25. maj, 2015   Agencija Oskar, Turčija, Vodniki  

 

Turške poroke

Piše: vodnik Maj
Turška poroka je pravo doživetje! Tako za ženina, nevesto, kot za obiskovalce. In kot za vsako stvar v Turčiji, si je tudi za poroko treba vzeti čas – yavaš, yavaš (počasi, počasi).
Ko se zaljubljenca odločita, da se bosta poročila, se ceremonije šele pričenjajo. Dobita se obe družini na obisku. Nevesta takrat skuha kavo vsem. Kava mora biti zelo dobra, še posebej za taščo in zeta. No, bodočemu ženinu pa v njegovo skodelico vsuje sol. Če on to spije z nasmeškom na ustnicah, pomeni, da je zrel za poroko, saj bo prenašal ženine napake, ki jih bo zagotovo storila v življenju. Če poteka vse brez težav, najstarejši moški v ženinovi družini prosi nevestinega očeta za njeno roko. Precej uraden govor, ki pa ga Turki izvedejo, če so konservativni ali pa napredni. Če nevestin oče pristane, se domenijo za zaročno zabavo.
Turkish wedding henna1 300x200 - Turške porokeDan pred zaročno zabavo se dobita nevesta in njena tašča ter se odpravita nakupovat. Obleko in pa vse malenkosti, ki jih nevesta potrebuje. Zvečer imajo še dekliščino – zberejo se vse sorodnice in prijateljice in se porišejo s kano. Nevesto pripravijo do joka, saj bo kmalu zapustila domače gnezdo.
Zaročna zabava je predporočno slavje, le za ožjo družino in prijatelje. Tu se par zaroči, najstarejši nevestin brat jima natakne prstane, povezane s trakom. Trudi se prerezati trak s škarjami in se pretvarja, da mu ne uspe, dokler ne dobi od ženinove družine kos zlata ali denar. Takrat prereže trak in par je zaročen, začne se slavje. Dogovorijo se za poročni dan, ko bo par poročen in za vedno skupaj.

Na poročni dan so povabljeni vsi sorodniki in prijatelji. Gre za ogromno zabavo, kjer se gnete polno ljudi, v središču pa sta seveda mladoporočenca. Veliko slavje traja cel dan – plešejo, pojejo, jedo in popivajo (ne vsi). Del dogajanja je tudi, ko mladoporočenca posadijo na sedeža, gostje pa jima prinašajo darila oziroma ovojnice. Turška poroka je draga stvar, povabiti več sto ljudi ni mačji kašelj. Zato prinašajo mladoporočencema denar – za predpriprave in za njun zakon.
Turška poroka je res nekaj posebnega, pa če jo spremljaš le od zunaj ali pa bolj od znotraj. V vsakem primeru te po koncu dneva bolijo noge od plesa, saj ni nobene možnosti, da ne bi plesal. Saj vrteti se pa ja zna vsak!