25. feb, 2014   Agencija Oskar, Skandinavija  

 

Troli

Troli so norveška nadnaravna bitja, Troli - Skandinavijaki so se pojavila konec zadnje ledene dobe. Poseljujejo mračne gozdove, z mesečino obsijana jezera, globoke fjorde, snežne vrhove in bučne slapove. Na plano pridejo samo ponoči, saj jih sončna svetloba spremeni v kamen. Norveška
je posejana z nenavadno oblikovanimi kamni in skalami, v katerih so za vedno ujeti lahkomiselni troli, ki so se pustili ujeti sončnim žarkom.
Živijo lahko sto let in so najrazličnejših velikosti in oblik – od nekaj centimetrov do nekaj sto metrov visoki; skoraj vsi pa imajo po štiri prste na nogah in rokah, dolg nos in kosmat rep. Lahko imajo po tri glave in do tri očesa na glavo. Znani so po svoji izjemni moči ter naivnosti. Lahko postanejo nevidni ter spremenijo svojo obliko ter vidijo v prihodnost.
Skandinavija - TroliNenavadna so nekatera njihova nagnjenja, recimo da nadlegujejo kozle in da sovražijo cerkvene zvonove. Kljub čudaškosti pa so v splošnem prijazni do ljudi. Zelo težko jih je srečati, saj jih vidijo lahko le tisti, ki so bili rojeni okoli poldneva v nedeljo ali pa so rojeni kot deveti otrok staršem, ki so prav tako rojeni deveti po vrsti.
Najbolj znana trola sta Nokken,
suho bitje, ki živi v gorskih jezerih, in Hudra, omamna zapeljivka, ki zapeljuje mlade moške preden jih odvleče v gozdove. Živijo tudi troli, ki prinašajo srečo ribičem, zato ti z njimi ravnajo posebej lepo.
S Troli se lahko srečate na naših potepanjih po Skandinaviji … pridružite se nam, premierno to poletje!