05. jun, 2018   Agencija Oskar, Madeira, Vodniki  

 

Tudi to je Madeira

FullSizeRender 225x300 - Tudi to je MadeiraMadeira te navduši! Brez izjeme. S svojim rastlinstvom, prijaznimi ljudmi, odlično hrano te otok večne pomladi nikoli ne pusti ravnodušnega. Da doživiš še nekaj več, njene prav posebne energije, pa omogočajo sprehodi ob levadah. To so posebni vodni kanali, ki so jih po otoku gradili njegovi prvi naseljenci, sužnji in zaporniki. Z njimi so omogočili dotok vode iz zahodne in severne strani na južno, bolj sušno stran otoka. Menda jih je speljanih po vsej Madeiri za več kot 2.000 kilometrov! Pravijo, da bi potrebovali kar 3 mesece, da bi prehodili vse. To pa bi bil izziv za dopust!

Na prvi pogled bi rekli, da so vse enake. Temu pa ni čisto tako, saj so si v resnici še kako raznolike. Ena lepša od druge. Ko uspeš izbrati eno in se podaš na pot, nikoli ne veš kaj te čaka za ovinkom. Medtem, ko te pomirja žuboreča voda v kanalu, ob katerem hodiš, nenadoma zaslišiš živahno žvrgolenje. Kar naenkrat so veje polne malih ščinkavcev, ki te zvedavo gledajo … Ne preostane ti drugega, kot da si na dlan nadrobiš drobtinice in čakaš, da ti mali prebivalci Madeire zberejo pogum. Kakšen med njimi se celo opogumi in pristane na tvoji odprti dlani! Priporočamo, da pri zajtrku v nahrbtnik spravite dodaten kos kruha. 😊

IMG 4876 002 300x225 - Tudi to je MadeiraKo te pot odpelje globlje v osrčje otoka, poraščenega s starodavnimi lovorikovci, se začne tista prava čarobnost. Telo napolnijo neverjetno čisti zrak in posebne energije. Glej te razglede! Na eno stran strmo pobočje, na drugo ozke in globoke soteske ter doline. Nehote pomisliš, da si v Jurskem parku, samo še kakšen pterozaver bi moral prileteti po zraku mimo tebe. Hkrati pa se sprašuješ, kako so lahko pred 500 leti gradili te v steno vsekane levade brez kakršne koli tehnologije. Ali so bile zgrajene »od spodaj navzgor«? Ali pa od »zgoraj navzdol«? IZJEMNO!

Levade so lahko krožne ali pa z različnim začetkom in koncem. Kratke ali pa dolge tudi več kot 30 kilometrov. S tuneli ali brez. S slapovi ali brez. V vsakem primeru pa se vrneš z njih kot prerojen in z željo, da naslednji dan obiščeš novo … in potem še eno … in še eno.

Mihela in Romana 😊