05. dec, 2012   Agencija Oskar, Šrilanka, Vodniki  

 

Vroča, drugačna, ravno prav oddaljena za zimski skok na toplo, Šrilanka

Piše: vodnica Ajda Šter

Ste si zaželeli toplega oddiha sredi hladnih dni domače zime? Razmišljate o tisti »pravi« deželi, kjer bi se dalo uresničiti vse tiste tropske sanje? In tam, lepo zasidran v Indijskem oceanu, tiči odgovor. Šrilanka! Tropski otok, kjer si rečemo, to je to! Topla tropska drugačnost ravno pravi trenutek v letu. A Šrilanka ni le to, je dežela, polna zgodb in dogajanja, kjer je prav vsak dan nekaj posebnega in pestrosti kar ne zmanjka!

Prihod ali kako lepo je zamenjati težke zimske čevlje za natikače!

Najlepše je pripotovati v tropske kraje prav v času naše zime. Ko toplo oblečen zapustiš domovino in se po noči potovanja znajdeš v popolnoma drugem svetu in podnebnem območju. Najprej je tu klimatizirano letališče, kjer ti vodnik predlaga, da vsaj čevlje preobuješ, saj je zunaj kar toplo. Verjameš in ko v natikačih zapustiš letališko stavbo, razumeš. Šrilanka ima namreč skozi celo leto prijetno toplo tropsko podnebje. Kjer temperature nihajo med 25 in 35°C. Seveda ne gre brez nekaj vlage, ki je prav tako kot toplota, še kako dobrodošla v suhih zimskih mesecih. Prvi koraki po Šrilanki so vedno tisti najbolj nepozabni. In eni najbolj vročih. Kajti v sledečih dneh se človek hitro navadi novega podnebja, ki ga je kasneje težko zapustiti. Začetki pa so še kako zabavni. Kar ne moreš verjeti. Vsakokrat, ko stopiš iz avtobusa na tla vedno vrvečega otoka, imaš občutek, da so zunaj še malo bolj »zakurili«! A ko nastopi večer in je za tabo tuš in ti v hotelskem baru ob bazenu postrežejo svež ananasov sok, si enostavno le še rečeš, to je prava stvar! In naslednje jutro je vse skupaj drugače. Skoraj že domače.

Šrilančani bi lahko izvažali čas na zahod, saj ga imajo vedno dovolj!

Čas je naslednja stvar, ki te na Šrilanki »zadane«. Nikomur se ne mudi in vsi si vedno vzamejo dovolj časa za vse. Naj bo to počasna vožnja, ki še kako pride prav pri opazovanju zanimive okolice ali čakanje na pijačo v lokalu, ko si je natakar vzel čas le za tisti okrasek iz ananasa na vrhu kozarca ali še mnogo podobnih situacij. Na začetku te moti in imaš težave, kako se spopasti z novim časom, a kaj hitro dovolj časa pomeni popolno sprostitev in odmik od večnih urnikov. In potem pride trenutek, ko sediš na vrhu kakega od mnogih Šrilanških hribov in občuduješ razgled ter kar obsediš. In strmiš. Čakaš na sončni zahod, saj so takrat barve neba najlepše, kljub temu, da je do njega še dobra ura. Nič več se ti ne mudi, saj veš, da bo vse ob točno pravem času. Druge ni. Začneš deliti nasmehe neznancem in se ustaviš dlje ob zanimivi rožici. Dnevi postanejo brezčasni in potovanje teče. Takrat si rečeš, da zgornja trditev sigurno drži. O, ko bi le lahko Šrilančani izvažali tisti čas, ki ga imajo tako veliko! Po drugi strani se vsakdo naleze Šrilanškega odnosa do časa in ga prenese v hladni zimski domači vsakdan, ki postane daljši in drobne vsakodnevne stvari postanejo pomembne.

Zelena, ki te ljubim zeleno

Šrilanka je pravi kraj, kjer si človek lahko pošteno spočije oči na vseh mogočih odtenkih zelene, ki jih je nemogoče prešteti. In oblik, v katerih se pojavi, prav tako ne. Še ena dobrodošla sprememba sredi naših zimskih mesecev in pravi skok v živahnost. Ne le zelena, tudi mnoge druge barve rišejo Šrilanško podobo, pot po kateri je kot bi listal kakšno rajsko knjigo. Včasih. In drugič so tukaj spet vsakodnevna prijetna poulična zmeda in neskončne, nikoli zaključene vasi, kjer se toliko dogaja, da še naše oko komaj zaobjame le delček tega. In potem so vmesni pasi narodnih parkov, pravi divji zeleni žepi z divjimi živalmi in neskončnimi možnostmi nepričakovanih doživetij. Si predstavljate, da divji slon lepo počasi prežvekuje listje dreves komaj nekaj deset metrov stran od ceste? Ali se pisane ptice podijo po prostranem rezervoarju za vodo? In se okolica spremeni v eno samo veliko čajno plantažo, ko avtobus zagrize v višavje? Teh rajskih podob je neskončno in vsak nov dan postreže s kakšno. Oko pa počiva…

Skok v Indijski ocean in tropske poslastice brez meja

Šrilanka je prava tropska celota v tem majhnem, a simpatičnem otoku. In kot se za tropsko deželo spodobi, je tukaj slabih 1400 km obale in s tem skoraj toliko kilometrov možnosti tropskih obmorskih počitnic. Ta pomeni zlat pesek in nad njega spuščajoče se kokosove palme ter toplo morje Indijskega oceana. Dodajmo temu še sveže odprt kokosov oreh namesto ustekleničenih pijač in že misel na to nas ogreje, kaj šele uresničitev! In ne le kokos, Šrilanka je prava zakladnica tropskih okusov. Od tistih klasičnih sadnih, ko se slastnega ananasa najemo za celo leto vnaprej do malo manj klasičnih in bolj posebnih v obliki nenavadnih sadežev in domačih jedi, pri katerih ne smemo pozabiti na tisoče začimb, ki rastejo lepo v zeleni naravi Šrilanke. Vsak dan je lahko poleg klasičnega tudi kulinarično potovanje in seveda ni odveč kakšen zavitek domačega Šrilanškega cimeta v prtljagi za naše domače zimske opojne napitke.

To je to!

Zaokrožena tropska celota z ravno pravo mero vsebine, da pritegne pozornost naših misli, živo zelene narave, da pritegne naša očesa, tisoč novih okusov in vonjav, ki pritegnejo vsa naša čutila, sproščeno življenje, ki nas posrka vase v trenutku in ostane tudi po vrnitvi domov. Ko topli spomini s tople Šrilanke trajajo in trajajo…