05. okt, 2015   Agencija Oskar, Indija - južna, Vodniki  

 

Vsega je kriva Kamasutra

Piše: vodnica Ana Mikoš

Indija - Južna-Kochi-KeralaPred vsako novoletno turo sem malo na trnih; takrat namreč največkrat vodim južno Indijo – tisto edino v celem agencijskem letu in kljub temu, da je to priljubljen potovalni čas, nekako zadnja med vsemi vodniki izvem, ali bo tura šla. Saj vedno gre, a po navadi so to majhne skupinice razen letošnje, ki je bila pravi preboj in odpeljala dvakratno število kot običajno.

Večkrat sem že poskusila izbrskati, zakaj je tako. Zakaj večina popotnikov izbira severno Indijo in zakaj so mesta kot so Varanasi, Agra, Delhi, Džajpur bolj prepoznavna kot tista na jugu. Potovanje po jugu nam predstavlja kalejdoskop indijskih prvobitnih izrazov, tudi tu najdemo velika in odmevna mesta, kot je Mumbai, hipijevski raj v Goi, bogastvo narave povodja rek Backwaters v Kerali.

Indija-Kamasutra v kamnuTu na jugu so se ohranile prvotne tradicije in izvorna arhitektura. Sever je bil preveč odprt muslimanskim invazijam in te so njegovo kulturo in umetnost predrugačile. Ali ste že slišali za tempelj v Maduraju? V skladu s predvedskim čaščenjem je tu glavna boginja … kot bi Atena še vedno bdela nad grškim glavnim mestom. Počiva v ogromnem tempeljskem kompleksu, ki je bil med kandidati čudes sveta. Ali pa Hampi, ki je bil središče mogočne dinastije, v kateri so se združile vse moči juga, da se ubranijo širjenju islama. Izredno ohranjen se skriva v sredini fantastične pokrajine, kjer razmetanim granitnim balvanom dajejo kontrast živo zelena riževa polja.

Kathakali plesPrav ta dravidska arhitektura je južna posebnost, saj se je tu najbolj dovršila. A prav njeni deli naj bi bili razlog, zakaj so prve turiste preusmerjali proti severu. Prvi moderni turisti so bili Britanci. Oni so bili tudi tisti, ki so takrat deželi vladali. Zgodba gre baje tako, da so se pri indijskih templjih srečali s slikovitimi erotičnimi prikazi pozicij ljubljenja, ki jih prikazuje Kamasutra. Tiste na severu so zamolčali, na jug pozabili. Z evropskim pojmovanjem lepote so se precej bolj skladale zapuščine muslimanskih graditeljev kot je npr. Tadž Mahal in zato so promovirali te. Erotični prikazi so bili preveč pohujšljivi in nesprejemljivi za moralno čistost v glavah prišlekov. A erotika je imela tu čisto drug pomen, vabila je rodnost, plodnost in produktivnost. Bila je sveta.

Mogoče pa moramo mi obrniti ploščo in promovirati slednjo, da vas privabimo tudi na indijski jug. He he, bomo videli ob naslednjem novem letu!

Invalid Displayed Gallery