23. apr, 2015   Agencija Oskar, Irska, Vodniki  

 

Zakaj na Irsko? – prvič

Piše: O. P.
Eden izmed razlogov so naravne znamenitosti, ki jih je na Irskem polno. Mati Narava je že od nekdaj poskrbela za najlepše in tudi najbolj dramatične lepote; tudi Irska ni izjema, saj ponuja cel kup naravnih lepot, ki kar vabijo k obisku. Kamorkoli pogledate, se pred vami razprostirajo čudoviti živo zeleni travniki, številne ovce, slikovite podeželske hiše in mogočni gradovi …

Moherske pečine

Moherske pečine
Mogočne irske pečine, ki se vrtoglavo spuščajo v morje in ob katerih se “brusijo” valovi Atlantskega oceana, so ena izmed najbolj slavnih naravnih znamenitosti na Irskem. In najbolj osupljivih … z več kot 200 metrov visokih navpičnih pečin so v lepem vremenu osupljivi razgledi na bližnjo okolico – a samo za ne-vrtoglave!

Velikanov nasip

Velikanov nasip
 
Eno od “čudes” sveta (pod UNESCO-vo zaščito). 40.000 čarobnih bazaltnih stolpičev, vsi neverjetno pravilnih oblik, katerih nastanek je povezan z velikani … vsekakor pa eden najlepših krajev severa Irske za igrive sprehode …
 

Aranski otoki

Aranski otokiTi mistični otoki so ostali “zamrznjeni v času”, saj so poznani po tem, da se način življenja – vsaj kulturno – že stoletja ni spremenil. Ceste so proste avtomobilov in galščino še vedno mnogi govorijo kot svoj prvi jezik. Tu so še očarljiva pokrajina, kjer zgodovinske utrdbe lovijo ravnotežje na robu pečin, neskončne peščene plaže ter kilometri fotogenične obale …

Burren

Burren
 
Magična kraška pokrajina, ki je s približno 250 km² površine ena največjih kraških pokrajin v Evropi. Ta surova, lunarna pokrajina velja kot raj za botanike, saj v sebi skriva eno najbolj raznolikih in čudovitih flor na Irskem.
 

Ring of Kerry

Ring of KerryKrožna vožnja po tej pokrajini ponuja sliko Irske v malem: antični spomeniki, romantični gradovi, barvita mesta in vasi, ki so vpeta med osupljivo pokrajino in dramatično obalo. Vse skupaj začinjeno s šarmantnimi lokalnimi prebivalci … Idilična podoba Irske, ki tukaj resnično oživi.

Nacionalni park Killarney

Killarney
 
NP Killarney je magična dežela gora, jezer in gozdov. In dom še zadnji živeči divji čredi rdečega jelena, ki v objemu gozdov Killarney-ja živi že neprekinjeno 12.000 let.
 
 

Polotok Dingle

DinglePolotok je poln razgledov in pogledov, ki si zaslužijo naslovnico na razglednici … Šarmantna ribiška vasica Dingle, “prestolnica” polotoka, pa je simpatična zmešnjava uličic, ki kar pokajo po šivih z umetniškimi ter rokodelskimi trgovinicami, starinskimi pubi ter izvrstnimi morskimi restavracijami, kjer vam postrežejo s svežim dnevnim ulovom.

Connemara

Connemara
 
Še eden izmed irskih nacionalnih parkov, znan po svoji čredi avtohtonih ponijev; in seveda po divji pokrajini, ki se razteza okoli slavne gorske verige Twelve Bens. Eden od vrhuncev parka je tudi mogočna opatija Kylemore, eden izmed najlepših irskih gradov.
 

Zelena

Zelena Irska“Zeleno, ki te ljubim zeleno” bi brez težav lahko uporabili za to Zeleno deželo ali Smaragdni otok, kot je Irska tudi znana. In to ni katerakoli zelena, to je irsko zelena! Dežela kar kipi od zelene barve, ki je ne manjka že v njenih simbolih: deteljica, oblačila sv. Patrika, zeleno barvo najdemo celo na irski zastavi! A najbolj zelena, najbolj irska je njena narava. Zelena, zelena, zelena in to v tisočerih – zelenih, seveda – odtenkih … do koder vam seže oko … in še čez!
 

The Dark Hedges

Dark Hedges
The Dark Hedges je popularna turistična atrakcija na Severni Irski ter ena najbolj fotografiranih znamenitosti na Irskem. Več kot 200 let star drevored bukev velja za eno najlepših cest na svetu. Po lokalni legendi pa ima drevored svojega duha, saj naj bi tu strašila “Siva dama”, katere izmučena duša tava po tej cesti …
Zakaj na Irsko? – drugič