13. apr, 2015   Agencija Oskar, Šrilanka, Vodniki  

 

Šrilanka in njen pester živalski svet

Piše: vodnica Ana Mikoš, fotogalerija Nina Mavrič

Ena izmed stalnic, ki popestrijo otoški vsakdan, so zagotovo živali. Da je temu tako, je zagotovo zaslužen tudi vseprisoten budizem, katerega pomembno načelo je tudi ahimsa – nenasilje do vseh živih bitij. Eden izmed opomnikov, ki trka na vest domačinov. Promet na šrilanških cestah se ustavi, ko jo želi prečkati gospa krava, gospodič varan, gospodična kača ali pa katerikoli drugi predstavnik tega pestrega živalskega sveta. Velja tudi za nedavno zgrajeno avtocesto, kjer je zadnjič čreda koz povzročila pravcati zastoj.

SloniTo mi je na otoku najljubše – kljub temu, da imaš na eni strani občutek, da so vstopili v 21. stoletje, tu je moderni Kolombo, ki stremi k zahodu, obiskovalec je priča profesionalnemu pristopu k turizmu,  pa sta na drugi strani ohranjeni narava in ruralnost.

Vse skupaj omogoča živalim, da se dobro počutijo tudi v človeški bližini in nam zato večkrat prečkajo pot. Na sprehodu skozi antične prestolnice vodnikovim zgodovinskim razlagam odvzamejo pozornost opice. Bog ne daj, da imaš s seboj cvet, ki bi ga rad daroval v templju ali še slabše, banano – s fokusiranim pogledom nanjo te obkrožijo in ne preostane ti drugega, kot da jo vržeš vstran. V stari Anuradhapuri ali Pollonaruwi ni slučaj videti varana, kako leno stopica ob jezeru, ali pa čredo srn. Hoteli v Kandyju svarijo, da zapiramo okna zaradi nevarnosti opičjih tatov. Ob riževih poljih nam vodomec razkrije barvo turkiznih kril v letu. Mali zeleniČe imamo res veliko srečo, ujamemo ponoči na plaži želvo, ki je prišla izleči jajčeca. Ker pa gredo nekatere ceste mimo nacionalnih parkov, pa se rado zgodi tudi, da nam prečka cesto kar slon. To so najlepši trenutki – mirna vožnja se v trenutku spremeni v pravo avanturo, ko smo v bližini tako mogočne živali.

Bogastvo šrilanške favne pa se nam najbolje razkrije v katerem izmed nacionalnih parkov. Najmogočnejši med vsemi je zagotovo trenutek, ko uzremo leoparda. Ne zaostajajo pa dosti za njim krokodili, šobasti medvedki, divji sloni, bivoli in merjasci, razveseljiv pa je tudi pogled na mnoge vrste barvitih ptic. Več v galeriji!

Invalid Displayed Gallery