19. okt, 2015   Agencija Oskar, Šrilanka  

 

Top 5 doživetij na Šrilanki

Piše: vodnica Sandra Modic

Šrilanka je dežela, kjer je že prečkanje ceste, ko proti tebi drvi lokalni avtobus, ki nima niti najmanjšega namena vsaj za malenkost upočasniti, prava pustolovščina. Tako je bil še toliko večji izziv narediti izbor najboljših doživetij … Ko pa se na vsakem koraku nekaj dogaja! Doživetje sledi doživetju in počasi se plete naša zgodba. Dežela nas od prvega dne dalje posrka vase in na koncu “izpljune” vsaj za odtenek drugačne.

1. RAFTANJE NA REKI KELANI

Raftanje na reki KelaniV tropskem gozdu, ko se potikamo tam okoli Kitulgale, je gotovo eno od čudovitih doživetij raftanje na reki Kelani. Po kamnitih stopnicah se spustimo do reke, ki nas povabi v svoj objem in preseneti z nič kaj tropskimi temperaturami, če se sonček skriva nekje za oblaki. Pridno veslamo po ukazih domačinov in uživamo brzico za brzico. Voda škropi vse naokoli in gotovo uprizorimo vsaj eno bitko “špricanja z vesli”. Vseskozi drsimo mimo zelenja, ki nas navdušuje s svojo bujnostjo in lepoto. Vrhunec avanture pa je zagotovo skok v reko. Medtem ko nas Kelani leno nosi s seboj, uživamo v sproščenosti in mirnosti trenutka.

2. VZPON NA ADAMOV VRH

Srilanka-Adamov vrhZa mnoge je gotovo vrhunec Šrilanke vzpon na Adamov vrh. Mogočni dvatisočak, ki slovi predvsem po stopnicah. In seveda da je najpomembnejši romarski kraj na Lanki. Ko stremimo proti vrhu, hkrati stopnico za stopnico premagujemo sami sebe, dihamo sveži gorski zrak in smo v pričakovanju … Mogočnega stopala, ki je odtisnjeno prav na vrhu, čudovitega razgleda ali pa bližnjega srečanja z Budo mogoče? Bolj kot sam vzpon nas preseneti spust, med katerim se nam šibijo kolena. Še naslednjih nekaj dni, pa bolj nerodno stopicamo po stopnicah, ki nas vedno znova pričakajo za vsakim drugim vogalom.

3. SAFARI

Šrilanka-Yala nacional park safariKo se iz gorskega predela spustimo proti šrilanškim nižinam nas pričakajo džipi, s katerimi se odpravimo na safari po nacionalnem parku. Le katero žival bomo prvo zagledali, se navdušeno sprašujemo. So to mogoče vodni bivoli, ki leno smukajo travo ob cesti, sloni, ki se hladijo v vodi, opice, ki skačejo z veje na vejo? Ali pa bo to mali črni medvedek, ki hlača med grmovjem in išče termite, ali pa mogoče šrilanški leopard, ki se greje na skali? Oči imamo “na pecljih” in fotoaparate v pripravljenosti za naslednji “ulov”. Neasfaltirane ceste s kakšno luknjo tu in tam poskrbijo, da je doživetje še večje.

4. SLONI

Šrilanka - sloniŽivali nas na Lanki spremljajo prav na vsakem koraku. Med njimi gotovo izstopajo mogočni sloni, ki so že od nekdaj tesno povezani s samo deželo in njenimi ljudmi. Tako je priložnost, da slone tudi jahamo gotovo ena tistih, ki jih ne smemo izpustiti. V umirjenem tempu se zibamo, medtem ko sedimo v košarah na slonovem hrbtu in opazujemo naravo, ki nas obkroža. Slon vsake toliko “potipa” s trobcem, ali bo dobil še kakšno poslastico v obliki mini banan ali pa bučk, ki si jih potem ponese v usta. Z nami se odpravijo tudi prijazni domačini, ki nas fotografirajo in poskrbijo, da nam doživetje še bolj ostane v spominu.

5. AJURVEDSKA MASAŽA

Šrilanka-Ajurvedska masažaMarsikomu se močno vtisne v spomin in telo tudi ayurvedska masaža, ki ima dolgo tradicijo. V sproščujočem centru nam naprej predstavijo potek same masaže, potem pa nas maserji pospremijo do masažnih prostorov. Najprej nam polijejo nekaj olja na vrh glave, malo potolčejo in nato zmasirajo celotno lasišče. Temu sledi še masaža vratu in ramen in počutimo se že popolnoma sproščene. Nato se uležemo na masažno posteljo in spretni prsti nam pregnetejo celotno telo. Po koncu nam postrežejo še zeliščni čaj, ki naše telo očisti še od znotraj. Počutimo se kot prenovljeni. Pa nas bodo domači sploh še prepoznali? 🙂