01. apr, 2020   Agencija Oskar, Oskar piše  

 

Ustvarjajte dobro zgodbo tudi doma!

Višja sila nam iz tedna v teden zmanjšuje svobodo gibanja. Dana nam je izjemna izkušnja, ki jo mnogi še nikoli nismo imeli priložnosti izkusiti. Opazujmo se, kaj ob tem občutimo in kakšne misli se nam sprožajo ob novicah. Veliko je tesnobe in strahu, nelagodja in temnih misli o prihodnosti. Veliko je neprijetnega vzdušja in občutkov nemoči.

Hkrati je to izjemna PRILOŽNOST. V omejenosti telesnega lahko začutimo drugi del nas – neskončen potencial in neulovljivost nevidnega, nesmrtnega dela našega sebe – recimo mu Duša ali Kočijaž. Ta del ne živi v naši resničnosti, temveč jo z zanimanjem opazuje, se ji čudi in navdušuje, skozi nas doživlja in se z današnjimi trenutki bogati. Bacili in omejenost gibanja so z dušnega pogleda zgolj še ena izkušnja – tako kot vaja civilne zaščite ali še ne-doživeti družbeni eksperiment, ki spodbuja radovednost in iskri duha. Dajmo si priložnost, da se nanj odzovemo.

Tako kot se nam dogaja na POTOVANJIH v značilno drugačnost, ki jo sprejmemo in se ji odpremo, se z njo soočimo in se nanjo odzovemo. Kočijaž v nas je tisti, ki vse to spremlja, se drugačnosti čudi in se nad njo navdušuje. Telo je le receptor (merilni inštrument), ki je vržen v divjo resničnost, sprejema impulze, ego pa nam sugerira »default« predloge naših odzivov. Mi pa smo zdaj tisti, ki se odzovemo po vnaprej privzetem odzivu, ali pa ta odziv presežemo.

Tu nastane usodni potovalni POK. Kdo v nas zmaguje? Nas bo Ego odnesel nazaj v stari domači odziv in nas pred izzivom drugačnosti zapiral v šibka stanja duha in pesimizem? Ali pa nas bo Kočijaž odpiral potovalnemu izzivu, nas potegnil v potovalno letenje »tukaj in zdaj« in gradil vse močnejše stanje duha? Povedano drugače, če uspemo preseči naš Ego (naše čustvene in miselne vzorce), kar nam na potovanjih povečini uspeva, potem uresničujemo vrhunske potovalne zgodbe, ki polnijo domačo resničnost.

Zdaj imamo priložnost to isto početi DOMA! Spomnimo se zdaj naših potovalnih trenutkov, ko smo leteli. Obudimo občutke doživljanja sebe. Vživimo se v trenutke »tukaj in zdaj«, ko imamo vsi dovolj moči in vedrine. Iz teh občutij črpajmo moč, da prebijemo trenutni (domači) Ego (miselne in čustvene vzorce) in črnoglede misli na prihodnost (kjer smo šibki) in si dovolimo tudi doma potovalno leteti.

2a 1024x768 - Ustvarjajte dobro zgodbo tudi doma!

Potovanja s tem dobivajo NOVO RAZSEŽNOST: so odlična vaja za vse bolj intenzivno in napeto domače življenje. Na poteh se namreč soočamo z nepredvidljivo prihodnostjo (kjer smo šibki), zato pozornost usmerjamo v sedanjost (kjer smo močni). Drugačnost in spremenljivost življenja lahkotno sprejemamo, treniramo prilagodljivost objektivnim pogojem, na katere ne moremo vplivati, in krepimo toleranco do vsega, kar se na poti pojavi in nam ni všeč, pa je hkrati del Zgodbe.

Na potovanjih vadimo ustvarjanje DOBRE ZGODBE v vseh pogojih, torej tudi v domačih, ko je to potrebno (ali ko se za to odločimo). Zatorej imamo potovalci velik potencial, da vstopimo v stanje naše Duše in Kočijaža, ki nas pelje v presežnost in življenjski smisel! Ponuja se nam možnost, da presežemo Ego in njegovo pomilovanja vredno zgodbo strahu pred smrtjo in preživetjem. Kajti smisel potovanj je skrit v domačem življenju. In če kdaj, je ZDAJ pravi čas, da to spoznamo.

V prihodnje bodo tudi potovanja vse bolj POTOVALNA. Bolj bomo ozaveščeni, kaj vse nam potovanja nudijo in kako dobro nas pripravljajo na domače trenutke. Ne zato, da bomo potem doma zmrznili in otrpnili, temveč da bomo v vseh pogojih sposobni ustvarjati dobro zgodbo.

To je eden od TEMELJEV, na katerih sem pred triindvajsetimi leti ustanovil svojo agencijo, Agencijo Oskar, da bom z našimi potovanji v domačo resničnost vdihnil več smisla, navdušenja in žara, da bomo skupaj lažje premagovali potovalne izzive in da bomo nanje tudi doma bolje pripravljeni.

Še naprej vam želim dobro, tokrat Domačo Zgodbo.

Da bodo naslednje zgodbe po potovalnih terenih še toliko bolj osmišljene in doživete. 😊

Lep pozdrav, Oskar

3a 1024x768 - Ustvarjajte dobro zgodbo tudi doma!