22. maj, 2015   Agencija Oskar, Irska, Vodniki  

 

To, brez česar Irske ne bi bilo

Piše: vodnica Alja M.
Irci so strašno zavedni. Ponosni so na svojo zgodovino, svojo naravo, svojo literaturo in vse, kar sodi zraven. Neverjetno je, kako se človek v le enem tednu na Irskem navzame teh občutij. Sam skoraj ne opaziš in že je tvoja najljubša barva zelena, po travnikih oprezaš za deteljico, pri sebi (več ali manj potiho) mrmraš komad Molly Malone, popoldan pa nemirno pogleduješ na uro, kdaj bo že nastopil čas za »pint« Guinnessa. Pa to še ni vse … Irci so iz svoje kulture napravili glavni izvozni artikel (najprej v Ameriko, sedaj pa tudi že k nam). S ponosom in radodarnostjo nas vsakič znova sprejmejo medse in z nami delijo del svoje kulture.
Reči, kaj točno je glavni irski simbol, je precej težko. Gotovo je najbolj poznano pivo Guinness. Nekateri prisegajo nanj, drugi se mu ne morejo upreti, tretji se sramežljivo spogledujejo s pipco na točilnem pultu … in vsem je skupna ugotovitev: Guinness je več kot le pijača! Simboli IrskeGuinness je zgodba! Je kultura in je nekaj, zaradi česar greš vedno z veseljem v pub in to tudi, če sploh ne greš na pivo. Lahko bi torej rekli, da je Guinness najboljši izgovor za obisk puba, pub pa je najbolj prepoznaven kraj, kjer se dogaja irska kultura.
Deteljica (shamrock po irsko) je najbolj priljubljena irska rastlina. Če za Slovane nekako velja, da imamo radi lipo in njeno listje ponosno nosimo pripeto na reklc, potem Irca skoraj zagotovo prepoznaš po znački z lističem drobne detelje. Je lepa, je zelena in še zgodbo prinaša, ki je povezana s svetim Patrikom, glavnim zaščitnikom Irske. Verjetno pa je tako zelo priljubljena tudi zato, ker je imajo na svojih travnikih resnično v izobilju.
Sveti Patrik (ki je umrl pred kakšnimi 1600 leti) spada v obširno družino krščanskih svetnikov in naj bi bil prvi, ki je na otok prinesel krščanstvo, ki je vse odslej glavna vera. Danes pa je predvsem glavni izgovor za marčevsko praznovanje v času, ko zima še vztraja, a se v zraku skoraj že vonja pomlad. Ali bi lahko rekli, da je pomen svetega Patrika podoben našemu Zelenemu Juriju? Kdo ve.
Prepoznavnih simbolov je na Irskem še veliko več, a se vsi niso prebili v tujino. Slovenci zaradi naših glasbenih priredb irske glasbe prav dobro poznamo pesem o lepi dublinski prodajalki školjk, ki podnevi prodaja školjke, ponoči pa druge vrste uslug. Pesem Moly Mallone je neuradna himna mesta Dublin in verjetno tudi največkrat zaigrana pesem v pubih. Da pa ne bi ostalo le pri glasbi in legendi, so njen kip postavili v naravni velikosti in vsak, ki ima rad pesem ali školjke ali lepa dekleta, se lahko slika z njo.
Vsekakor pa ste dobrodošli, da si sami pridete ogledati še preostale znamenitosti zelene, deteljičaste, Patrikove Irske z lepimi dekleti in dobrim pivom! 🙂