18. mar, 2015   Agencija Oskar, Šrilanka, Vodniki  

 

Zakaj poleti na Šrilanko?

Tropsko sadjePiše: vodnica vodnica Ana Mikoš

“Poleti boš šla na Šrilanko? Kaj ni takrat monsun?” je standardno vprašanje, ko povem, kam se odpravljam v najtoplejših mesecih. Po eni strani imajo prav – res je, da je takrat otok doseže veliki oz. maha monsun. A kot smo včasih v Sloveniji vedeli, da april prinaša dež in julij zagotovilo toplega sonca, vemo tudi, da temu ni več tako.

Vremenski tokovi so danes nepredvidljivi in dogaja se, da so naša poletna šrilanška potovanja brez oblačka na nebu, medtem ko nas januarja ujame nepretrgan dež tistega malega monsuna, ki se je pač malo zavlekel. Tako da ne morejo niti vremenoslovci nič več zagotovo napovedati, če pa se izrazimo po šrilanško, je naša karma tista, ki dirigira stanje na nebu.

MangosteenDa pa vam odgovorim na zgoraj zastavljeno vprašanje, naj povem, da so takrat na otoku najboljše stvari tri: mangosteen, rambutan in durian! Sezona sočnih in nenavadnih sadežev je tista, ki nam slajša korake na potovanju in nam obarva že tako pisane poti, ko nas obcestni prodajalci vabijo k svojim stojnicam. In prodajajo jih po za nas smešno nizkih cenah – za en mangosteen plačamo 10 rupij kar je ena petnajstina evra, verjetno prav petnajstkrat manj kot bi ga plačali v Sloveniji.

In kakšni so to sadeži, ki jim lahko pišemo hvalnice?

Mangosteen, o mangosteen moj najljubši. Belo, kremasto in sladko meso se skriva v temno vijolični žogici s posrečeno oblikovanim pecljem. Tako lep že na pogled, da ga kar ne bi odprl, a veš, kaj se skriva notri, zato ga samo malo močneje stisneš in pok – žogica se odpre. Odkrijejo se lepi beli stroki, ki vabijo s svojim vonjem, da jih okusiš. Mmm … nebesa. RambutanNi slučaj, da ga je kraljica Viktorija v 19. stoletju razglasila za svoj najljubši sadež. Da ne omenjamo, kako zelo je zdrav – vsebuje izredno močne antioksidante in polisaharide, ki naj bi bili učinkoviti celo pri zdravljenju najtrdovratnejših bolezni.

Rambutan. Indonezijsko (od koder tudi izhaja) njegovo ime pomeni dlakav. Ko ga držiš v rokah, imaš občutek, da se poigravaš s kosmato kroglico. Veseljak med sadeži kar se izgleda tiče. S svojo rdečo barvo te kar kliče z dreves in na raftingu v Kitulgali, kjer se ga najde ogromno, se vedno ustavimo na primernem mestu, da nam ga domačini malo “narabutajo”.

DurianIn še ne-slavni durian. Vsi svetovljanski sladokusci mu priznavajo naziv prvega in edinega monarha v kraljestvu sadežev. A kot se godi vsem monarhom, medtem ko ga eni kujejo v zvezde, ga drugi prezirajo. Ne-slaven je zaradi svojega vonja; nekateri ga primerjajo z greznico, drugi z bruhanjem ali gnilo čebulo, zaradi katerega je v nekaterih državah na javnih mestih tudi prepovedan. Zagotovo sadež za premagovanje samega sebe, ki zagotavlja novo gurmansko doživetje. Si upate?

Naj vas torej zgodbe o monsunih ne zavajajo – na tropskem otoku vse bujno rastlinje potrebuje vodo in ta prihaja skozi celo leto, poletje pa daje še množico drugih sladkih dobrot, ki samo čakajo da jih raziščete in okusite!