04. mar, 2014   Agencija Oskar, Nepal, Tibet, Vodniki  

 

V osrčje Himalaje

Himalaja je dežela verstev, mitov in bogov … Je dežela jetija – simbola skrivnostnih, prvinskih sil, ki vladajo temu mogočnemu gorstvu. ZastaviceŽe od nekdaj so se tu srečevala osrednjeazijska in indoarijska ljudstva, ki so se naselila v odročnih dolinah in nedostopnih višavjih ter tako ohranila posebno kulturo in jezike.
Nepal je bil v mnogih pogledih od nekdaj zgodovinsko, kulturno, jezikovno in trgovsko stičišče. Vedno je znal izkoristiti svoj strateški položaj med najmogočnejšima azijskima državama, Indijo in Kitajsko. Majhna dežela, a vsekakor najbolj himalajska od vseh. Tu domuje kar osem od desetih najvišjih gora na svetu, med njimi tudi najbolj mogočni in najvišji Mount Everest.

Tibet
 je svet zase, zaprt v trdnjavi neprehodne Himalaje, ki je zaslovel kot dežela magije in skrivnosti, okrog katere se je spletla obilica presenetljivih legend. Šepetalo se je, da lame lahko letijo in po svoji volji zaklinjajo demone in duhove … Tu so se širile govorice, da bi lahko našli skrito kraljestvo Šambalo, a le, če bi odkrili vhod vanj … In dolgo časa tujcem ni bilo dovoljeno, da bi stopili na sveta tibetanska tla, in gorje vsakemu, ki bi ujel pogled na Lhaso. Tisto, kar so vsi ljubosumno najbolj čuvali, je bila njihova vera, ki je bila in še vedno je najbolj dragocena izmed vseh draguljev Tibeta.
fotka1Ste si že kdaj želeli doživeti pravo neskončnost? Ko čas ponikne v prostranosti ravnic, razbrazdanosti cest in veličastnosti najmogočnejših gora na svetu? Si želite vrhunsko avanturo v življenju, ki vam na široko odpre pojmovni horizont v neslutene širjave? Ste si kdaj želeli pozabiti na preteklost in prihodnost in vsaj za trenutek začutiti čas, ki obstaja samo tukaj in zdaj? Ste kdaj sanjali vstopiti v praznino redkega zraka in “ničesar” ter to deliti z bogovi? Bi preverili svojo moč v sprejemanju izziva, po katerem se gotovo ne vrnete taki, kot ste odšli …
Če ste na vse odgovorili pritrdilno, potem imamo za vas pripravljena dve enkratni potovanji, po katerih se boste domov vrnili z vrhunskim potovalnim bogastvom. Enkratno in neponovljivo!

Od Katmanduja do Lhase – NOVO! – stopnja 3
Uvodne korake začnemo v prijetni nepalski prestolnici in dolini Katmanduja. Skok na jug Nepala, v nacioalni park Chitwan, kjer se pobliže spoznamo s tamkajšnjimi prebivalci nepalske džungle. Nato se po poti “Bratstva in prijateljstva” odpravimo na tibetansko planoto in vstopimo v skrivnostno tibetansko življenje. Spremljajo nas čudovite panorame na vsakem koraku in veličastni samostani ob poti. Dragulj potovanja je izlet v bazni tabor Everesta, nato pa spust v najrodovitnejšo dolino in največje tibetansko mesto – v Lhaso.


 
Tibet – V iskanju šambale – stopnja 5
Potovanje začnemo v Lhasi, kjer se seznanimo z deželo, kulturo, tradicijo in verovanji. Nato se po vijugastih cestah odpravimo preko baznega tabora Everesta do globoko odmaknjenega in težko dostopnega sveta zahodnega Tibeta. Pod mogočnim Kajlašem v treh dneh s sveto “koro” obkrožimo goro in se odpravimo v iskanje izgubljenega kraljestva. Šambala je kot “obljubljena dežela” v vsakem med nami. A pot do nje je težka, dolga in naporna.

Tekst in fotografije: Marijana Panić