27. okt, 2021   Agencija Oskar, Egipt, Vodniki  

 

Zakaj Od Faraonov (Egipt) do Beduinov (Sinaj)?

Piše: vodnik Gvido Pevec

Galerija slik Od Faraonov do Beduinov

Potovanje »Od Faraonov do beduinov« je eno najbolj tankočutno dodelanih potovanj Agencije Oskar, ki se ponovno vrača na sceno. Deželo ne le spoznamo, temveč jo tudi začutimo in dejansko v njej zaživimo. Egipčansko zgodbo doživljamo skozi kontraste in vzdušja, tako Kairo skozi koptski, islamski, moderni in starodavni vtis, kot dolino Nila skozi kontrast življenja (voda) in smrti (puščava), z ogledi obujamo spomine preteklosti, ki jih spletamo s sedanjim življenjem Nubijcev, Egipčanov in Arabcev na Sinaju. Vožnja s spalnikom, dvodnevna dogodivščina na feluki na Nilu, doživeto raziskovanje sinajske puščave z džipi – to so le trije potovalni viški, vpeti v zvezno doživljanje vsakega trenutka, navdihujočega in doživetega, do zadnjega trenutka.

Egipt nubijska kava 1024x680 - Zakaj Od Faraonov (Egipt) do Beduinov (Sinaj)?


Kako se potovanje dogaja?

Za začetek za dva dni obiščemo prestolnico Kairo in jo začutimo skozi vse njene kontraste. Obiščemo moderni Kairo in potem sprehod po starem delu mesta, iz nekega drugega časa. Obiščemo koptski Kairo in turistični Kairo, sprehodimo se po lokalni tržnici in turistični tržnici. Začutite razliko? Srečamo se z mogočnimi ostanki antike, tu so grobnice, piramide, mumije, faraoni … V novem muzeju spoznamo mogočno civilizacijo čisto od blizu.

Nato se na nepozabni vožnji z vlakom zapeljemo proti jugu. V Asuanu  spoznamo »črno Afriko« Nubijo, ki utripa v svojem ritmu. Nubijci so drugačni, neverjetno prijazni, odprti in radovedni. Ulice dišijo po začimbah, čaju in kavi. Začutimo utrip mestnih ulic, kontrast turističnega in samobitnega Asuana; eno noč pa prespimo tudi v nubijski vasi! Seveda doživimo tudi Abu Simbel, se poklonimo velikemu Ramzesu in se z ladjico popeljemo na otok File ob Asuanskem jezu.

Naslednja nepozabnost je 2-dnevno jadranje s tradicionalno feluko po Nilu. Počasi z vetrom drsimo po gladini kot nekoč, okoli nas so tradicionalni prizori, nubijske vasi, kontrast življenja in puščave takoj za njim. Na feluki se ustavimo, odpočijemo, vsrkamo in predelamo preteklo potovanje in se odpremo nadaljevanju. Tu deželo začutimo še bolj od blizu, v njenem počasnem ritmu, tako kot je. Predvsem pa nas reka Nil sooča s kontrastom med življenjem in puščavo in življenju v njem. To potovanje vas res zapelje globoko in še globlje.

Egipt piramide in sfinga 1 1024x683 - Zakaj Od Faraonov (Egipt) do Beduinov (Sinaj)?

Po seansi na Nilu zdaj osveženi vsrkavamo nova čudesa – v Edfuju, Luksorju in Dolini kraljev občudujemo mogočne templje, grobnice, vdihujemo zgodovino in vsebine. Zavemo se mogočnosti človeške minljivosti. Spletamo se z zgodbami; v enem trenutku smo veliki faraoni kot Ramzes, skozi druga vrata stopita pred nas Kleopatra in Mark Antonij, za zaveso že čaka komaj rojeni Tutankamon …

Vožnja čez Zahodno puščavo in že smo v turistični letoviški Hurgadi. Kakšen kontrast! Gremo nazaj! A pojdimo raje naprej – v Rdečem morju vsrkamo dan raziskovanja živopisnih koralnih grebenov in lebdenja v toplem morju. 

Kljub vsemu že doživetemu se nam potovalni višek in nepredstavljivost zgodita v Sinajski puščavi. Celo potovanje smo se pripravljali nanjo. Glavna tema je PUŠČAVA: kanjoni, negibna veličastnost v presunljivih kombinacijah prečisti dušo in zaposli vse čute. Doživete vožnje z džipi po brezpotjih, romantika zvezdnih noči, mehak pesek skozi prste sipin, občutenje sebe v veličastju narave daleč od ponorelega sveta. Vzpon na Mojzesovo goro in ogled samostana svete Katarine sta le dve kapljici v morju sinajskih doživetij.

Zaključimo s počitnicami v Dahabu, v kontrastu modre koralne barvitosti Rdečega morja, še zadnji kontrast na poti. Aklimatiziramo se na spet turistično resničnost in spoznamo, kako neprecenljivo izkušnjo smo si privoščili. Podoživimo potovanje in iz Faraonov do Beduinov ustvarimo svoj film. Le ta bo bogatil vsak trenutek domače resničnosti in še čez …

To je zgodba, ki presega okvire običajnih potovanj. Doživimo jo skupaj.

Vodnik Gvido

PS. Celo potovanje je neprimerljiva celota in ga najtopleje priporočam.

Lahko pa potujete tudi:

– samo po Egiptu Nagajiva egipščanščina, 11 dni
– samo po SinajuDoživeti Sinaj, 8 dni

Galerija slik Od Faraonov do Beduinov

Egipt sinaj puscava 1024x682 - Zakaj Od Faraonov (Egipt) do Beduinov (Sinaj)?