28. september, 2011   Agencija Oskar, Vodniki, Zahodna Afrika  

Zahodnoafriški ritmi

 

Zahodnoafriški ritmi

 
Sicer je moje oko že večkrat potovalo po afriški celini in dalo moji domišljiji misliti, kaj vse se skriva v njeni notranjosti, pa mi je ta “črna” Afrika vedno ostala skrivnostna in polna mistike. Nisem si mislila, da bo prav afriška glasba tista, ki me bo vpeljala v delček kulture, ki mi je do sedaj ostala neznana.
Ste že kdaj obiskali kakšen velik glasbeni festival? Verjamem, da ste. Kaj pa glasbeni festival sredi puščave, do koder je mogoče priti samo na hrbtu kamele ali pa s terencem?
Januarja se odpravljamo na enega takih festivalov, edinega na svetu, in sicer v Mali, na obrobje mogočne Sahare. Festival se imenuje Au Desert, kar pomeni puščavski festival. Gre za največji in najbrž tudi najstarejši vsakoletni tuareški festival na svetu.  Že od nekdaj so se na tem mestu Tuaregi iz bližnjih in malo bolj oddaljenih krajev tradicionalno zbrali enkrat na leto, da bi se družili, si izmenjali informacije, trgovali, prepevali, pripovedovali zgodbe in igrali tuareško glasbo. Kmalu so začeli prihajati še drugi iz drugih dežel Afrike, in kasneje še z zahoda.
Semle pridejo tudi pomembneži, kot so ministri, ambasadorji, milijonarji, pa hkrati rokodelci in pastirji z nekaj deset kozami. Vsi so si med seboj drugačni, a vsi so tu z enim samim namenom. Cel svetovni mozaik se zbere tukaj. Vsak si želi vsaj enkrat v življenju izkusiti festival pod milim nebom. Veliko jih je … in vsako leto so drugi. Lahko omenim samo nekaj glasbenih zvezd, ki so že obiskali in nastopali na samem festivalu. Tu so svetovno znani Younsou N’Dour, pa Salif Keita, Rokia Traore, Habib Koite, Tinariwen, Ali Farka Toure, … in še bi lahko naštevala.
Kdo bo nastopil  na januarskem festivalu, je še velika uganka. Ponavadi je razpored znan šele dan prej, ali pa kar na otvoritveni dan. Sploh ni pomembno, kdo bodo nastopajoči, pomembno je, da pridemo do tja in smo tam, se družimo in pomešamo z domačini, pijemo čaj, spoznamo tuareško kulturo. Tu ni elektrike, ni hotelov … Tu vsi spimo v tuareških šotorih, ne glede na to, kdo in kaj si … sredi puščavskega peska in z milijoni zvezd na nebu. 
Namen festivala je pokazati bogat svet Tuaregov in njihovo bogato kulturo. Že samo zaradi njihove gostoljubnosti se splača potovati tako daleč.
Zagotovo je to svetovni glasbeni dogodek, ki predstavlja vrhunec našega potovanja.  Zavrtimo se v ritmu divje zahodne Afrike in spoznajmo njen skrivnostni jezik.
Marijana