11. jan, 2023   Agencija Oskar, Šrilanka, Vodniki  

 

Šrilanški sloni – eden od vrhuncev naše šrilanške pravljice

Piše: Sandra Modic

Potovanja na Šrilanko

Tudi tokrat nas je tekom naše šrilanške pravljice presentilo kar nekaj nepozabnih doživetij, a gotovo je bil eden od vrhuncev potovanja safari v narodnem parku. Že na poti tja smo ob cesti srečali prvega divjega slona. Mirno je trgal listje ob cesti in se ni kaj dosti menil za nas. Ob takem privilegiju so se nam svetile očke. A najboljše je bilo šele pred nami!

Kmalu ob vstopu v park smo srečali že drugega slona. Samca, ki smo ga ujeli ravno med kosilom. Kar ni nič nenavadnega, ko pa odrasli sloni dnevno pojedo nekje med 100-120 kg zelenja in spijejo povprečno 100l vode. Bil je le slabih 10 metrov oddaljen od našega džipa in s spoštovanjem smo opazovali njegovo veličino.

Ko smo nadaljevali pot, smo počasi prišli do rezervoarja in kaj hitro ostali brez besed. Na enem samem mestu se je namreč paslo več kot 35 slonic in njihovih mladičev. Neverjeten prizor, ki mu kar ni bilo konca. Vzeli smo si čas, da smo opazovali slone med pašo, z umirjenostjo so trgali travo, jo otepali ob tla, da so odstranili zemljo, nato pa jo počasi pojedli. Opazovali smo mladičke, ki so se igrali, spet drugi pa skrivali med nogami odraslih samic. Zaslišali smo glasno gruljenje, ki je prišlo od najstarejše samice, ki vodi čredo in je počasi odšla prot gozdu. Ena za drugo so ji preostale samice sledile skupaj z mladički.

Za naslednjim ovinkom nas je pričakal še en zabaven prizor. Slon, ki je ravno opravljal veliko potrebo. Ni si dal motiti, pa tudi s hranjenjem med tem ni prenehal. 🙂

Safari je bil nepozabno doživetje, ki smo ga nadgradili z obiskom slonje siriotišnice v Pinnaweli, kjer smo imeli privilegij opazovati slone med kopanjem, jih hranili in kakšnega tudi pobožali. Magično.

Potovanja na Šrilanko