01. jul, 2020   Agencija Oskar, Slovenija, Vodniki  

 

V deželi medveda – OSKARJEVA ZGODBA

Piše: vodnik Bojan Grošelj

Slovenija je dežela zgodb, mitov in legend. Zato so nova Oskarjeva potovanja v deželo medveda odlična priložnost, da jih doživite.

Na prvi pogled se zdi, da je Slovenija vsakemu izmed nas poznana. Pa je res? Na potovanje smo odšli neobremenjeni, skrbi smo pustili doma in se prepustili zgodbam, ki so se nadgrajevale dan za dnem.  

IMG 20200625 172009 1024x768 - V deželi medveda - OSKARJEVA ZGODBA

Rakov Škocjan, umetniški vtis narave – nepozaben. Milijone let je bilo potrebnih, da je nastalo občudovanja vredno sožitje. Mali most, Veliki most, kraški pojavi… čudenju ni konca. Očarani smo bili, ko smo se sprehajali po umetniškem delu narave, ki čaka na vpis na UNESCO-v seznam kulturne in naravne dediščine.

Pot nas vodi na Cerkniško jezero. Pa to je res svetovni fenomen, lahko je polno vode, a malo kasneje lahko kar peš loviš ribe, kosiš seno ali pa se drsaš. Kako to deluje, kdaj se jezero napolni, kdaj vode odtekajo… S tem vprašanji si je belil glavo že Janez Vajkard Valvasor,  zakaj si je ne bi tudi mi. V muzeju nam vse to lepo razložijo. Prečkamo reko Obrh, mar ni to tudi – na koncu koncev – Ljubljanica. Kraški pojavi in reke ponikalnice nam burijo domišljijo in so naša rdeča nit.

IMG 20200625 111256 1024x768 - V deželi medveda - OSKARJEVA ZGODBA

Mite odmaknjene dežele smo spoznavali, ko smo hodili po stezah Martina Krpana in Petra Klepca. Kakšni junaki so tod prebivali, to nam je burilo domišljijo in v trenutku smo se poistovetili z obema junakoma.

Narava je izredno bogata in v njej uživamo. Vsepovsod nas obdajajo gozdovi, a ne le gozdovi, podamo se v pravi pragozd. Tu vse procese kroji mati narava, mi pa smo samo njeni nemi občudovalci. Hvaležni smo in to nam vliva dodatne moči. Želimo si še. Nepregledni gozdovi Krokarja, kako navdihujoče. Zavemo se svoje majhnosti, ko se v tišini sprehajamo po mogočnih gozdovih.  

IMG 20200625 164026 842x1024 - V deželi medveda - OSKARJEVA ZGODBA

Sakralna in grajska arhitektura – brez tega na potovanju ne gre. Ustavimo se in uživamo ob ruševinah cerkve Sv. Kancijana, kjer občutimo posebno energijo.  Ustavimo se pri cerkvici Sv. Volbenka v Zelšah. Raj za fotografe, občutek zdravilnega kraja, kamor so nekoč romali v priprošnji za zdravje. Kakšen tloris! Kakšne zgodbe. Cerkev Sv. Križa na Križni gori, nova zgodba, pa neverjetni razgledi, to je dodana vrednost. Vse nam je kot na dlani, občudujemo razgled in obnavljamo osvojena znanja, izmenjujemo izkušnje.

Grad Snežnik, to pa je »woow«, ohranjen grad z originalno starodavno opremo! Zlahka pademo v zgodbo, lahko smo »gospodarji« ali pa »služabniki«, v vseh vlogah vpeti v zgodbo.

IMG 20200625 115215 1024x768 - V deželi medveda - OSKARJEVA ZGODBA

Ljudje so zelo prijazni, navdušuje nas preprosta razlaga v narečju. Čeprav sopotniki iz različnih delov Slovenije, smo bili očarani nad jezikom, ko so nam predstavljali zgodbe. Jezik tod okoli je klen in jedrnat, brez olepšav, a pojoč, na trenutke trd, kakor so tudi domačini po značaju. Dotakne se nas »cekniščica« v muzeju Cerkniškega jezera ali pa govorica okoli Snežnika. Vidimo, da tod žive delovni in pridni ljudje, saj so vasi in naselja zgledno urejena.

Polpretekla zgodovina – brez nje na tem potovanju ne gre. Na naši poti si ogledamo dva spomenika, osvetlimo dogodke in čas, v katerem so nastali.

V deželi medveda junij 2020 54 1024x768 - V deželi medveda - OSKARJEVA ZGODBA

Naša skupina je živa in prav kmalu postanemo znanci – to je bogastvo potovanja. Vsak sopotnik prispeva svoj kamenček v mozaik zgodb in to je tisto, kar krasi potovanja Agencije Oskar. Večerja ob tabornem ognju pod zvezdami je bila pika na i. Bili smo si enotni: tako dobre juhe pa že dolgo ne, madonca, klobasa pečena na žerjavici je top, da o krompirju in pečenih jabolkih ne izgubljam besed. To je bil večer, ki je bil naš in samo naš. Neprecenljivo.

Potovanje v Deželo medveda je bilo za vse udeležence zanimiva, neprecenljiva izkušnja. Vsakdo je prispeval kamenček v mozaik zgodbe in tako je nastal pravi kalejdoskop. Pridite še vi in soustvarjajte Zgodbe z nami!

IMG 20200628 052724 1024x768 - V deželi medveda - OSKARJEVA ZGODBA

Več … Oskarjev vikend v deželi medveda, 3 dni
Več … A(tra)ktivna dežela medveda, 4 dni