14. sep, 2022   Agencija Oskar, Turčija  

 

Turčija za sladokusce

Piše: vodnica Tinkara Oblak /vodnik Maj Bešlin

Če se odločite za potepanje po Turčiji in ste ljubitelji kulinarike, poleg tega pa še sladkosnedi, so tukaj turške sladice, da premamijo vaše brbončice in potešijo željo po sladkem. Turki znajo pripraviti izvrstne, očarljive in izjemno okusne sladke jedi! Sladice lahko razdelimo v tri skupine: na osnovi mleka, na osnovi peciva/testa in na osnovi sadja ali zelenjave. V turški kuhinji pa je pričakovati tudi uporabo nenavadnih sestavin sladic kot na primer piščančje prsi.

Baklava

Baklava, najbolj tipična turška sladica, je bogata kombinacija pistacij in orehov. Poleg omamnih okusov nosi tudi zanimive zgodovinske zgodbe. Pripravljali so jo že v starodavni Asiriji, kasneje so se nad njo navdušili Grki in Arabci, najbolje pa naj bi jo pripravljali prav Turki. V preteklosti so baklave izdelovali samo mojstri za razvajanje tistih, ki so si jih lahko privoščili.

Baklava ni sladica »to go«. Turki si za baklavo vzamejo čas. Po navadi si jo privoščijo ob praznikih, na primer v času bajrama. Ob baklavi si privoščijo tudi čaj ali turško kavo, v miru sede, saj si te barviti okusi zaslužijo prav posebno pozornost.

Vir: Pinterest

Künefe

Künefe, poznan tudi kot kunafa ali knafeh, je ena nebeško okusnih turških sladic. Naročimo ga v restavracijah, kjer strežejo doner kebab. Prileže se spremljavi turške kave ali čaja. Sladica je narejena iz sira in naribanih rezancev Kadayif, namočenih v sladkem sirupu.

Posebnost te sladice je, da jo moramo zaužiti vročo, takoj po kuhanju, saj je topla najbolj okusna. Poleg tega je kakovost sira v notranjosti precej pomembna za doseganje te popolnosti. Za pripravo uporabljajo neslan topljen sir, da dopolni sladkobo.

Vir: Pinterest

Tavuk Göğsü

Puding, imenovan “piščančje prsi”, je fascinantna sladica, saj dejansko vsebuje drobne koščke belega piščančjega mesa! Verjeli ali ne, niti najmanjše sledi okusa piščanca ne morete zaznati. Vse kar okusite je sladek, mlečni puding polnega okusa s pridihom cimeta.

Sladica se navadno reže, zraven pa postrežemo turški čaj. Obstaja več verižnih restavracij, specializiranih za “piščančje prsi” in druge mlečne sladice, kamor se zvesti obiskovalci vsak dan zgrinjajo ob čaju in uživajo v okusnem, hranljivem krožniku piščančjih prsi. Še posebej jo imajo rade mamice z majhnimi otroki.

Vir: Pinterest

Halva

Halva je skupina sladkarij, ki jih najdemo v Turčiji, po Balkanu in Bližnjem vzhodu. V sodobni turški kuhinji obstajata dve vrsti halve.

Prva je narejena na osnovi škroba, sladkorja in masla, oreščkov in arom. Turško halvo iz moke in zdroba postrežejo kot priljubljeno sladico ob praznovanjih.

Druga vrsta halve je vrsta slaščic. Narejene so iz sezamove paste (tahini) in sladkorja. Prodajajo se v blokih in narezane na kocke za postrežbo. So mehke, drobljive, rahlo kristalne teksture. Pogosto vsebujejo oreščke, suho sadje ali kakav.

Vir: Pinterest

Aşure

Aşure ali Ašura, znana kot Noetova sladica, je ena najbolj priljubljenih turških sladic. Običajno jo postrežejo deseti dan meseca muharrama, ki je prvi mesec islamskega koledarja. Bogata je s sestavinami – z zrni stročnic, suhega sadja in oreščkov.

V turški kulturi je Aşure simbol raznolikosti in prijateljstva. Naredijo jo v velikih količinah, da jo delijo s prijatelji in sosedi. Legenda pravi: ko je na Noetovi barki začelo zmanjkovati zalog hrane, se je Noe odločil, da bo vso preostalo hrano dal v en lonec in jo skuhal, da bodo vsi siti, dokler barka ne doseže gore Ararat v vzhodni Turčiji.

Vir: Pinterest

Cevizli Sucuk

Sladica Sucuk je dober primer kulturne zapuščine Osmanov in njihovih sredozemskih in perzijskih sosedov. Sucuk pomeni začinjena klobasa, vendar z našim pojmovanjem klobase nimam prav veliko skupnega. Po njej je ta turška sladica dobila zgolj ime, ker njena podoba spominja na klobaso. Za pripravo se skupaj z orehi se pogosto uporabljajo tudi mandlji in lešniki. Orehi so nanizani na vrvico, potopljeni v melaso iz grozdja. Nekatere sorte izdelujejo tudi iz murvine in hruškove melase.

Vir: Pinterest