16. nov, 2022   Agencija Oskar, Tanzanija, Vodniki  

 

Tanzanija z vodnikom Klavdijem

Piše: Klavdij Ferle

Več … Potovanja po Tanzaniji

Tanzanija je vedno zagotovilo za dober safari. Z nekaj sreče je celo več kot odličen in to srečo smo tokrat imeli mi. Že ob vstopu v Ngorongoro se je nakazovalo nekaj posebnega. Ptice ujede so se mastile na dveh ulovih v bližini ceste, kar je nakazovalo, da so plenilci pretežno siti.

Pred narodnim parkom Manyara je tabla: tukaj je dom levov, ki plezajo po drevesih. V življenju jih še nisem videl in pričakoval sem jih le tam in ne tukaj. Prvo levinjo smo na vodilnem džipu ujeli ravno v trenutku, ko je zapuščala drevo, manj kot uro po vstopu v krater. Le nekaj sto metrov naprej nas je čakal prvi vrhunec tega potovanja: levinja je spala na drevesu in dolgo smo jo opazovali, kako spi, se preteguje in na splošno uživa.

V nadaljevanju dopoldneva smo opazovali slone, zebre, gnuje, antilope, flaminge, hipote in druge živali. Iz globokega rastja se je prikazala levinja z mladičem in nekaj sekund smo ju opazovali, predenj sta se vrnila v kritje. Mladiča je v travi skrivala tudi hijena.

Po odličnem kosilu z kozarcem ohlajenega vina sredi divjine smo se zapeljali še na krajši safari na poti iz kraterja ter spotoma uzrli leva, ki je počival zraven svežega ulova. Za prvi dan safarija bi bilo požrešno pričakovati več. Safari v Manyari je minil brez posebnosti, je pa toliko bolj navdušil Tarangire.

Pričakovano je, da spremljamo večje družine impal, slonov in žiraf. Vse jutranje cilje smo dosegli. Še presenetljivo število dik dikov smo videli, najmanjših antilop, katero so dan prej za nas ulovil in pripravili bušmani. Po kosilu, kjer smo opazovali črede živali v napajališčih delno suhe reke pod nami in opice, ki so kradle hrano nepazljivim turistom, je sledila le še pot iz parka na lokalno tržnico.

Med vožnjo je do vodnikov prišla informacija, da se na bližnjem drevesu skriva leopard. Njega se izmed velikih pet najtežje najde in marsikomu ostane skrit kljub mnogim obiskom Afrike. Tudi sam sem ga videl le v drugih afriških državah.

Vožnja je dovoljena le po urejenih poteh in iskali smo ga na daleč. Po nekaj minutah sem ga s svojim daljnogledom le našel. Informacijo sem posredoval naprej in po nekaj časa smo ga odkrili vsi. Informacijo smo uspeli posredovati tudi drugemu in tretjemu vozniku džipa, ki se je odločil, da tvega kazen in se je z vso hitrostjo odpeljal točno pod drevo. V dir je pognal vodno antilopo in pripeljal skupino na popoln razgled. Sledili smo mu tudi mi in še nekaj drugih vozil. Kratek postanek za slike in odličen safari se je izvrstno končal. Naslednjih nekaj ur se mi je samo še smejalo.

Več … Potovanja po Tanzaniji