23. nov, 2022   Agencija Oskar, Tajska, Vodniki  

 

Tajska kulinarika

Piše: Lucija Peklar

Potovanja na Tajsko

Ko na potovanju po Tajskem vprašam potnike, kaj je njihov razlog za obisk Tajske, večina potnikov odgovori: Kulinarika! Tajska kulinarika je nedvomno ena najbolj pisanih in bogatih na svetu, najboljše pri vsem tem pa je, da je dosegljiva na vsakem vogalu po nizkih cenah. Pravi raj za gurmane. Čeprav smo v Sloveniji v zadnjem času deležni poplave tajskih restavracij, ki vam pripravijo tajske specialitete na tisoč in en način, je splošno sprejeto prepričanje, da je tajska hrana najboljša tam, od koder izvira – torej na Tajskem.

Po čem je poznana?

Tajska kulinarika predstavlja kombinacijo sladkega in pekočega. Odlikuje jo bogastvo sestavin in raznolikost okusov. Prevladujejo rezanci številnih oblik, riž, morski sadeži in meso – predvsem perutnina in svinjina. Poleg tega Tajci uporabljajo veliko svežega sadja in zelenjave ter zelišč (koriander, čili, limonska trava, tajska bazilika, tamarind), kokosovega mleka in omak (ribja, sojina, tamarind) ter palmin sladkor.  

Katere so najbolj poznane tajske jedi?

Pad Thai: praženi riževi rezanci z zelenjavo, rakci in tofujem. To je najbolj poznana in najbolj priljubljena tajska jed. Predstavlja naš prvi stik s tajsko kulinariko in se največkrat znajde na naših krožnikih. Obstaja več različic: s piščančjim mesom, rakci, ali brez mesa – vegetarijanska različica.

Som Tam: papajina solata. Precej pekoča solata iz zelene papaje, zelenega fižola, paradižnika in arašidov. Če ste ljubitelji pikantnih jedi, vas ta jed ne bo razočarala!

Tom Yum: vroča in kisla tajska juha iz kozic. Najbolj priljubljena juha na Tajskem in tudi precej pekoča. Raj za ljubitelje pikantnih jedi.

Khao Pad: pražen riž z zelenjavo in mesom različnih vrst. Za to jed uporabljajo jasminov riž, ki ga pražijo z različno zelenjavo in mesom. Obstaja več različic: s kozicami, piščančjim mesom ali svinjino.

Moo Satay: ražnjiči iz svinjine. Gre za ulično hrano, priljubljeno tako med obiskovalci kot Tajci. Najprej svinjsko ali piščančje meso marinirajo v kurkumi in kokosovem mleku, spečejo na žaru in postrežejo z arašidovo omako. 

Curry: kari – skupno ime za jedi iz zelenjave, mesa in riža v obliki enolončnice oz. omake, začinjene s karijevim praškom. Glavna značilnost jedi je kari začimbna mešanica iz številnih sestavin: kurkume, koriandra, ingverja, čebule, kumine… Glavna sestavina je sušen ali svež čili, ki daje jedi pekoč okus. Originalnega recepta za to jed ni, obstaja toliko različnih vrst karija, kot je kuharjev karija. Poleg zelenjave in začimb lahko kari vsebuje perutnino ali druge vrste mesa, lahko pa je povsem vegetarijanski. Pogosto se mu doda kokosovo mleko.

Khao Niew Mamuang / Mango Sticky Rice: lepljiv riž z mangom. Na naših potovanjih na Tajskem je to zagotovo najbolj priljubljena sladica. Soparjeni riž prelijejo z vrelim kokosovim mlekom, zraven pa postrežejo narezan mango z arašidi. Božansko!

Naštete jedi so samo majhen kamenček v mozaiku raznovrstne tajske kulinarike. Da ta mozaik bolje razumemo, je seveda potrebno odpotovati na Tajsko in se prepustiti bogastvu tajskih okusov. 

Kaj pa Tajci radi popijejo zraven njihovih jedi?

Večina Tajcev dan začne s črnim čajem ali lokalno kavo. Zelo priljubljen je tajski mlečni čaj  (Thai Milk Tea). Gre za živo oranžno pijačo, pripravljeno iz cejlonskega čaja, kondenziranega mleka, kokosovega mleka in ledu. Ta kremast napitek se prileže kadarkoli v dnevu. Tajci uporabljajo led v vseh pijačah, kava in čaj nista izjemi.

Na ulicah srečamo širok izbor sadnih sokov, ki jih prodajalci sveže izstisnejo pred nami: od ananasa, granatnega jabolka, ličija, papaje, manga, pomaranče, zelo priljubljena je tudi kokosova voda, ki jo postrežejo naravnost iz kokosa.

Med alkoholnimi pijačami prevladujejo viskiji in piva. Najbolj znan tajski viski Mekhong je hkrati tajska nacionalna pijača. Nastane z destilacijo sladkornega trsa in riža, ki ji dodajo številne začimbe. Drug znan viski je Sang Som, ki prav tako nastane z destilacijo sladkornega trsa in je eden najbolj priljubljenih, pogosto pa najde svojo mesto v koktejlih. Izmed piv Tajci najraje posežejo po znamkah, kot sta tajska Singha in Chang, ter laoški Lao.

Potovanja na Tajsko