20. jul, 2022   Agencija Oskar, Turčija, Vodniki  

 

Turška kuhinja

Piše: Maj Bešlin

Turčija … turška kuhinja? Kebab in burek. Mah kje – pozabite na naš kebab! Kdor pride v Turčijo, spozna, zakaj je turška kuhinja ena najboljših na svetu in to postane odličen razlog, da se v Turčijo znova in znova vrača.  

Urfa in Adana kebab (na žaru pečeno meso z začimbami), Yaprak dolma (riž z začimbami ovit v liste vinske trte), İmam bayıldı (nadevan melancan pečen v pečici/pod peko), Karnıyarık (mesna verzija Imam bayildija), Mantı (naši žlikrofi z jogurtom in čilijem), Šakšuka (pečena zelenjava v pečici), yešil fasulje (naša boranija) … še in še in še. Izbira je neskončna, okusi pa neverjetni! Seveda se razlikujejo po turških regijah – nekje so jedi z več zelenjave, nekje le z mesom, nekje z ogromno začimbami, drugod izjemno preproste.

Danes se podrobno spustimo v čorbo – juho. Čorbo lahko pravzaprav jemo 3x na dan, tudi za zajtrk. 😊 Čorba je sinonim za turško hrano – ni restavracije v Turčiji, ki ne ponuja čorbe. Ste vedeli, da ime izvira iz perzijskega jezika farsi (šurba) in združuje dve besedi – slano in ljubezen. Čorba torej.

»Katera čorba?« – to pa je že pravo vprašanje.

Večinoma povsod po deželi lahko jemo lečino juho. Mercimek čorba je le lečina juha, preprosta, hranljiva. Obvezno vam zraven prinesejo še narezano limono, kruh za namakat in male vložene pikantne paprike – koliko jih pojeste, je na vas …

Ezogelin čorba – lečina juha z bulgurjem, rižem in začimbami. Nič posebnega, bi rekli – dokler ne izveste, da obstaja ljubezenska zgodba o mladi nevesti (gelin) Zuhri, ki je bila tako lepa, da je dobila vzdevek Ezo (lepotica). Lepa nevesta (Ezo gelin) se ni mogla poročiti s svojim ljubim in iz žalosti je vrgla v lonec vse, kar je imela – in tako ustvarila Ezogelin čorbo.

Priporočam vam, da se na potovanju poglobite v čorbe – z nekaj sreče lahko poskusite tradicionalno Tarhano, črnomorsko Lahana čorbo, visokogorsko Yayla čorbo, jogurtovo/ajranovo ali paradižnikovo čorbo.

Tarhana – vsaka turška babica pripravlja svojo. Poleti pobere zelenjavo (večinoma paradižnike), jo zmeša z začimbami, zelišči in jogurtom v gosto testo, pusti, da malo fermentira in se posuši. Testo potem zdrobi in shrani za obdobje jesen-pomlad, ko pripravlja tarhana čorbo za celo družino.

Poletne čorbe vsebujejo večinoma jogurt ali ayran (jogurt, sol in voda). Tu je visokogorska Yayla čorba – jogurtna osnova, meta in riž. Prijetno je osvežujoča. Črnomorska regija je poznana po posebni hrani in drugačnosti (v Turčiji krožijo šale o Črnomorcih – skrivaj naj bi imeli celo sladico baklavo iz rib). Tu lahko poskusite zeljnato čorbo (lahana), ki ima osvežujoč in edinstven okus. Za bolj preverjene okuse pa sta tu še jogurtova in paradižnikova.

Kraljica vseh čorb je po mojem skromnem mnenju İşkembe čorba. Pripravljena je za posebne goste ali ob posebnih praznikih (zagotovo vam z njo postrežejo na obisku za največji muslimanski praznik – Kurban bayram). Hkrati je odlična za zdravljenje. Priporočamo, da si zatisnete nos pred pokušino. Okus je neverjeten, vonj pa napolni celo hišo, kaj šele vaše nosnice … Sestavine? Skrivnost, ki vam jo naš vodnik razloži na potovanju. 😊

Zagotavljam vam, da boste nad turško prehrano zaradi svežih in okusnih sestavin navdušeni. Le hraber je treba biti in naročiti za kosilo vsakič nekaj novega. Hrana je tako odlična, da te zagrabi in prevzame. Na licu mesta vam morda prišepnemo še kakšne lokalne specialitete. Recimo sladoled z zažganim kozjim mlekom v mestecu Küçükçekmece – kdo pri zdravi pameti bi si upal to poskusiti sam od sebe? 😊

O turških sladicah pa raje ne bom izgubljal besed. Prepričajte se o svoji najljubši na licu mesta. 😊