18. maj, 2011   Agencija Oskar, Šrilanka, Vodniki  

 

Šrilanka, dežela kjer je skoraj vsak dan praznik

Piše: vodnica Ajda

Bogata in pestra zgodovina, mnogi različni narodi, različna verstva. Vse to so dejstva, ki so pripomogla k temu, da je otok danes dežela s kar 25 uradnimi državnimi prazniki. Tistih preostalih pa je še vsaj za trikrat toliko! Domačini sami radi povedo, da iz vsake najmanjše priložnosti ustvarijo praznik. Večina vseh praznikov Šri Lanke ima verski izvor, saj na otoku danes poznamo štiri prevladujoča verstva: budizem, hinduizem, islam in krščanstvo. Vsa imajo svoje praznike in navadno vse te praznike praznujejo kar vsi prebivalci, ne glede na veroizpoved. Zakaj pa ne bi praznovali, če lahko in če so prazniki tako super stvar, odgovorijo na vprašanje zakaj domačini. Otočani so po celem svetu znani kot strpni, prijazni, nežni in mili ljudje. Kot taki torej ne vidijo nobenih ovir in z veseljem praznujejo prav vse, kar pride na vrsto. Kajti povsem normalen je prizor, ko tudi v majhni vasi vidimo enega ob drugem svete prostore vseh štirih glavnih verstev. Katerikoli praznik pa je že na vrsti, vsi so navadno povezani z dobro vnaprejšnjo pripravo in močnim zanosom vseh ljudi, ki jim prav vsi ti prazniki polepšajo in popestrijo otoški vsakdan!

Pomemben je »pravi« čas

Šrilanška kultura je že od nekdaj povezana z astrologijo. Vsi prebivalci otoka ji zaupajo in vsako, še tako majhno naselje ima svojega astrologa. Astrolog je tisti, ki pomaga odgovarjati na pomembna življenjska vprašanja, določa »pravi« čas za poroko, postavitev temeljnega kamna, prihod otroka v prvi razred šole…Srilanka In seveda določi tudi tisti »pravi« čas, ko se začne določen praznik oz. festival. Za ta točno določeni »pravi« čas se ljudje pozanimajo tudi tedne vnaprej in potem vse pripravijo za začetek ob točno določeni uri. Astrolog pove tudi, katero hrano je dobro pripraviti za določen praznik in točno kdaj jo postreči. Številke so zelo natančne, na primer 08:37 oz. podobno. Vsi ljudje vedo, kdaj so »pravi« časi za začetke praznikov in festivalov, kdaj točno postreči hrano, kdaj obiskati tempelj, kdaj se začno parade in posebni obredi. Tako se torej začne priprava na vsak praznik ali festival in tudi v vseh drugih vidikih življenja na Šri Lanki je ta »pravi« čas še kako pomemben.

Polna luna kot uradni državni praznik

In prav vsaka je točno to. 12 od vseh državnih praznikov na leto je dni polne lune. Vsi so to budistični prazniki, kajti budizem povezuje svojo celotno zgodbo o nastanku z naravnim luninim ciklom. Dnevi polne lune se na Šri Lanki imenujejo poya in so dnevi, namenjeni obisku templjev, meditaciji in tudi medsebojnim družinskim obiskom. To so dnevi, na katere je uradno prepovedano prodajati alkohol na kakršenkoli način vseh 24 ur od začetka dneva, katerega »pravi« čas določijo astrologi. Tudi vsi najpomembnejši budistični prazniki so dnevi polne lune oz. dnevi poya. Prvi med njimi je praznik Vesak, dan polne lune, na katerega je v svojem življenju sam Buda se rodil, doživel razsvetljenje in tudi umrl. Na dan Vesak veljajo še strožja pravila kot sicer inSrilnaka1 tri dni prej in tri dni po prazniku se poleg alkohola ne sme prodajati niti mesa in rib. Vse v poklon velikemu učitelju in ustanovitelju budizma. Polna luna z imenom Esala označi prihod največjega, najbolj barvitega in tudi najbolj znanega med vsemi Šrilanškimi festivali, ki se imenuje Esala perahera. To je festival, ki traja deset dni in je v celoti namenjen najpomembnejši sveti budistični relikviji na otoku, Budinemu zobu. Deset dni se vsak večer po mestu Kandy, kjer je tudi tempelj, namenjen za hrambo Budinega zoba, sprehaja procesija več kot stotih slonov in približno 2000 plesalcev! Najlepši med sloni pa na svojem hrbtu nosi skrinjico, ki simbolično hrani v sebi Budin zob. Kajti pravi zob je že vrsto let shranjen za mnogimi vrati v templju, izključno zaradi varnosti. Prav vse ostale dni polne lune Šrilančani prav tako skrbno praznujejo, jedo posebno hrano, se oblečejo v belo in obiščejo bližnji tempelj. Si predstavljate, da je vsaka polna luna državni praznik?

Novo leto 13. Aprila?

Točno na ta dan ga praznujejo na Šri Lanki. Ta čas praznovanja novega leta je podoben tudi v marsikateri drugi azijski državi, zato strokovnjaki radi iščejo povezave. Ena med njimi povezuje praznovanje novega leta z žetvijo riža, domačini pa ta čas radi povezujejo s starimi legendami in verovanji. Tudi novo leto, ki ga 13. Aprila na Šri Lanki praznujejo budisti in hindujci, seveda natančno določijo astrologi. Vsako leto določijo tisti »pravi« čas, ko se staro leto prevesi v novega in ne obstajajo nobena pravila, katerih bi se pri tem držali. Obstajajo tudi točno določene ure, ko naj ljudje začnejo kuhati novoletno hrano (posebej določene jedi, samo za to priložnost), kdaj naj začno jesti, katera barva oblačil je najbolj primerna… Ljudje se na praznovanje novega leta pripravljajo vsaj en teden, kupujejo hrano, prava oblačila, okraske za dom in darila za templje. Nimajo navade obdarovati bližnjih, pač pa se med sabo obiskujejo, skupaj pojedo pražnjo hrano, obiščejo tempelj… Vsi ljudje v času novega leta obiščejo tudi svojega astrologa, ki pogleda v zvezde in jim napove dogodke za prihajajoče leto. V tem času sta kar dva dneva dela prosta, večina ljudi pa vzame celo dopust, da le lahko opravi vse te novoletne obveznosti. In pogosto se zgodi, da se življenje precej upočasni že dva tedna pred dogodkom in ostane tako vse do konca aprila. Šrilančani namreč izjemno radi praznujejo prav vse, kar je možno in temu namenijo čim več možnega časa.

Naj bo vsak dan praznik, tako ali drugače!

Na Šri Lanki ni pomembno, ali si budist, hindujec, musliman, kristjan… Vsi radi praznujejo vse. Budisti božič, hindujci polno luno Vesak, muslimani hindujski Kataragama festival, kristjani budistično novo leto. Kako lepo je življenje, ko je toliko praznikov na sporedu in je skoraj vsak dan če že ne praznik pa priprava nanj! In nikoli ne veš, kdaj ti pisan festival prekriža pot na potovanju po tej veseleči se Budini solzici…