22. okt, 2018   Sudan, Vodniki  

 

Sudan

Piše: vodnik Branko Struga

V sodobnem, spremenjenem svetu je ostalo bore malo pravih pustolovščin. V glavnem so rezervirane za fizično izjemno pripravljene posameznike, ki v mejnih pogojih premagujejo sami sebe. Potovanja so skrbno načrtovani ogledi znamenitosti. Največ stresa povzročajo množice turistov, čakalne dobe v restavracijah in visoke cene. A ne obupajte! Še so območja, kjer je enota za čas dan, kjer se iz šotora stegne roka s skodelico čaja za popotnika, kjer vas pričakajo z radovednostjo, gostoljubjem in nasmeškom. Eno od teh je Sudan.

1 1024x768 - Sudan

Do odcepitve Južnega Sudana leta 2011 je bil Sudan največja država v Afriki. A tudi zdaj je velikost dežele in njena pestrost osupljiva. Sudanci svojo domovino opisujejo kot »Afriko v malem«. Obsega puščavo na severu, gore na jugu, vse skupaj pa prečka Nil, ena najdaljših rek na planetu. Je tudi prehod med arabsko in črno Afriko, med islamom in starimi verstvi afriške notranjosti.

2 1024x768 - Sudan

Območje so Arabci imenovali Bilad as Sudan, dežela temnopoltih. Je dom 35-im milijonom Sudancev, pripadnikom 500-ih plemen, ki govorijo 130 plemenskih jezikov. Je dežela z izjemno zgodovino, pomembno geografsko lego in zelo mlado državo. Bil je prizorišče zgodb, ki jih ne slišimo tako radi; etnična nasprotja, trgovina s sužnji, vojne doma in v sosedstvu, suše in lakota.

3 1024x768 - Sudan

Predvsem pa je zelo sproščena država, za švicarsko natančne že kar preveč. Sudanci se šalijo, da njihova življenja odmerja IBM. A ne računalniški velikan, temveč tri besede: inšalah, bokra in maleš. Inšalah pomeni, da je vse v božjih rokah in odvisno od njegove volje. Zato je izid človeškega prizadevanja neznan. Na vprašanje, kdaj pride prevozno sredstvo ali kdaj odprejo banko, postajo ali trgovino je odgovor bokra – jutri. Natančneje nekje v prihodnosti. Maleš pomeni oprosti. Če je v restavraciji zmanjkalo fižola, avtobus ostal v Kartumu ali pa je za ta del leta veliko prevroče, maleš razprši napetost!

4 1024x768 - Sudan

 Nikdar se ne mudi. Lahko se jezite, vsekakor pa bolj pomaga globok vdih in (kisel ) nasmeh!

V Sudanu sem do zdaj bil dvakrat. Vtis je bil obakrat izrazito pozitiven. Ob prvem obisku sem kar nekaj dni zastonj čakal, kdaj me bodo »nat……«. Drugič sem zaupal. Eden od sopotnikov je ob koncu potovanja ugotovil, da je izgubil svoj in ženin potni list ter kar nekaj denarja. Po večerni obnovi dogodkov smo ugotovili, da je vse skupaj pustil v trgovini, v kraju, kjer smo prenočevali. Šli smo spat. Zjutraj nam je prodajalec na vratih, z nasmeškom, vse izročil. Nagrade ni maral, saj je ugotovil, da stvari pač niso njegove in dela le, kar je prav! Preprosto, a ne več prav običajno.

Sudan ni počitniška destinacija. Izven Kartuma hotelov in turistov skorajda ni. Je vroče. Prostora je kar preveč. Potovalna izkušnja pa je prav zaradi te drugačnosti globoka in dragocena.

5 1024x684 - Sudan