vrhu nad vasico navadno stoji mavrska utrdba in nekje sredi vasice ena ali več cerkva. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so te vasice ljudje množično zapuščali zaradi revščine in se odpravili na obalo ali večja mesta za zaslužkom. Kasneje so prišli nazaj s kapitalom, vasice obnovili in ponudili pravi užitek sprehoda po brezčasnosti podeželja s prekrasnimi pogledi na čudovito okolico.

JEREZ IN ŠERI

JerezŠeri je nastal v Andaluziji, v mestu Jerez. Je del španske legende o nastanku enega najbolj znanih svetovnih desertnih vin. Lokalni ‘ata’ je poleg vina za prodajo delal poskuse s kombinacijami sodov in tako pridelal kar nekaj okusne kapljice zase in za svoje prijatelje. Ko so poslali pošiljko vina naročnikom v Anglijo, so pomotoma naložili tudi nekaj sodčkov, namenjenih za prijatelje. Kaj hitro je prišlo iz Anglije novo naročilo, da pošljejo še več te okusne pijače. Danes je v mestu ogromno kleti šerija, ki ga izvažajo na vse konce sveta.

FLAMENKO

FlamencoJe temperamentni ples, ki se je rodil ravno tukaj, v Andaluziji. Andaluzija brez predstave flamenka ni prava Andaluzija. Na predstavi spoznamo pravo strast, trpljenje duše in neuslišano in nesrečno ljubezen, ki jo skušajo pričarati nastopajoči. Prvi zapisi flamenka izhajajo iz 18. stoletja. Je mešanica ljudskih plesov in pesmi, močneje zaznamovana s ciganskimi. Na predstavi lahko občudujemo predstavo s  pesmijo, igranjem kitare, plesom, ritmičnim udarjanjem s petami in prsti ter kastanjetami. Obstajata dve vrsti flamenka. V Sevilli je predstava bolj slikovita z veliko plesa, v Granadi pa je flamenko bolj statičen s petjem in nakazanimi gibi telesa.

EL TORCAL

El TorcalJe narodni park nad Malago, kjer je narava milijone let nazaj oblikovala nenavadne skulpture. Enourni sprehod skozi park nam nudi užitek prepoznavanja domišljijskih oseb, vojščakov iz vojne zvezd in raznih živali. Če dobro pogledamo po okolici, lahko prepoznamo celo tovariša Tita. Celo sam Gaudi naj bi se nekdaj sprehajal po parku in iskal navdih za svoje dimnike na Casi Mila ravno tukaj.

TOPLO SREDOZEMSKO PODNEBJE

VremeKadarkoli pridemo v Andaluzijo, nas pričaka vroče in prijetno podnebje. Poletje je celo prevroče za potovanje, je pa toliko bolj prijetno že v aprilu in maju in jesen lahko podaljšamo tja v november. Seveda so vedno izjeme in nikjer ni več pravil, vendar načeloma velja, da je podnebje suho in je ‘mokrih’ presenečenj zelo malo.

GRANADA, SEVILLA, CORDOBA

SevillaTežko se je odločiti, katera od trojice je lepša, zato dobijo vse tri prvo mesto. Granada nudi užitek sprehoda ven iz centra do razgledne točke na Al Hambro, Sierro Nevado in mestno jedro. Sevilla očara z vrvežem, ki se nikoli ne preneha in Cordoba začara z judovsko četrtjo, cvetličnimi dvorišči in sprehodom po rimskem mostu. Vse tri so vredne ogleda, vsaka za sebe je nekaj posebnega in neponovljivega. Vse tri skupaj tvorijo celoto, zapis veličastnosti nekdanjih dni, ko je Andaluzija veljala za center filozofije, znanosti in umetnosti tedanjega sveta in kjer so vse religije živele v sožitju.